Webinar “Groei, krimp of iets anders?”
Afgelopen
Afgelopen

Webinar “Groei, krimp of iets anders?”

18 september 2023
19:30
Online
Groei of krimp|Hans Opschoor|Sander de Bruyn

Op maandag 18 september (19.30 – 20.30 uur) organiseerden wij een webinar met deze titel. De laatste tijd wordt door een aantal economen geponeerd dat krimp van de economie nodig is om nog een kans te hebben de grote problemen van klimaatverandering en verlies van natuur onder controle te kunnen krijgen. Andere economen verzetten zich daartegen, wijzend op de grote behoeften die nog in de maatschappij, zeker in arme landen, aanwezig zijn en de mogelijkheden voor vergroening van economische groei.

In dit webinar zal prof dr. Hans Opschoor ingaan op de diverse argumenten voor en tegen economische groei en economische krimp om dit debat voor niet ingewijden inzichtelijk te maken. Hij zal bespreken welke mogelijkheden er zijn om welvaart en welzijn op een evenwichtige manier te meten.

Als tweede spreker zal dr. Sander de Bruyn bespreken welke alternatieven er zijn voor een indicator van economische groei, vanuit het perspectief van Brede Welvaart. Hij zal ingaan op de vraag wat er nodig is om zo’n Brede Welvaart indicator te laten werken en wat de kansen zijn om de politiek zo’n alternatieve indicator te laten gebruiken in plaats van de economische groeicijfers die nu steevast het politieke debat bepalen.

Ter voorbereiding op dit webinar kun je alvast luisteren naar deze podcast.

Kijk dit webinar terug:

Prof. Dr. Hans Opschoor
Prof. Dr. Hans Opschoor

Prof. dr. Hans Opschoor is emeritus hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was Voorzitter van de Raad voor Milieu en Natuur Onderzoek en lid van de VN Committee for Development Policy. Hij is ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Lees hier een uitgebreid CV van Hans Opschoor.

Dr. Sander De Bruyn
Dr. Sander De Bruyn

Dr. Sander de Bruyn is programmaleider Brede Welvaart bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij houdt zich bezig met brede welvaart en het beprijzen van milieugoederen. Van 2000 tot 2022 heeft hij gewerkt voor adviesbureau CE Delft en in die hoedanigheid heeft hij veel gepubliceerd op het gebied van milieu-economische vraagstukken. Hij promoveerde op de relatie tussen economische groei en milieudegradatie.

Ga naar de inhoud