Laten we samen met onze kleinkinderen veel lezen, praten en handelen om de toekomst en de aarde veilig aan hen over te dragen.
Als je kinderen krijgt ga je de wereld anders bekijken. Als je geluk hebt kun je door de ogen van je kinderen meekijken en ontdek je de wereld opnieuw. Dat overkwam mij toen ik met de ogen van mijn vierjarige dochter naar slakken met een huisje keek. Zij verzamelde ze in een emmertje, ik had ze vaak opgeraapt en over het hek gegooid. Nooit echt goed bekeken. Nu heb ik een minislakje op een plant om met mijn kleinkinderen over te praten. Heel bijzonder.
Via mijn kleinkinderen kom ik nog veel meer te weten over de wonderlijke wereld van de natuur. Als we uitgepraat zijn over de dingen van de dag grijpen we naar een boek om voor te lezen. En er zijn er nogal wat. Voor elke leeftijd, met prachtige illustraties. Ik geniet met volle teugen en ben zo blij dat ik dat met ze kan delen. Als de kleinkinderen weer weg zijn zit ik vaak na te genieten met het boek op mijn schoot. Altijd op zoek naar weer zo’n moment. Een gelegenheid om de liefde voor elkaar en de natuur te beleven.
Alleen met liefde voor elkaar en de natuur kunnen we de aarde redden en de klimaatcrisis de baas.
Laten we samen met onze kleinkinderen veel lezen, praten en handelen om de toekomst en de aarde veilig aan hen over te dragen.
Aldus Marijke Kohinor, december 2021.
Marijke Kohinor schreef zelf een verhaal over “Een mevrouw met een groot stuk land”. Je kunt het downloaden om voor te lezen aan je kleinkinderen. Het is een verhaal over bomen, mensen, klimaat en de stad van de toekomst. Met prachtige foto’s.
In het Jubileumboekje “Brieven aan onze Kleinkinderen” (nog steeds te bestellen!) wordt op bladzijde 54 naar dit verhaal verwezen.
In 2023 sporen wij zo veel mogelijk grootouders, grootooms en groottantes aan om het hele jaar door op bibliotheken, BSO’s, en andere plaatsen voor te lezen over de opwarming van de aarde.
De Grootouders van de werkgroep kinder-klimaatboeken/voorlezen zullen daarin het voortouw nemen.
Verhalen over ervaringen met voorlezen en voorstellen voor locaties zijn welkom op info@grootoudersvoorhetklimaat.nl.
"*" geeft vereiste velden aan