Hoe komen we van de subsidies fossiele brandstoffen af?
Afgelopen
Afgelopen

Hoe komen we van de subsidies fossiele brandstoffen af?

30 mei 2023
19:30
Online
Alman Metten

Op 30 mei 2023 van 19:30 – 20:30 uur organiseerden we dit webinar. Het onderwerp is: “Waarom zijn er nog steeds grote subsidies voor fossiele brandstoffen en hoe komen we ervan af?”

Spreker is Alman Metten, voormalig Europarlementarier voor de PvdA en economisch deskundige.

Er is veel te doen over fossiele subsidies. Ze staan haaks op de noodzaak het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Internationaal is al geruime tijd geleden afgesproken dat te doen, maar de praktijk is weerbarstig. Over de omvang van de fossiele subsidies in Nederland doen sterk verschillende getallen de ronde, variërend van zo’n €4 tot wel €30 miljard per jaar. Hoe kan dat? En waarom lukt het niet die fossiele subsidies te stoppen? Hoe zou dat dan wel kunnen lukken?

Dat zijn enkele vragen die Alman Metten in het webinar zal proberen te beantwoorden.

Alman Metten (74) is socioloog. In 1984 werd hij voor de Partij van de Arbeid verkozen in het Europees Parlement en bleef tot 1999 Europarlementariër. Hij hield zich vooral met economische onderwerpen bezig zoals de invoering van de Euro, BTW en accijnzen, en de Europese interne markt. Metten was lid van de commissie voor Economische en Monetaire zaken en Industriebeleid. In 1999 begon hij zijn eigen economisch adviesbureau gericht op Europa. 

In 2021 publiceerde hij een artikel over de omvang van subsidies op fossiele brandstoffen in Nederland waarin hij uitkwam op een bedrag van zo’n €17 miljard per jaar. Kortgeleden heeft hij in een nieuw artikel laten zien dat het bedrag nog veel hoger is: zo’n €30 miljard per jaar.

In Trouw van 27 mei 2023 verscheen in dit verband een lezenswaardig artikel. Alman Metten wordt hierin geciteerd.

Ga naar de inhoud