Omslag - Rebelleren voor het leven 550x825

Rebelleren voor het leven

Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid. Dit boek geeft inzicht in de activiteiten en achtergrond van een klimaatactivist. Schrijfster heeft zich ontwikkeld van iemand met amper kennis van klimaatverandering, tot iemand met een groot besef van urgentie. Ze heeft deelgenomen aan acties van allerlei soort: een straat, weg of kolentrein blokkeren, alleen of met anderen. De lobby van pensioenfondsen of een bank bezetten. Gesprekken voeren met politici. Zich laten interviewen door krant, radio en tv.

De acties werden gedaan onder de vlag van Extinction Rebellion en de variant Christian Climate Action. Ondanks de autobiografische ik-stijl is het boek aanstekelijk geschreven en lekker vlot leesbaar. Het is opgebouwd uit 26 hoofdstukken waarvan de meeste een bepaalde actie beschrijven.

Daarnaast zijn er enkele meer beschouwende hoofdstukken en krijgt de geïnteresseerd geraakte lezer adviezen op welke wijze het mogelijk is zich te gaan inzetten voor het klimaat. Regelmatig wordt ons verteld wat de drijfveren van de auteur zijn, wat deelname aan acties (en reacties van anderen) emotioneel met haar doet en in hoeverre haar gezondheidsklacht een probleem is. De lezer wordt prettig-direct aangesproken. De schrijfster handelt onder andere vanuit een christelijke basisgedachte, dat wordt af en toe met de lezer gedeeld.     

Het boek richt zich vrij sterk op de fossiele industrie, op het gebrekkige klimaatbeleid van de overheid en ook op de rol van de financiële sector, maar slechts weinig op bijvoorbeeld de veeteelt of consumenten.

Een commentaar op de achterflap luidt: “Wat kan ik doen? Die vraag hoor ik vaak als het gaat over de klimaatcrisis. Vanaf nu heb ik een antwoord: lees deze inspirerende donderpreek, en kom in beweging!”

 

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud