Corendon berispt om ongefundeerde duurzaamheidclaims

Corendon berispt om ongefundeerde duurzaamheidclaims

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft geoordeeld dat een aantal uitingen van reisorganisatie Corendon op haar website in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code.

In eerste instantie wees de RCC de klacht van de Grootouders voor het Klimaat af, maar het College van Beroep vond dat de klacht opnieuw moest worden beoordeeld omdat de RCC de uitingen op de website van Corendon ten onrechte niet had meegenomen in haar oordeel.

Aan de oproep van de Grootouders aan de RCC om uit te spreken dat a) reisorganisaties juiste en volledige informatie moeten geven in hun advertenties en websites over de klimaatimpact van de aangeboden vliegreis en b) reisorganisaties op te roepen afspraken te maken om reclame voor korte vliegvakanties naar verre oorden te staken, werd geen gehoor gegeven. De RCC vindt dat ze hiertoe niet bevoegd is.

Volgens Frans Vollenbroek, woordvoerder van de Grootouders in deze zaak, maakt de RCC haar rol hiermee kleiner dan nodig en wenselijk. ‘De missie van de Nederlandse Reclame Code is om ervoor te waken dat reclame verantwoord, betrouwbaar en geloofwaardig is. Daar hoort ook bij dat de RCC moet overwegen of bepaalde reclames voldoen aan het criterium maatschappelijke zorgvuldigheid (duty of care). Nu we aan de vooravond staan van een klimaatcrisis die zijn weerga niet kent, moet de vraag gesteld worden of korte vliegvakanties naar verre oorden verantwoord zijn en voldoen aan het criterium’, aldus Frans.

Om dat te bewerkstelligen zal een gang naar de rechter nodig zijn.

Lees het persbericht over deze zaak.

Lees de uitspraak van het College van Beroep.

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
5 juli 2024
De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast...
Ga naar de inhoud