We vergroten het bewustzijn van onszelf en anderen door voor te lezen aan kinderen, door lezingen te geven aan volwassenen en evenementen bij te wonen of te (mede-)organiseren.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij de werkgroepen Lezingen of Voorlezen.
Of bekijk de webinars op ons Youtubekanaal.
Grootouders voor het Klimaat zijn graag bereid om lezingen te verzorgen over klimaatverandering en hoe dat kan worden voorkomen. Wil je een spreker uitnodigen voor een lezing, neem dan contact op met info@grootoudersvoorhetklimaat.nl.
Heb je deskundigheid op het terrein van klimaatverandering en kun je daar een lezing over geven namens de Grootouders, dan zetten wij je graag op onze lijst van sprekers. Laat het ons weten via info@grootoudersvoorhetklimaat.nl.
Lezingen/webinars die wij hebben verzorgd en nog gaan verzorgen:
- 18 september 2023 “Groei, krimp of iets anders?” Sprekers: Prof. dr. Hans Opschoor, emeritus hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam, en Dr. Sander de Bruyn, programmaleider Brede Welvaart bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Bekijk dit webinar.
- 30 mei 2023 Webinar “Hoe komen we van de subsidies fossiele brandstoffen af?“. Spreker: Alman Metten, voormalig EuroparlementariĆ«r voor de PvdA en economisch deskundige. Bekijk dit webinar.
- 25 april 2023 Webinar “De stem van de volgende generaties”. Sprekers: Sarah Oeij, jongerenvertegenwoordiger bij de VN, en Geert Noordzij, gemeenteraadslid Amsterdam voor de PvdA. Bekijk dit webinar.
- 21 maart 2023 Webinar “Ontdooiende permafrost – een kantelpunt in het klimaat?ā. Spreker: dr. Ko van Huissteden, fysisch geograaf aan de VU te Amsterdam. Hij zal spreken over het smelten van de permafrost als voorbeeld van een belangrijk ātipping pointā. Bekijk dit webinar.
- 28 februari 2023 Webinar ‘Hoe krijgen we de mensen mee in de energietransitie en het klimaatbeleid?‘. Spreker is: Professor Linda Steg, hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bekijk dit webinar.
- 31 januari 2023 Webinar ‘Economie en Klimaatcrisis’ door Sander Heijne, schrijver en onderzoeksjournalist. Bekijk dit webinar. Lees ook het boek “Fantoomgroei”, dat Sander samen met Hendrik Noten schreef!
- 7 december 2022 Webinar ‘Hoe kan je als consument bijdragen aan een beter klimaat?‘. Sprekers zijn Ika van de Pas (directeur Milieu Centraal) en Eva Petra Simon (directeur Duurzame Huizenroute). Bekijk dit webinar.
- 1 december 2022 was Bert Metz te gast bij het Departement Amsterdam van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel voor een interview met Floris Kappelle over klimaatverandering.
- 23 november 2022 Webinar ‘Aanpassen aan klimaatverandering, wat gaat dat betekenen?’. Spreker is Dr. Marjolijn Haasnoot, adviseur waterbeheer bij Deltares, Associate Professor aan de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het meest recente IPCC rapport. Bekijk dit webinar.
- 19 oktober 2022 Webinar ‘Kernenergie, hebben we dat echt nodig om de klimaatdoelen te halen?‘. Spreker is Prof. Dr. Wim Turkenburg, emeritus hoogleraarĀ āScience, Technology and Societyā aan de Universiteit Utrecht. Bekijk dit webinar.
- 21 september 2022 Webinar ‘Hoe kunnen we wĆ©l onder de 1,5 graad blijven?’ Spreker is Prof. Dr. Kornelis Blok van de TU Delft. Bekijk dit webinar.
- 17 mei 2022 Webinar ‘Een beter klimaat begint niet bij jezelf’. Spreker is Jaap Tielbeke, journalist en schrijver. Bekijk dit webinar.
- 21 april 2022 Lezing door Bert Metz voor de Nederlandse Vereniging in Brussel. Klimaatverandering: doet de politiek wat nodig is?
- 20 april 2022 Webinar ‘Invloed van de aandeelhouder’. Spreker is Rishma Moennasing, Hoofd Fondsen en Duurzaamheid van Rabobank, en als consultant betrokken bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) om het gesprek aan te gaan met bedrijven die hun duurzaamheidsbeleid willen / moeten verbeteren. Dit webinar kan niet worden herbekeken.
- 31 maart 2022 Webinar ‘Mondiale Klimaatrechtvaardigheid’. Spreker is Danielle Hirsch, directeur van de organisatie Both ENDS.
Bekijk het webinar. - 1 maart 2022 Webinar āDe weg naar een fossielvrij ABPā. Hiske Arts, Fossielvrij NL en Lisette Klok, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, vertellen hoe het gelukt is om ABP te bewegen haar investeringen in fossiele bedrijven te stoppen.
- 25 januari 2022 Webinar Waterstof als schakel in de energietransitie. Prof. dr. Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems TU Delft, zal zijn visie geven op de potentie van waterstof als toekomstige energiedrager. Bekijk het webinar.Ā
Ga naar het overzicht van eerder gehouden lezingen en webinars.
Je kunt veel webinars terugkijken via Youtube.
DeĀ wereld door de ogen van een kind.

Anja Wouters leest voor
Als je kinderen krijgt ga je de wereld anders bekijken. Als je geluk hebt kun je door de ogen van je kinderen meekijken en ontdek je de wereld opnieuw. Dat overkwam mij toen ik met de ogen van mijn vierjarige dochter naar slakken met een huisje keek. Zij verzamelde ze in een emmertje, ik had ze vaak opgeraapt en over het hek gegooid. Nooit echt goed bekeken. Nu heb ik een minislakje op een plant om met mijn kleinkinderen over te praten. Heel bijzonder.
Via mijn kleinkinderen kom ik nog veel meer te weten over de wonderlijke wereld van de natuur. Als we uitgepraat zijn over de dingen van de dag grijpen we naar een boek om voor te lezen. En er zijn er nogal wat. Voor elke leeftijd, met prachtige illustraties. Ik geniet met volle teugen en ben zo blij dat ik dat met ze kan delen. Als de kleinkinderen weer weg zijn zit ik vaak na te genieten met het boek op mijn schoot. Altijd op zoek naar weer zoān moment. Een gelegenheid om de liefde voor elkaar en de natuur te beleven.
Alleen met liefde voor elkaar en de natuur kunnen we de aarde redden en de klimaatcrisis de baas.
Laten we samen met onze kleinkinderen veel lezen, praten en handelen om de toekomst en de aarde veilig aan hen over te dragen.
Aldus Marijke Kohinor, december 2021.
Marijke Kohinor schreef zelf een verhaal over “Een mevrouw met een groot stuk land”. Je kunt het downloaden om voor te lezen aan je kleinkinderen. Het is een verhaal over bomen, mensen, klimaat en de stad van de toekomst. Met prachtige foto’s.
In het Jubileumboekje “Brieven aan onze Kleinkinderen” (nog steeds te bestellen!) wordt op bladzijde 54 naar dit verhaal verwezen.
In 2023 sporen wij zo veel mogelijk grootouders, grootooms en groottantes aan om het hele jaar door op bibliotheken, BSOās, en andere plaatsen voor te lezen over de opwarming van de aarde.
De Grootouders van de werkgroep kinder-klimaatboeken/voorlezen zullen daarin het voortouw nemen.
Verhalen over ervaringen met voorlezen en voorstellen voor locaties zijn welkom op info@grootoudersvoorhetklimaat.nl.
We hebben een groot aantal kinderboeken over het Klimaat verzameld. Je vindt ze op de pagina: Klimaatboeken voor kinderen.
Vanaf 2019 reiken de Grootouders voor het Klimaat elk jaar de prijs uit voor het meest inspirerende Kinderklimaatboek. Grootouders lezen voor op basisscholen en andere plekken uit boeken die gaan over de opwarming van de aarde en duurzame oplossingen. Dit om kinderen te informeren en te motiveren. Vanzelfsprekend zijn aansprekende, goed op de doelgroep geschreven informatieve boeken daarbij onmisbaar! De prijs is bedoeld om auteurs en uitgeverijen aan te sporen meer goede boeken te schrijven over klimaatverandering voor alle leeftijden.
Wat het meest inspirerende Kinderklimaatboek is van 2022 beslist de jury bestaande uit:
1. Margriet Kramer
2. Lieke van DuinĀ
3. Teun Bakker
4. Mannes Bakker
5. Sietske Huijbers (in samenwerking met Lennon Castillo Dahl)
6. Agnes Kemna
Uit alle kinderboeken die tussen 2019 en 2022 zijn verschenen zijn de volgende leesboeken genomineerd die over klimaatverandering gaan:
- āKunnen we de ijsberen echt helpen? Ja dat kanā, Katie Daynes, ill. Roisin Hahessy, Usborne Publishers, 2021
- ‘De aarde heeft jou nodig’, Philip Bunting, ill. Jurgen Walschot, De Fontein, 2021
- ‘Fridaās coole / koele klimaatboek’, Frank Pollet, ill. Moniek Vermeulen, De Eenhoorn, 2019
- ‘Miljonairskind – Het verborgen eiland’, Ilona de Lange, ill. Micky Dirkzwager, Deel 3 in de hilarische en avontuurlijke serie Miljonairskind. Ploegsma 2021
- ‘De wind wijst de weg’, Teun BakkerMannes BakkerOlaf en de groene Challenge, Evelien van Dort, ill. Juliette de Wit, Kok Boekencentrum Jeugd 2021
-
‘Olaf en de groene challenge’, Evelien van Dort, ill. Juliette de Wit, Kok Boekencentrum Jeugd 2021
De jury zal bij het beoordelen van de boeken naast de stijl, personages en verhaallijn extra aandacht besteden aan de informatie die er over klimaatverandering wordt gegeven en of de tekst kinderen inspireert om met oplossingen aan de slag te gaan.
Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2022, is het winnende Kinderklimaatboek 2021 bekend gemaakt. Het winnende boek van 2022 is geworden: “Kunnen we de ijsberen echt helpen? Ja dat kan!”, door Katie Daynes, ill. Roisin Hahessy, Usborne Publishers, 2021, vertaald door Els Peeters. Lees het bericht over de prijsuitreiking op de RK Basisschool De Kubus in Amersfoort.
Het winnende boek van 2020 is geworden: Janouk zoekt een duurzame wereld, door: Janouk Kelderman. De prijsuitreiking heeft in de zomer van 2021 plaatsgevonden.
De klimaatverandering en hoe er met iemand over te praten
Iedereen overkomt het wel eens. Je wilt met iemand oprecht in gesprek over de klimaatcrisis en voor je het weet kom je te recht in een vervelende discussie, waarin de ander alleen een wijzend vingertje denkt te zien en in het ergste geval het contact verbreekt. Hele familieruzies zijn er al door ontstaan. Ik had het laatst nog, toen een goede kennis de affiche van de Schipholmanifestatie voor mijn raam zag en ik vertelde dat ik er geweest was. En zij daarna direct oversprongen naar hun voorgenomen vliegvakantie naar warmer oorden. Hoe reageer je dan?Ā
Jan Olijve schrijft:
Met die vraag in mijn achterhoofd heb ik mij een aantal maanden geleden ingeschreven voor de workshopreeks āklimaatgesprekken.ā Zes bijeenkomsten waarin wij allerlei mogelijkheden kregen aangeboden om de eigen ecologische footprint te verkleinen, compleet met een persoonlijk actieplan. Op gebied van bijvoorbeeld wonen, reizen, voeding en spullen. Maar minstens zo belangrijk was het oefenen van gesprekken aan de hand van real-life voorbeelden. Zo leerde ik dat ik een oprecht geĆÆnteresseerd oor kan hebben voor de vliegvakantie van de kennis en tegelijkertijd met hem zijn dilemma over het vliegen kan bespreken. Dat was een waardevol gesprek, waarin de relatie open en eerlijk bleef en tegelijkertijd de zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze kleinkinderen benoemd konden worden.
Kortom, ik heb de workshops ervaren als zeer waardevol. Ik heb nu nieuwe tips en inspiratie voor het verkleinen van mijn eigen footprint. En ik ben beter voorbereid op gesprekken met andere mensen, zodat ik de zorgen kan bespreken zonder een klimaatapostel te worden. Misschien wel de belangrijkste les: āeen positieve impact hebben, loopt niet alleen door het verkleinen van de eigen footprint, maar ook door het in gesprek gaan met anderen.ā Het begrip dat daarvoor is geĆÆntroduceerd: het vergroten van je handafdruk.
Alle informatie is te vinden op www.klimaatgesprekken.nl.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Onlangs heeft Alan Lentz online een workshop gegeven aan grootouders uit een aantal lokale groepen. Deze workshop geeft een beeld van hoe je senioren op een andere manier kunt benaderen over klimaat en duurzaamheid. Kijk de workshop hier terug.
Voor veel grootouders wellicht nog bekend uit vroeger jaren: de strijdgroep Rapalje is weer beschikbaar voor evenementen.
- Op 6 oktober 2022 is op de RK basisschool De Kubus in Amersfoort de prijs voor het Kinder-Klimaatboek 2022 uitgereikt aan Katie Daynes.
- Op 10 oktober 2019 opent Petra Laseur, onze kersverse Klimaat Voorlees Grootouder van 2019/2020 de jaarlijkse Voorleesactie in Rheden.
- Op 17 tot 21 september 2019 staan de Grootouders voor het Klimaat op de 50plusbeurs in Utrecht
- Op 17 februari 2019 werden tijdens de āActieve Voorleesmiddagā zestig kids voorgelezen door Grootouders voor het Klimaat uit de boekjes van de Klimaatjes. Hier lees je het verslag van deze middag.
- Van 23 januari tot 2 februari 2019 is er door een twintigtal Grootouders voorgelezen tijdens de Nationale Voorleesdagen
- Op 10 oktober 2018 is er door twintig Grootouders voorgelezen tijdens de Dag van de Duurzaamheid
- 18-22 september 2018 stonden de Grootouders voor het Klimaat op de 50plusbeurs
- Op 14 juli 2018 is in Friesland meegedaan met de Elfwegentocht
- Op 8 maart 2018 is in Eindhoven, in samenwerking met een drietal lokale
organisaties, een Verkiezingsdebat georganiseerd over wat de nieuwe gemeenteraad gaat doen aan duurzaamheid en klimaat
- 6-9 september 2016 hebben de Grootouders voor het Klimaat van Den Haag naar Groningen gefietst voor het Klimaat.
- 2 maart 2016 KlimaatOORwarmers uitgedeeld na afloop van de Film Down to Earth in FilmClub Schijndel.
Heb je een vraag of wil je meehelpen, schrijf een bericht op onsĀ Contactformulier.