Webinar Economie en Klimaatcrisis
Afgelopen
Afgelopen

Webinar Economie en Klimaatcrisis

31 januari 2023
19:30
Online
Sander Heijne vierkant|Sander Heijne

Op dinsdag 31 januari 2023, 19.30-20.30 sprak Sander Heijne, onderzoeksjournalist o.a. bij BNNVARA en de Volkskrant over Economie en Klimaatcrisis.

Nooit eerder in de geschiedenis zijn we zo rijk en welvarend geweest als de afgelopen jaren. Onze economie groeit al decennia gestaag en de winsten van bedrijven zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd. Zelfs de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en de oorlog in Oekraïne hebben het feestje vooralsnog niet wezenlijk kunnen bederven.

Sander Heijne
Sander Heijne

En toch gaat het niet onverdeeld goed met ons land. Veel werkenden zien de groei amper terug in hun portemonnee. De huizenprijzen zijn zo snel gestegen dat starters amper nog aan een woning kunnen komen. Ondanks de hoge voedselprijzen zien boeren amper nog perspectief op hun toekomst. En tot overmaat van ramp dreigt de wijze waarop wij onze economie de afgelopen eeuw hebben laten groeien het klimaat op aarde onherstelbare schade toe te brengen.

Hoe kan dat? Waarom accepteren we dat? En zouden we ook anders naar onze economie kunnen kijken?

Deze vragen liggen ten grondslag aan dit webinar met Sander Heijne.

Kijk dit webinar terug.

Sander Heijne (1982) is historicus en journalist. Hij schreef jarenlang over de publieke sector voor de Volkskrant en werkte mee aan programma’s van BNNVARA. In 2018 verscheen zijn boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u, over de problemen met marktwerking bij publieke diensten. In 2020 schreef hij samen met Hendrik Noten de bestseller Fantoomgroei. Dit boek is uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar, en ligt ten grondslag aan het televisieprogramma Scheefgroei in de Polder. Samen met Jeroen Pauw maakte Sander dit jaar het programma Nederland is Vol, over de grenzen van de groei van de Nederlandse economie en podcast De Ommezwaai. In een zesdelige documentaireserie onderzoekt Sander hierin wat verandering drijft, en hoe we deze kunnen versnellen. Zie ook zijn opiniestuk in de Volkskrant van 7 januari j.l.

 

Ga naar de inhoud