Omslag - De Klimaatalmanak 933x1200

De Klimaatalmanak

Als ik deze Almanak kort typeer: “helder over de kritische situatie waarin het klimaat verkeert, desalniettemin ook met een positieve boodschap.”

Ik heb deze Klimaatalmanak ontvangen via één van de initiatiefnemers Michel Porro en kan zeggen dat dit de tot nu toe meest complete verzameling feiten over de klimaatverandering is die ik ben tegengekomen. Gerubriceerd in een aantal hoofdstukken, waaronder een uitleg van klimaatverandering, de oorzaken en gevolgen. Hierbij is de meest recente informatie gebruikt, waaronder het laatste IPCC-rapport. Maar de Almanak kijkt ook verder naar mogelijke oplossingen en verantwoordelijkheden. Voor hen die nog meer willen weten, wordt in de Almanak verwezen naar de bronvermeldingen op de engelstalige website. 

De Almanak geeft onder andere inzicht in de processen die de grootste vervuiling veroorzaken en vertaalt dat ook naar landen en ondernemingen. Het gaf de bevestiging dat betere gezondheidszorg en onderwijs indirect van essentieel belang zijn bij het realiseren van CO2 reductie, met bijna net zoveel impact als verminderen van voedselverspilling. Maar ook dat er maar liefst 200.000 ton schapenwol per jaar wordt weggegooid, die de totale vraag naar noppenfolie als verpakkingsmateriaal zou kunnen vervangen. Ik wist dat niet, u wel?

Samenvattend: een waardevol naslagwerk, met volop mogelijkheid voor individuele verdieping, dat mij aanzet tot actie en het nadenken waar mijn actie het meest effectief kan zijn.

 

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud