Eymert van Manen – stichting Stop Ecocide NL- te gast op het plein
Eymert van Manen stichting Ecocide

Eymert van Manen – stichting Stop Ecocide NL- te gast op het plein

De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast Eymert van Manen van de Stop Ecocide NL. Het klimaatlied waarmee de flashmob eindigde roept op tot bescherming van onze aarde en dat is ook de boodschap van zijn stichting: Bescherm de aarde, verander de wet!

De Stichting Ecocide breekt een lans voor het strafrechtelijk beschermen van het milieu.
Het Internationaal Strafhof, waarin 123 landen zijn vertegenwoordigd, erkende in het verdrag van Rome al een aantal misdaden die onder dit Strafhof vallen en kunnen worden vervolgd, zoals genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Daaraan zou moeten toegevoegd dat Ecocide, moedwillige beschadiging van ecosystemen, strafbaar wordt. Dat maakt dat overtreders kunnen worden vervolgd en berecht.

Zo kiest Stop Ecocide NL een iets andere juridische invalshoek dan de stichting Rechten van de Natuur. Rechten van de Natuur pleit voor de erkenning dat de natuur in al haar levensvormen rechten heeft, en dat haar belangen vertegenwoordigd moeten worden. Ook ten gunste van de mens, die zelf natuur is en afhankelijk is van al haar ecosystemen zoals bossen, oceanen, rivieren, lucht en bodem.

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
27 juni 2024
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op basisschool Het Schateiland in Utrecht en in aanwezigheid van ouders en leerlingen reikte onze ambassadeur...
Ga naar de inhoud