Kiezen voor leven
Paula in de Oostvaardersplassen

Kiezen voor leven

Geobsedeerd door eigen gewin vernietigen we, al decennia lang, leven. We putten de aarde uit, de aarde warmt op, de biodiversiteit holt achteruit, we hebben weersextremen, overstromingen, bosbranden, hongersnood, mensen slaan op de vlucht.

We moeten moedig onder ogen zien dat de mens in staat is te vernietigen, maar we mogen niet vergeten dat de mens ook in staat is tot het goede. Laten we niet bang zijn, laat de bezorgdheid ons niet verlammen.

Respect en hoop

Juist wij, grootouders, mogen onder alle geweld en vernietiging de moed niet verliezen en de hoop niet opgeven. Meer en meer grootouders staan op om het leven te beschermen. De klimaatcrisis daagt ons uit om anders te denken en een levensstijl te ontwikkelen die is gebaseerd op respect. Respect voor onze kinderen en kleinkinderen, respect voor alle vormen van leven, voor de natuur, het milieu, de aarde.

Het is onze taak om hoop te leven en door te geven en het goede in onszelf en elkaar levend te houden. We zijn aan onze kleinkinderen en aan allen voor wie de opwarming van de aarde nu al levensbedreigend is, verplicht om keuzes te maken die de hoop en het vertrouwen voeden en het leven beschermen.

We kunnen samen een leefbare en rechtvaardige wereld scheppen. Een wereld waarin het niet meer draait om geld en macht, maar waar alles wat we doen erop gericht is het kwetsbare te beschermen, en de wereld mooier te maken.

We kunnen de vernietiging stoppen. We zitten middenin een omvangrijk transitieproces en natuurlijk zijn er tegenkrachten, laten we die benutten om nog gemotiveerder door te gaan.

Dingen opgeven, maar geen verlies

We zullen dingen moeten opgeven, maar we hoeven het niet als verlies te zien. Met nieuwe inzichten, nieuwe kennis, nieuwe technologie en met elan realiseren we de noodzakelijke veranderingen. We hoeven alleen maar oog te hebben voor de mogelijkheden, de krachten te bundelen en het te doen.

Op weg naar een rechtvaardige wereld, een wereld in balans, schakelen we over op duurzame energiebronnen, isoleren we huizen en gebouwen, bouwen we energie neutraal, geven we heel veel grond terug aan de natuur, planten we meer en meer bomen, ontharden we onze steden, passen we de inrichting van ons land aan aan de stijgende zeespiegel, zijn hergebruiken en recyclen de standaard en is reclame voor fossiele en vervuilende industrie in de ban, intensieve landbouw en veeteelt is vervangen door kleinschalige, biologische boerderijen, plantaardige voeding is de norm en het water en de lucht zijn schoon.

Omdat we weten dat het mogelijk is om te leven in harmonie met onze omgeving zijn we hoopvol en vol goede moed. We vertrouwen op het goede in de mens en creëren met elkaar een rechtvaardige, groene, veilige wereld. Grootouders voor het Klimaat houden niet op het beste van zichzelf te geven.

Paula van Liere

December 2023

Deel
Deel

Lees andere artikelen

26 april 2024
Op initiatief van het Lab Toekomstige Generaties tekenden tientallen organisaties dit Manifest op 25 april 2024 en roepen op tot...
25 april 2024
Op 23 april heeft onze ambassadeur Joos Ockels het archief van Wubbo Ockels overgedragen aan Space Expo in Noordwijk. Lees...
18 april 2024
Op 18 april vond onze 128e Pleinbijeenkomst plaats. Er zijn 33 grootouders aanwezig. De bedoeling was dat we zouden spreken...
Ga naar de inhoud