Mobiliteit

We bewegen ons op allerlei manieren voort. Wat kunnen we doen om fossiele brandstoffen te weren uit onze vervoerssystemen?

Wat is mobiliteit?

Met je fiets naar de stad, met de auto naar je werk, met de trein naar je familie, met het vliegtuig naar je vakantie, wandelen in het bos, allemaal vormen van mobiliteit. Mobiliteit heeft betrekking op de beweging van mensen, goederen, informatie en ideeën, en het is een fundamenteel aspect van het functioneren van moderne samenlevingen en economieën.

Waarom is mobiliteit belangrijk?

Mobiliteit is een essentieel onderdeel van het moderne leven en de economie. Het heeft invloed op economische groei, op de sociale verbindingen tussen mensen, op het milieu en op de algehele kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om te investeren in efficiënte en duurzame mobiliteitssystemen die voldoen aan de behoeften van de samenleving en tegelijkertijd de impact op het milieu zo klein mogelijk maken.

Waardoor kan mobiliteit een probleem worden?

Verreweg de meeste mobiliteit maakt tot op vandaag gebruik van fossiele brandstoffen. Hoe we ons vervoer inrichten heeft dus een direct effect op klimaatverandering. Zolang we verbrandingsmotoren blijven gebruiken voegen we CO2 toe aan de atmosfeer. En daar moeten we juist mee stoppen. 

Maar ook voor de inrichting van onze steden is van belang hoe we onze mobiliteit organiseren. Voor leefbare steden is het nodig dat er veel minder auto’s op de straten rijden en geparkeerd worden. Nu is het zo dat rijdende en geparkeerde auto’s in de stad 55% van de straatruimte innemen. Een flink deel van die ruimte hebben we nodig om de stad aan te passen aan het veranderende klimaat: bijvoorbeeld voor meer groen en meer waterberging.

WAT KUNNEN WE DOEN?

We kunnen in steden veel meer gebruik gaan maken van de fiets en het openbaar vervoer. In de stad zal ook meer en meer gewerkt worden met deel-auto’s. Buiten de steden zullen elektrische auto’s nodig blijven. Daarom moet er veel geïnvesteerd worden in veilige fietsroutes en in het OV en in het laadpalen-netwerk en minder in autowegen. Voor treinen geldt dat er intensiever gebruik gemaakt kan worden van de bestaande infrastructuur. En dat er internationaal veel meer samengewerkt kan worden door de nog steeds nationaal georganiseerde spoorwegen. Vliegverkeer (met onbelaste kerosine!) zal verregaand beperkt moeten worden, reclame voor fossiele vakanties kan verboden worden.

Wat doet Grootouders voor het Klimaat?

Grootouders voor het Klimaat voert actie tegen de oneerlijke reclame-uitingen van bijvoorbeeld reisbureaus, die doen alsof ze duurzame reizen aanbieden, terwijl de zogenaamde CO2 -compensatie niets voorstelt. En we doen mee aan acties als Stop Lelystad Airport en Stop het vliegen met privéjets.

Wat kan jij doen?

Jij kunt kritisch nadenken over je eigen mobiliteit. Kan het lopend of met de fiets? Kan het met OV? Kan het met een deel-auto? Moet ik per se die vliegvakantie boeken of kan het ook met een treinreis? En je kunt je aansluiten bij deel-autoprojecten in je stad.

Grootouders Voor Het Klimaat

Blijf altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.
Ga naar de inhoud