Donatieactie Leuker Voedselbos

Donatieactie Leuker Voedselbos

Maak het voedselbos compleet! Koop een fruitboom voor je kleinkind!

Deze week kwam een speciale Nieuwsbrief uit om onze sponsoractie voor het Leuker Voedselbos kracht bij te zetten. We naderen het streefbedrag van € 50.000 en willen graag voor het eind van dit jaar de actie afronden.

Hoe het begon

Grootouders Bij Het Leuker Voedselbos
Grootouders Bij Het Leuker Voedselbos

De Grootouders willen een leefbare aarde voor alle kleinkinderen. Daarvoor moet de  CO2 uitstoot omlaag en bomen nemen CO2 op. Dus vroeg in 2017 een oma op het Plein:  “Kunnen de Grootouders een bos planten?” Na een zoektocht en een bezoek bij Wouter van Eck in Ketelbroek, een pionier voedselbos met 400 soorten, zijn we terechtgekomen bij Mark Venner in Baexem (Limburg). Hij wil een gangbaar melkveebedrijf omzetten in een voedselbos.

Doelen van het voedselbos
CO2 opslag in bomen en struiken en bodem, herstel van de biodiversiteit en bodem, gezond en gevarieerd voedsel dat in de directe omgeving wordt afgezet, dat willen we bereiken. Het moet een voorbeeld worden voor de transitie naar een natuurinclusieve landbouw: milieuvriendelijk werken, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen,  zonnepanelen, een elektrische shovel en natuurlijk een goed inkomen voor de boer.

Verdere ontwikkelingen
Dit najaar worden er nog ruim 3000 bomen en struiken geplant om het voedselbos compleet te maken. De verwachting is dat er in 2024 voor het eerst geoogst kan gaan worden: honingbes, zwarte en rode bes, appelbes en duindoornbesjes, de rode vruchtjes van de olijfwilg, plus de blaadjes van de Franse uiensoepboom.

Mark is al druk bezig met het vinden van afzetkanalen; buurtsupers, boerderijwinkel, cateraars en restaurants in de buurt moeten voor een korte keten zorgen. De koeien van vader Peter gaan eind dit jaar weg, de methaan- en stikstofemissies gaan omlaag, Mark houdt 8 kalveren over.
Inmiddels is er een prachtig plan voor de verdere ontwikkeling van de rest van het 20 hectare perceel. Hoogstamfruit en houtproductie met veebegrazing, vrijlopende kippen, een stuk strokenteelt, kruidenrijk grasland, een tuinderij met verkooppunt, etc. Zie kaartje voor een overzichtsbeeld. Het voedselbos met de rest van het gebied wordt een bijzonder voorbeeld van eigentijdse natuurinclusieve landbouw, met veel biodiversiteit, gezonde lucht, bodem en water.

Dit is het lijstje van de bomen en struiken die Mark allemaal nog nodig heeft:

  •   5,- bessenstruik (aalbes of zwarte bes)
  • € 10,- honingbes, duindoorn, vijg of olijfwilg
  • € 15,- appel, peer of pruim
  • € 25,- nashipeer of perzik
  • € 50,- walnoot of kastanjeboom

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

13 juni 2024
De laatste Pleinbijeenkomst voor het zomerreces willen we onze Flash Mob nog een keer uitvoeren voor de vele voorbijgangers op...
11 juni 2024
Auteur: Vincent van den Bergen De grote lijnen zullen niemand zijn ontgaan. De verkiezingen voor het Europees Parlement hebben winst,...
6 juni 2024
Gast op onze Pleindemonstratie van 6 juni 2024 is Dion Huidekooper, namens het Jongeren Platform van de SER. Hij is...
Ga naar de inhoud