Politiek

We beïnvloeden de politiek door gesprekken met en brieven aan politici en door ons Manifest.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij de werkgroep politiek.

 • We hebben een 10-puntenplan opgesteld met zaken die een volgend kabinet zou moeten oppakken om de afspraken uit het Akkoord van Parijs na te kunnen komen. Het plan: 10 punten voor een duurzaam regeerakkoord geeft aan wat nodig is om wezenlijke versnelling van de uitvoering van het klimaatakkoord te bereiken en het is zonder meer realistisch; als we er met zijn allen de schouders onder zetten gaan we het EU-doel in 2030 halen. Deze punten zijn opgesteld met behulp van Grootouders Bert Metz, Philip Beekman, Frans Vollenbroek, Han Visser en Dick van Elk.
   • Lees alles over het 10-puntenplan.
   • We hebben ons 10-puntenplan met een begeleidende brief naar de lijsttrekkers van 9 politieke partijen gestuurd: VVD, CDA, CU, D66, PvdA, GL, 50PLUS, SP en PvdD.
   • Lees de samenvatting van de brieven en download ze eventueel.


Dit zijn de vervolgacties (recente boven)

We hebben nu een krachtiger klimaatbeleid nodig: snel terugdringen van CO2-uitstoot van huizen en gebouwen, industrie, vervoer en elektriciteitsvoorziening. Lees ook de in december 2018 toegevoegde standpunten over vliegen, scheepvaart en landbouw.

Met 2 miljoen grootouders in Nederland zijn we een grote groep burgers, laten we met zoveel mogelijk mensen dit manifest ondertekenen. Voor een duidelijk signaal richting een nieuw kabinet, opdat zij meer rekening houden met de toekomst van onze kleinkinderen.

Het manifest wordt ondersteund door bekende grootouders, van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronder Herman WijffelsJan TerlouwJob CohenJacqueline CramerJan PronkBram van OjikLeen van DijkeTheo BouwmanJan de Wit en Joos Ockels.

Tijdens vele Pleinbijeenkomsten is het manifest overhandigd aan tientallen politici, bewindvoerders en medestanders.

Onderteken het Manifest hieronder ⬇️

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tijdens de Pleinbijeenkomsten gaan we graag in gesprek met politici van elke politieke kleur.
Wij willen daarmee bereiken dat de bestuurders van ons land, net als wij, de urgentie voelen van de drastische maatregelen die zij zullen moeten nemen, om een leefbare aarde voor onze kleinkinderen te realiseren.

Daarbij hebben we steeds oog voor de mogelijke oplossingen. Het sluiten van de kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan, de toekomstbestendige landbouw en zo meer.
We vertegenwoordigen alle kleinkinderen als we onze politici uitdagen tot actie en oproepen tot moedig optreden.

We hebben ons manifest in de afgelopen jaren al aan veel politici overhandigd, zoals Sybrand Buma (CDA), ministers Henk Kamp en Eric Wiebes (VVD), Carla Dik-Faber (CU), Marianne Thieme (PvdD), Stientje van Veldhoven (D66), Jesse Klaver (GL) en Liesbeth van Tongeren (GL), Henk Krol (50+),  Harry van Bommel (SP) en vele anderen. Zie de hele lijst met gasten

Nu de Tweede Kamer vergadert in het tijdelijke gebouw aan de Bezuidenhoutseweg, houden we de Pleinbijeenkomsten ook daar aan de Bezuidenhoutseweg/Prinses Irenepad.

In 2022 op de volgende data: 3 februari, 17 februari, 17 maart, 7 april, 21 april, 19 mei, 2 juni, 16 juni, 7 juli.

Tijd: 14.00 – 15.00 uur

De Provinciale Staten hebben een grote taak in de uitvoering van het klimaatbeleid. Om invloed uit te oefenen, spreken regelmatig Grootouders voor het Klimaat in. Klik hierop op de verschillende teksten:

Provincie Noord-Brabant 15 mei 2020

Gemeente Den Bosch – 8 april 2020

Provincie Gelderland – inspreken 15 januari 2020

Provincie Zuid-Holland – inspreken 6 november 2019

Als Grootouder voor het Klimaat heb je een boodschap: je maakt je zorgen over de toekomst van de kleinkinderen. Dat is een sterke boodschap die indruk maakt op gemeenteraadsleden en statenleden. Zeker als iemand vanuit de eigen gemeente of provincie spreekt.

Heb je interesse om in te spreken bij jouw gemeenteraad of Provinciale Staten? Stuur dan een mail naar info@grootoudersvoorhetklimaat.nl

Heb je een vraag of wil je meehelpen in een van de werkgroepen, schrijf hieronder een bericht en klik op verzenden onderaan.

  urgendaPolitiek