Grootouders voor het Klimaat Hilversum

Intro: Een filmpje gemaakt door Julian Fillekers, stagiair bij NH Nieuws, 14 maart 2021 (even naar beneden scrollen op de pagina die zich opent).

De Hilversumse groep bestaat tot nu toe vooral uit Bea en Jogchum Kooi, de twee initiatiefnemers, soms aangevuld met Yohanna of Ellen. Met regelmaat sturen we een nieuwsbrief naar 15+  emailadressen. Wil je ook meedoen of op de hoogte blijven van onze acties laat ons dat dan even weten via het contactformulier.

Lees hier onze voorgeschiedenis.

Recente activiteiten:

 • De Hilversumse groep werd door de Partij voor de Dieren uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een avond (17 januari 2023) met als thema “Drie generaties voor Klimaat”. Het persbericht dat werd verstuurd was voor de lokale radio “NH Gooi” reden om Jogchum Kooi uit te nodigen voor een interview, samen met Ines Kostić, Lijsttrekker en Statenlid PvdD Noord-Holland. Ook de redactie van Hilversum100, de organisatie van Duurzame Doeners, schreef er over.
  Het interview is hier te beluisteren.
  Lees het bericht dat werd verspreid op de website van Hilversum100
  Leden van de partij brachten later een verslag uit: Ze schreven o.a.:

  Jogchum Kooi, oud-Shellwerknemer en actief lid van ‘Grootouders voor het Klimaat’ had prachtige verhalen over hoe hij zijn volhardende geloof in een schoon klimaat, gestalte geeft. Op een bakfiets en vergezeld van zijn vrouw Bea, deelt hij kleine briefjes met barcodes uit waarop informatie over klimaatverandering te vinden is. Jong en oud is onder de indruk van deze energieke grootouder die maandelijks bij de Tweede Kamer demonstreert en vecht voor een schonere planeet.

  Deze bijeenkomst kreeg een vervolg toen we op 29 maart welkom waren bij de vergadering van de Hilversumse kindergemeenteraad, nadat we een paar weken eerder onze stem konden uitbrengen op één van de mogelijke Statenleden. In onze toespraak vertelden we de kinderen dat we een Toekomststoel willen plaatsen in het Provinciehuis in Haarlem en dat zij een toekomstwens kunnen schrijven die we samen met de stoel aan de commissaris van de Koning gaan overhandigen. Dat bleek een schot in de roos want een paar minuten eerder had de kinderburgemeester al verteld over de Toekomststoel. Samen met een 100-tal andere kinderburgemeesters hadden zij zo’n stoel in Leeuwarden overhandigd tijdens hun bijeenkomst van “het nederlands genootschap van kinderburgemeesters”. Tenslotte boden we alle 16 leden van de raad een kinderklimaatboek aan. Het was een kado van de Grootouders voor het Klimaat, geïnspireerd door de jaarlijkse verkiezing van het “kinderklimaatboek van het jaar”, opgezet door haar leesgroep.

  De burgemeester kreeg een extra boek, het winnende kinderklimaatboek van 2022. De gemeente plaatste een verslag op hun facebookpagina. De begeleidster van de kinderen kreeg inmiddels al verzoeken van hun scholen om wenskaarten te leveren.
  Ons verslag kwam op de website van Hilversum100:  https://hilversum100.nl/actie-toekomststoel-breidt-uit/

  Een paar dagen later kregen we nog een kans om jongeren te vertellen over de Toekomststoel. Ook hen gaven we wenskaarten. Deze protestantse jongeren waren betrokken bij een vastenactie vooruitlopend op de Paasdagen.

 • Maart 2022. Op de verkiezingsdag werd ons verteld dat we een bekeuring zouden krijgen omdat we onze bakfiets bij stemlokaal Raadhuis hadden neergezet. We schreven die dag de volgende reactie die breed werd verspreid. De krant reageerde dezelfde dag ook nog. Op voorstel van de wethouder werden we uitgenodigd voor een gesprek. Daarna werd de bekeuring geseponeerd.

 • Op 3 april deed Jogchum Kooi mee aan de City Run in Hilversum. In aangepaste kleding, begeleid door een frisse hagelbui.

 • Op 7 april verscheen PAX Magazine met op de achterkant een stukje over Bea en Jogchum Kooi. Klimaat en Vrede, met uitleg over de Grootouders voor het Klimaat. Bij een latere bijeenkomst mochten we ook nog een korte toelichting geven op ons werk. Daar vertelden we dat naar onze mening Klimaat en Vrede hand in hand gaan. Na afloop werd een groepsfoto gemaakt. Daarbij kreeg Jogchum de penning die ICAN ontving als aandenken aan de hun toegekende “Nobelprijs voor de Vrede” aangereikt (foto: Julian Fillekers). Onze strookjes met QR-codes kwamen daar goed van pas.
 • We schreven 2 brieven naar de leden van de gemeenteraden. De ene brief naar de 37 leden van de formele gemeenteraad. De andere naar de 20 leden van de kindergemeenteraad. De verbinding tussen beide brieven is ons boekje “Lieve kleinkinderen”.
 • Op 14 juni presenteerden 20 studenten het resultaat van hun foto-opdracht bij de Hogeschool voor Journalistiek te Utrecht. Voor ieder was er een paneel beschikbaar. Julian maakte een portret van ons. Zo kwamen de foto’s die hij van ons maakte op zo’n paneel (zie foto). Ook kwamen we in de begeleidende catalogus terecht en in de digitale expositie.
Ted AgesGrootouders voor het Klimaat Hilversum