Gered door de boomkikker, de grote toekomst van mens en natuur
Omslag - Gered door de Boomkikker

Gered door de boomkikker, de grote toekomst van mens en natuur

“Het is tijd voor biodiversiteit”. Met deze zin eindigt het boek van Ignace Schops. Ik kwam op het boek na het zeer interessante Webinar van de Belgische Grootouders voor het Klimaat: Biodiversiteit: Landschapsparken, een zegen voor biodiversiteit en klimaat. Ik heb direct het boek gekocht, en heb het geboeid vrijwel in één ruk uitgelezen.

De beide crisissen, de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit, die nu al aan de gang zijn en waarmee we in de toekomst veel meer mee te maken zullen krijgen zijn niet los van elkaar te zien. Maatregelen alleen op klimaat gericht zullen te beperkt zijn om de biodiversiteit te beïnvloeden en omgekeerd. En daar schieten we dus niets mee op. Beide problemen dienen integraal en in samenhang benaderd te worden, waarbij klimaatrechtvaardigheid uitgangspunt is.

Diegenen, die het minst hebben bijgedragen aan de beide crisissen worden en zullen er het meest door getroffen worden. Een andere omgang met de natuur is noodzakelijk, wij kunnen de natuur niet redden, maar de natuur kan ons wel redden. We zullen het samen moeten oplossen . ‘Ik ben omdat wij zijn’ uit de Ubuntu gemeenschap is een credo. Hij beschrijft mooie voorbeelden hoe nationale grote parken een belangrijke rol kunnen spelen in het vermeerderen van de biodiversiteit en mee kunnen doen aan de nodige vergroening. Voorbeelden, onder anderen, Yellowstone Park, de Grensmaas en vooral het Nationaal Park Hoge Kempen waar Ignace Schops directeur van is.  

‘Als wij de boomkikker kunnen redden, dan zal de boomkikker ons redden’. Internationaal zijn er al verschillende ecosystemen, die een eigen ‘rechtspersoonlijkheid’ hebben gekregen, wat hun bescherming zeker ten goede komt.  Schops ontwierp het (Re)Connection model dat uitgaat van vier krachtlijnen: 1) Natuur met natuur verbinden, 2) Mensen met natuur verbinden, 3) Bedrijven met natuur verbinden en 4) Beleid met praktijk verbinden. Mede hiervoor en voor het opzetten van het nationale park kreeg hij in 2008 de prestigieuze Goldman Environmental Price, die dit jaar ook is uitgereikt aan Marjan Minnesma.
Het boek is in heldere eenvoudige taal geschreven, mooie voorbeelden, een absolute aanrader.  “Think globally, act locally and change personally”. 

 

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud