Actie

De beweging organiseert acties en doet mee aan demonstraties en stakingen.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij één van de werkgroepen.

Sinds 1 december 2016 komen wij, Grootouders voor het Klimaat, op de eerste en derde donderdag van de maand bijeen bij de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Alleen tijdens een reces van de Kamer zijn wij er niet!

In 2023 komen we vóór het zomerreces nog samen op donderdag 6 juli.

14.00 – 15.00 uur
Voor de ingang van de Tweede Kamer aan het Irenepad in Den Haag.

Waarom doen we dit?
Alle grootouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen, maar ook om die van alle andere kleinkinderen op aarde. Zal de aarde nog een leefbare plek zijn voor hen?

Een deel van de grootouders is uitstekend op de hoogte van alle maatregelen die nationaal en internationaal nodig en mogelijk zijn. Anderen zijn bezig met het veranderen van hun consumptiegedrag. Zij zijn zeer gemotiveerd om bijvoorbeeld minder te vliegen, geen of minder vlees en/of zuivel te eten, hun huis te isoleren en over te gaan op wind- en zonne-energie.

We maken ons bovendien zorgen over de vermindering van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld het verdwijnen van wel 80% van de insecten in minder dan 30 jaar, de alarmerende toestand van de bijen en de schadelijke landbouw en veehouderij.

Wat willen we bereiken?
Wij willen bereiken dat de bestuurders van ons land, net als wij, de urgentie voelen van de drastische maatregelen die zij zullen moeten nemen, om een leefbare aarde voor onze kleinkinderen te realiseren. Daarbij hebben we steeds oog voor de mogelijke oplossingen. Het sluiten van de kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan, de toekomstbestendige landbouw en zo meer. We vertegenwoordigen onze kleinkinderen als we onze politici uitdagen tot actie en oproepen tot moedig optreden.

Hoe gaat zo’n demonstratie?
Om 14.00 uur vormen we een kring en wisselen informatie uit. We delen onze zorgen om de crisis in het klimaat. Als er een Kamerlid of lid van de Ministerraad komt bieden we ons manifest aan en gaan kritisch in gesprek. Zie de lijst van alle gasten tot zo ver. Daarna gaan we op een rij staan  met foto’s van onze kleinkinderen en met ons spandoek, zingen het  Klimaatlied. Zie hier de Nederlandse en de Engelse versie: van het Klimaatlied.

Onze kracht ligt in de herhaling en in het feit dat we de toekomstige generaties vertegenwoordigen. Er zijn doorgaans tussen de 15 en 40 personen aanwezig. De belangstelling van langslopende mensen is groot en ook over belangstelling van Tweede Kamerleden hebben we niet te klagen. Soms komen ze op uitnodiging, andere keren komen ze uit interesse zelf naar ons toe.

Elke keer verschijnt er een verslag van de pleinbijeenkomst op onze Facebookpagina. Zonder account ook te lezen.

Doe je mee?
Sluit je bij ons aan, je hoeft echt niet elke keer te komen, maar kom eens langs en ervaar hoe het is.

En je hoeft ook niet echt grootouder te zijn: onze zorg om de planeet verenigt ons. Je bent welkom als je onze zorgen deelt en ‘iets’ wilt doen. Al was het maar ons manifest mede ondertekenen.

De gasten van de Pleinbijeenkomsten zijn hieronder op de foto’s te zien, klik op het pijltje om naar het volgende jaar te gaan. Op deze pagina vind je een lijst van de gasten.

Naast de vaste pleinbijeenkomsten in Den Haag organiseren de Grootouders voor het Klimaat steeds meer acties in andere delen van het land.

Je vindt meer informatie op de pagina Lokale Grootoudergroepen

Wil je in contact komen met één van de lokale groepen, gebruik dan ons Contactformulier.

De Grootouders voor het Klimaat doen mee aan klimaatdemonstraties en -stakingen.
Zie hieronder afgelopen en de komende demonstraties waar jij bij kunt zijn.
Houd Facebook en onze Nieuwsbrief in de gaten voor onze verzamelplek en tijd.

2023

 • 11 maart Steundemonstratie bij de A12 blokkade door Extinction Rebellion.
 • 28 januari Steundemonstratie bij de A12 blokkade door Extinction Rebellion.

2022

2021

2020

Bekijk het overzicht van eerdere demonstraties.

Op 27 september is de campagne rond de Toekomststoel – naar een idee van Jan Terlouw – van start gegaan.

Bekijk de video’s en lees er alles over op deze pagina.

Met de Campagne “Wind en Zon zijn van Ons” willen we als Grootouders voor het Klimaat de energietransitie in Nederland versnellen en rechtvaardiger maken.

Lees er alles over op deze campagne-pagina.

De werkgroep Groen Pensioen is actief om het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) te bewegen hun fossiele investeringen af te stoten.

Lees alles hierover op de pagina Groen Pensioen.

Voedselbos in Baexem

Voedselbos in Baexem

Concrete actie om CO2 uit de lucht te halen. Dat is wat de Grootouders voor het Klimaat wilden met de realisatie van een voedselbos. En dat is er gekomen: het Leuker Voedselbos van boer Mark Venner.

Dit voedselbos ligt langs de Leukerweg in Baexem (L.) en maakt deel uit van een meer omvattend project. Mark Venner heeft het roer omgegooid: de 120 melkkoeien gaan eind 2022 weg en er is een voedselbos voor in de plaats gekomen. Dankzij de sponsoractie van de Grootouders voor het Klimaat (opbrengst € 50.000,00) zijn er nu voldoende bomen geplant om over twee jaar te kunnen gaan oogsten.

Lees meer over het Leuker Voedselbos!

Bestellen

 • Gebruik om de Toekomststoel, buttons, het boekje “Brieven aan onze Kleinkinderen” of een extra spandoek te bestellen het formulier Bestellen Actiemateriaal

Downloaden

 • Teksten voor Protestbord:

*Tip: Zo maak je ‘hesjes’ van de protestborden

Heb je een vraag of wil je meehelpen, schrijf een bericht op ons Contactformulier.

 • Demonstratie

 • Klimaatmars Amsterdam 10 maart 2019

 • Actie Zwolle

  RTV Focus Zwolle

 • Steundemonstratie XR op 11 maart 2023 Den Haag

 • Klimaatmars Rotterdam 2022

 • Pleinbijeenkomst

 • Klimaatstaking Youth for Climate

urgendaActie