Actie

De beweging organiseert acties en doet mee aan demonstraties en stakingen.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij één van de werkgroepen.

Sinds 1 december 2016 komen wij, Grootouders voor het Klimaat, op de eerste en derde donderdag van de maand bijeen bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Alleen tijdens een reces van de Kamer zijn wij er niet!

In 2022 komen we – als het qua COVID19 maatregelen kan – samen op donderdagen 3 februari, 17 februari, 17 maart, 7 april, 21 april, 19 mei, 2 juni, 16 juni, 7 juli.
Data voor het tweede halfjaar volgen later.

14.00 – 15.00 uur
Ingang Tweede Kamer aan Prinses Irenelaan in Den Haag.

Zie hiervoor onze Nieuwsbrief, Facebook, Twitter.

Waarom doen we dit?

Alle grootouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen, maar ook om die van alle andere kleinkinderen op aarde. Zal de aarde nog een leefbare plek zijn voor hen?

Een deel van de grootouders is uitstekend op de hoogte van alle maatregelen die nationaal en internationaal nodig en mogelijk zijn. Anderen zijn bezig met het veranderen van hun consumptiegedrag. Zij zijn zeer gemotiveerd om bijvoorbeeld minder te vliegen, geen of minder vlees en/of zuivel te eten, hun huis te isoleren en over te gaan op wind- en zonne-energie.

We maken ons bovendien zorgen over de vermindering van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld het verdwijnen van wel 80% van de insecten in minder dan 30 jaar, de alarmerende toestand van de bijen en de schadelijke landbouw en veehouderij.

Wat willen we bereiken?

Wij willen bereiken dat de bestuurders van ons land, net als wij, de urgentie voelen van de drastische maatregelen die zij zullen moeten nemen, om een leefbare aarde voor onze kleinkinderen te realiseren. Daarbij hebben we steeds oog voor de mogelijke oplossingen. Het sluiten van de kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan, de toekomstbestendige landbouw en zo meer. We vertegenwoordigen onze kleinkinderen als we onze politici uitdagen tot actie en oproepen tot moedig optreden.

Hoe gaat zo’n demonstratie?

Om 14.00 uur vormen we een kring en wisselen informatie uit. We delen onze zorgen om de crisis in het klimaat. Als er een Kamerlid of lid van de Ministerraad komt bieden we ons manifest aan en gaan kritisch in gesprek. Zie de lijst van alle gasten tot zo ver. Daarna gaan we op een rij staan recht tegenover de ingang van de Tweede Kamer met foto’s van onze kleinkinderen en met ons spandoek, zingen het  Klimaatlied en roepen leuzen als krachtige boodschap. Zie hier de Nederlandse versie: Klimaatlied NL.

Onze kracht ligt in de herhaling en in het feit dat we de toekomstige generaties vertegenwoordigen. Er zijn doorgaans tussen de 15 en 40 personen aanwezig. De belangstelling van langslopende mensen is groot en ook over belangstelling van Tweede Kamerleden hebben we niet te klagen. Soms komen ze op uitnodiging, andere keren komen ze uit interesse zelf naar ons toe.

Elke week verschijnt er een verslag van de pleinbijeenkomst op onze Facebookpagina. Zonder account ook te lezen.

Doe je mee?

Sluit je bij ons aan, je hoeft echt niet elke keer te komen, maar kom eens langs en ervaar hoe het is.

En je hoeft ook niet echt grootouder te zijn: onze zorg om de planeet verenigt ons. Je bent welkom als je onze zorgen deelt en ‘iets’ wilt doen. Al was het maar ons manifest mede ondertekenen.

De gasten van de Pleinbijeenkomsten zijn hieronder op de foto’s te zien, klik op het pijltje om naar het volgende jaar te gaan. Op deze pagina vind je een lijst van de gasten.

Sinds het voorjaar van 2019 staan Grootouders voor het Klimaat om de week op zaterdag een uur lang tussen het winkelende publiek in Den Bosch. De initiatiefnemer is Arie Bijl. Hij stond er in eerste instantie alleen met zijn vrouw Lous, maar tegenwoordig komen er meer dan twintig mensen. Kom je ook een keer langs?

Data:                         26/9;10/10 weekend van de duurzaamheid; 24/10;7/11; 14/11 met Artemis
                                   21/11;5/12;19/12; gelukkig nieuwjaar; 2/1; 16/1; 30/1

Adres:                       Kerkstraat 20, 5211 KG ‘s-Hertogenbosch
Duur bijeenkomst:   14.00-15.00 uur

Regelmatig komen er gasten langs om mee in gesprek te gaan, mee te zingen of om ons door te laten inspireren.

Wil je in contact komen? Mail: abijl@home.nl

Naast de vaste pleinbijeenkomsten in Den Haag organiseren de Grootouders voor het Klimaat steeds meer acties in andere delen van het land.

Zie op de kaart hieronder waar. Door op één van de vier vlaggen te klikken, krijg je meer informatie.
Op de pagina politiek lees je meer over de acties richting de regionale politiek.

De Grootouders voor het Klimaat doen mee aan klimaatdemonstraties en -stakingen.
Zie hieronder afgelopen en de komende demonstraties waar jij bij kunt zijn.
Hou Facebook en onze Nieuwsbrief in de gaten voor onze verzamelplek en tijd.

2021
6 november Landelijke Klimaatmars Amsterdam
14 maart Landelijke Klimaatmars, in 40+ plaatsen en online

2020
3 april Internationale Klimaatstaking, online
6 maart European Climate Strike, Brussel
29 februari 2020 In het oog van de Storm, Utrecht
1 februari 2020 Eerste Haarlemse Klimaat Mars, Haarlem

Bekijk het overzicht van eerdere demonstraties.

En bekijk ook de regionale acties hierboven.

Concrete actie om CO2 uit de lucht te halen. Dat is wat de Grootouders voor het Klimaat willen met de realisatie van een voedselbos. En dat gaat er komen. Het Leuker Voedselbos van boer Mark.

Dit voedselbos start langs de Leukerweg met 50.000 m2 meter en voor €1,00 per vierkante meter kan ook jij sponsor worden van je eigen stukje voedselbos en ben je direct uitgenodigd – met of zonder kleinkinderen – voor het Leuker Bosfeest! Bovendien ontvang je een certificaat van de aankoop. Dit kan je natuurlijk ook cadeau geven!

Naar de Sponsorpagina ==>

Bestellen

 • Jubileumboekje “Brieven aan onze Kleinkinderen”, uitgegeven tgv het 5-jarig bestaan van de Grootouders voor het Klimaat. 25 grootouders schreven aan hun kleinkinderen over hun zorgen, hun hoop  en hun acties voor de wereld waarin zij straks leven.
 • Mondkapjes met de tekst “Grootouders voor het Klimaat”, gemaakt van 3-laags wasbare katoen, Fair Trade en ecologisch. De zachte stof zorgt voor een fijn draagcomfort. De kosten voor het mondkapje bedragen 10 euro, inclusief verzendkosten.
 • T-Shirts met het opschrift: “Minimaal 1,5 meter, Maximaal 1,5 graad”:
  De T-shirts zijn van biologische katoen en de prijs ligt rond de €20 per stuk.

Downloaden

 • Teksten voor Protestbord:

*Tip: Download de poster A4 en ga met het PDF-bestand naar een Printshop en laat het daar afdrukken op A3, A2 of nog groter formaat.

Heb je een vraag of wil je meehelpen in een van de werkgroepen, schrijf hieronder een bericht en klik op verzenden onderaan.

  • Demonstratie

  • Klimaatmars 10 maart

  • Actie Zwolle

   RTV Focus Zwolle

  • Pleinbijeenkomst

  • Klimaatstaking Youth for Climate

  urgendaActie