Europese Grandparents for Climate

Europese Grandparents for Climate

De Europese beweging van grootouders is inmiddels uitgegroeid tot 11 deelnemende landen/groepen en er zijn belangrijke stappen gezet en resultaten geboekt. Zo is er met bijdragen van bijna alle deelnemende landen een videoclip ontstaan, die ook via ons Youtube kanaal te zien is. De aangekondigde Europese website zal binnenkort online gaan en we zullen dan uiteraard een link op onze website plaatsen.

Deelnemers van de Europese Grootouder groep zullen elkaar in aanloop naar de 28ste COP in Dubai voor het eerst live in Brussel ontmoeten en daar ook gesprekken voeren met verschillende leden van het Europese parlement. Er staan ontmoetingen met lokale groepen in Brussel en Antwerpen gepland en deelname aan de Klimaatmars op 3 december 2023 in Brussel.

Om als Europese Grootouders voor het Klimaat invloed uit te kunnen oefenen wordt er nu nagedacht over het feitelijke functioneren van het netwerk en over een mogelijke juridische structuur, zoals een stichting of een vereniging. Onlangs is een helder Mission Statement vastgesteld waarin de belangrijkste gemeenschappelijke waarden, doelen en mogelijke acties zijn samengevat.

Bij de laatste online meeting van de Europese groep waren ook de Zwitserse KlimaSeniorinnen te gast. Zij zijn erin geslaagd om een aanklacht voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te krijgen. Zij stellen daarin dat Zwitserland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schendt door de gezondheid van kwetsbare oudere vrouwen niet te beschermen tegen klimaatverandering. Zij wezen erop dat de Nederlandse rechtszaken tegen Shell en de Urgenda zaak een voorbeeld voor hen zijn geweest.

Lees meer over Internationale samenwerking.

Deel
Deel

Lees andere artikelen

13 mei 2024
Omdat het Bas Eickhout gezien zijn drukke schema niet lukt om 19:30 uur te beginnen, hebben we het aanvangstijdstip van...
9 mei 2024
Grootouders voor het Klimaat neemt deel aan de grote Klimaatmars op vrijdag 31 mei op de Zuidas in Amsterdam. De...
3 mei 2024
Bericht voor alle lokale Grootoudergroepen: Op zaterdag 11 mei staat in Leiden de marktkraam van de Oma’s for Future uit...
Ga naar de inhoud