Gebruik online- en offline-opslag zorgvuldig. Beide vormen van opslag hebben voor- en nadelen. Kies daarom bewust! Zo kun je dat doen
Verzenden van een (PowerPoint-) presentatie kan veel zuiniger als je dat in Pdf-formaat doet.Sla daarvoor de presentatie eerst op in PDF door het te ‘printen’, maar dan, in het print menu, niet naar je printer te gaan maar naar Opslaan als PDF (wel onthouden waar dat wordt opgeslagen). Overigens, als je al een (PowerPoint-) presentatie echt wilt afdrukken, dan kan dat vaak met veel minder papier door meer afbeeldingen op één bladzijde te zetten, dubbelzijdig, en in ‘klad’ af te drukken. Misschien ook niet in kleur?
Zet op je telefoon, tablet, laptop èn PC push-notificaties uit. Nog een manier om berichtenverkeer te verminderen: zet push-notificaties uit! Dat zijn veelal korte berichten die de diverse apps en programma’s je ongevraagd toesturen (b.v. ‘you have new mail’), herinneringen aan verjaardagen, afspraken, reclame, etc.Soms welkom, veelal overbodig en vaak irritant. Je kunt ook eens per dag rustig kijken naar alles wat je écht wilt weten. Zo zet je notificaties uit.
Beperk dataverkeer tijdens online workshops e.d. Zeker bij een webinar of workshop is het verstandig om je eigen camera en/of microfoon uit te schakelen. Dat beperkt overbodig dataverkeer en voorkomt storend geluid voor anderen. Maar bespaart ook energie in de verbinding. En is de allerhoogste resolutie nodig voor binnenkomend en uitgaand videoverkeer?
Wees zeer terughoudend met bitcoins Het ‘minen’ van bitcoins is extreem energie-intensief – bij elkaar gebruikt dit zoveel stroom als heel Nieuw-Zeeland en elke transactie kost zo veel energie als een gemiddeld westers huishouden in een maand gebruikt.
Zet je scherm en/of computer vaker uit Als je een tijdje je computer niet gebruikt, zet die dan uit. Of laat in elk geval je scherm (dat veel stroom vraagt) uitgaan nadat het een door jou in te stellen tijd niet actief is. Je kunt, nog beter, natuurlijk ook je computer helemaal uitzetten, eventueel na een wat langere tijd, door jou te kiezen. Zo doe je dit Wees je er wel van bewust dat een computer in de slaapstand nog steeds stroom gebruikt, zij het niet veel. Dus beter helemaal uit!
Bespaar energie bij internetten Je kunt keuzes maken waardoor jouw internet gebruik minder energie kost, zoals een groene zoekmachine gebruiken (b.v. Ecosia die duurzaam is en je privacy beter beschermt). Gebruik in elk geval groene stroom (Greenpeace biedt een handig vergelijkend overzicht) Surf thuis liever via wifi in plaats van via je telefoonverbinding. Meer tips hier.
Je kunt er voor kiezen bestanden op te slaan bij een online-opslagdienst, zoals Dropbox, OneDrive (=Microsoft), Google Drive en andere. Je kunt veelal gratis beperkte opslagruimte krijgen (vaak tot zo’n 15 GB). Voor meer GB betaal je. Het voordeel is dat je vanaf elk apparaat toegang hebt tot je bestanden en/of dat die bestanden automatisch op meer apparaten worden opgeslagen. Je kunt op deze manier ook makkelijk bestanden delen met anderen zonder dat zij die ook hoeven op te slaan. En ook kun je je bestanden op een van je andere apparaten vinden, bv op je telefoon, wanneer je niet thuis bent. Het grote nadeel is dat dit energie kost, vooral in datacentra. Een zinvol compromis kan zijn om bestanden die je vooral wilt bewaren, zoals goede foto’s en belangrijke documenten, op te slaan op een externe harddisk. En de bestanden waar je vaak snel toegang toe wilt, in de Cloud op te slaan. Vergeet weer niet de Cloud af en toe op te schonen.
Zet notificaties uit
Zet notificaties uit bij de betreffende app.
Windows biedt dit bij Instellingen – Systeem – Meldingen of Notificaties.
Bij Android ga je naar Instellingen – Meldingen en statusbalk. Onderin kun je meldingen van apps uitzetten.
Bij iPhone en iPad kun je dat doen door onderInstellingen op de betreffende apps te klikken.
Bij Mac klik je op het appeltje linksboven – Systeeminstellingen – Meldingen.
Zet je scherm en/of computer vaker uit
Windows biedt je hier handig gereedschap voor. In Windows 11 onder Instellingen – Systeem – Aan/uit – Scherm en slaapstand. Daar kies je na hoeveel tijd je scherm uitgaat en na hoeveel tijd je computer in de slaapstand gaat. Je kunt hier ook instellen wanneer je computer helemaal uitgaat. Wees je er wel van bewust dat een vaste computer in de afgesloten stand nog steeds stroom gebruikt, zij het niet veel. Zoals dat voor veel apparaten in ‘stand-by’ geldt. Een eenvoudige oplossing is een aan-uit schakelaar tussen stopcontact en stekker te zetten, al dan niet met verklikkerlichtje.