Aniek Moonen, Pleingast 20 oktober

Aniek Moonen, Pleingast 20 oktober

Op 20 oktober was onze Pleingast niemand minder dan Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaat Beweging JKB. Nadat we op 27 september de Toekomststoel hebben aangeboden aan acht Tweede Kamerfracties, gaan we nu in gesprek met Aniek Moonen.

Verslag van 20 oktober
Met een 20-tal grootouders, inclusief enkele Klimaatwakers, ontvingen we voor het ministerie van EZK de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging : Aniek Moonen. De JKB verenigt 42 jongerenorganisaties in hun gezamenlijke strijd tegen de klimaatcrisis.  De Grootouders hebben al jaren een nauwe relatie met de JKB, die in 2020 tot nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw werd uitgeroepen.

Aniek vertelde over hun Jonge Klimaatagenda 3.0 , waarin ze aan de hand van zeven thema´s bespreken “hoe we in 2040 duurzaam kunnen leven”. Terug redenerend vanuit die duurzame samenleving kunnen we bepalen welke stappen er nodig zijn om daar te komen. Die stappen zullen veel radicaler (moeten) zijn dan de voorzichtige maatregelen die er nu genomen worden. De samenleving blijkt namelijk veel te terughoudend om afscheid te nemen van de huidige leefstijl, met zijn gemaks- en consumptiedrijfveren.

Om die duurzame samenleving in 2040 te bereiken dringt de tijd. “De tijd van praten is voorbij, er is nu actie vereist. We hebben dringend een systeemverandering nodig”. De JKB zal dat volgende maand ook uitdragen op de volgende COP 27 in Sharm-el-Sheikh. 

Het betoog van Aniek kreeg nog een kleine onderbreking toen de minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal langsliep, en tijd nam voor een kort praatje. Wij hebben elkaar gecomplimenteerd met de getoonde standvastigheid, in de klimaatstrijd resp. het stikstofbeleid en opkomen voor de natuur

De Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging (JKB) vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat (meer dan veertig organisaties, 1 miljoen jongeren). Belangrijk, want de keuzes van vandaag bepalen de wereld van morgen. Dat sluit helemaal aan bij onze gedachten over Generatiegerechtigheid.

In hun onlangs aan Rob Jetten gepresenteerde Klimaatagenda 3.0 schetsen zij hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet. “Hoe werken onze economie en energiesysteem, hoe gaan we met de natuur om, hoe wonen, reizen, eten en leren we? Want als wij niet weten hoe ons leven er in 2040 uit moet zien, hoe moeten we er dan naartoe werken?”

De JKB is een organisatie die in de afgelopen jaren al regelmatig aan klimaattafels zat, geconsulteerd werd  tijdens de kabinetsformatie en ook nu zeer betrokken wordt bij de COP 27 die binnenkort plaats vindt in Egypte. Drukke tijden dus voor o.a. Aniek Moonen. En daarom zijn wij heel blij dat zij toch tijd heeft vrij gemaakt om naar onze pleinbijeenkomst te komen. Om ons te informeren, van gedachten te wisselen en af te tasten op welke manier we nog meer samen kunnen werken. We streven niet alleen hetzelfde doe na, maar willen ook onze steun betuigen als Grootouders: “Jullie staan er niet alleen voor. Wij strijden mee voor jullie toekomst!”

Deel
Deel

Lees andere artikelen

17 mei 2024
Dat zou de titel kunnen zijn van een persbericht dat wij als Grootouders voor het Klimaat uitbrengen als reactie op...
13 mei 2024
Omdat het Bas Eickhout gezien zijn drukke schema niet lukt om 19:30 uur te beginnen, hebben we het aanvangstijdstip van...
9 mei 2024
Grootouders voor het Klimaat neemt deel aan de grote Klimaatmars op vrijdag 31 mei op de Zuidas in Amsterdam. De...
Ga naar de inhoud