De Vlaamse Grootouders voor het Klimaat zijn officeel opgericht

De Vlaamse Grootouders voor het Klimaat zijn officeel opgericht

Oprichtingscolloquium Vlaamse Grootouders voor het Klimaat

25 januari 2019, Vlaams Parlement, Brussel.

110 enthousiaste Vlaamse Grootouders waren present op het Oprichtingscolloquium van de ‘Grootouders voor het Klimaat Be’ in Vlaanderen. Velen stonden nog op een wachtlijst, zo groot was de belangstelling. Paula en Lowie van Liere vertegenwoordigden de Nederlandse Grootouders voor het Klimaat Tijdens een staande ovatie kwamen ook Anuna de Wever en Kyra Gantois binnen, de initiatiefnemers van de jongerendemonstraties ‘Youth for Climate’. En dat werd op drie Belgische TV zenders uitgezonden! Tienduizenden jongeren gaan wekelijks op donderdag de straat op om voor een beter klimaatbeleid te demonstreren. Eerst in Brussel, nu al in verschillende Belgische steden. Het initiatief breidt zich ook uit naar andere landen. Het ziet er prachtig uit. Er gaat iets gebeuren!

Optocht Belgie

Youth for Climate in Brussel. Foto uit Deense Krant DR 31 januari 2019.

Terug naar het colloquium. Na het welkomstwoord van Bernard Hubeau waren er verschillende presentaties. Tine Hens, onderzoeksjournaliste hield een emotionele rede over de klimaatverandering, de huidige oorzaken en wat de taak van België was om da tegen te gaan, om zo binnen de 1,5 oC mondiale temperatuursstijging te blijven. Daarna was het woord aan François de Borman (Grands Parents pour le Climate) en Lowie van Liere (Grootouders voor het Klimaat NL), zij waren gevraagd een enthousiasmerende presentatie te geven. Dat was nauwelijks nodig, het enthousiasme was er. Al voor de oprichting waren de  Vlaamse Grootouders al actief in het aanbieden van 600 amendementen voor het Luchtkwaliteitplan 2030 van minister Joke Schauvliege en waren ze stevig aanwezig bij verschillende demonstaties, de laatste keer van Youth for Climate op 31 januari met ~100 grootouders. Hugo van Dienderen hield de oprichtingspresentatie.

Overzciht BeOverzicht sprekers van het Oprichtingscolloquium van de Vlaamse ‘Grootouders voor het Klimaat Be’.

Anuna de Wever en Kyra Gantois voerden het woord namens de jongeren. Kyra wees op het belang van de steun van de Grootouders voor de jongeren. Ook vertegenwoordigers van de Ouderenraad  en OKRA (Open, Kristelijk, Respectvol en Actief) betuigden hun steun, en hebben dat inmiddels ook op hun website geplaatst.

Na de pauze was er een uitgebreide discussie waar veel voorstellen kwamen voor een vervolg van reeds ingezette acties. Vooraf was er een A4tje uitgedeeld ‘Wat kan ik doen voor de Grootouders voor het Klimaat’. Heel veel ingevulde formulieren werden ingeleverd bij Elka Joris, die het eerste contact legde met de Nederlandse Grootouders.

Afsluiting was een gezellige receptie in het Zondak van het Vlaams Parlement. Daar werd ook nog even gesproken over een vervolg van deze vergadering en/of een internationaal symposium van alle ‘Grootouders voor het Klimaat’. Maar dat is muziek voor de toekomst.

De Nederlandse Grootouders voor het Klimaat wensen hun Vlaamse zustervereniging alle succes toe bij hun acties.

Flyer BeFlyer van de ‘Grootouders voor het Klimaat Be’.

Volg de ‘Grootouders voor het Klimaat Be’ op hun Facebookpagina:

https://www.facebook.com/GrootoudersvoorhetKlimaatBe/

 

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

21 juni 2024
Ruim 80 grootouders waren aanwezig bij de 131ste Pleinbijeenkomst. Te gast waren Frans Timmermans en Joris Thijssen van GroenLinks/PvdA. Voor...
19 juni 2024
De Toekomststoel zet haar tocht voort door de fractiekamers van de Tweede Kamer. De reis startte bij PvdA/GroenLinks en ging...
13 juni 2024
De laatste Pleinbijeenkomst voor het zomerreces willen we onze Flash Mob nog een keer uitvoeren voor de vele voorbijgangers op...
Ga naar de inhoud