Geslaagde Oma-en-Opadag in het Museon
Oma-en-Opadag in het Museon Impressie 1

Geslaagde Oma-en-Opadag in het Museon

Zondag hebben we een heel leuke Oma-en-Opadag in het Museon meegemaakt.

Thomas van de Sandt (hoofdredacteur programmaredactie van het Museon) heette het publiek welkom. In het bijzonder de eregasten van het Museon vandaag: Gerda LentenHavertong, haar kleindochter Maiza (14 jaar), Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging en de Grootouders voor het Klimaat. Vervolgens mochten de kleinkinderen aan hun grootouders vertellen hoe zij zich de toekomst voorstellen.

Gerda LentenHavertong vertelt op haar beurt hoe zij vroeger over de toekomst dacht. Gerda is opgegroeid met een duidelijk bewustzijn voor de natuur en de aarde met de mens als onderdeel ervan. Haar kleindochter, Maiza, laat ons weten dat zij vroeger niet  zo vaak, maar nu wel heel vaak over het klimaat nadenkt en dat zij er ook bezorgd over is. Ook oma Gerda is bezorgd, maar niet zonder hoop; zij vertrouwt zoals haar voorouders op moeder aarde. De grootouders in de zaal konden daarna ook de toekomst-ideeën van hun kleinkinderen met het publiek delen.

Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging stelt twee verschillende toekomstbeelden ter discussie. Het ene gaat uit van groene economische groei bijvoorbeeld met elektrische zelfrijdende auto’s, windmolens op zee, vliegen op biokerosine. De tweede stelling gaat uit van ontgroeien met o.m. vakanties in eigen land, fietsen, treinverbindingen en spullen delen. Iedereen moest kiezen voor de ene of andere kant.

De jongeren mochten daarna hun keuze uitleggen. De jeugd maar ook de grootouders hebben zeer enthousiast over de verschillende stellingen gediscussieerd en meningen uitgewisseld. De uitkomst was heel interessant: de meeste jongeren waren voor groene groei en de grootouders voor inkrimpen. Wel werden beide stellingen door bijna iedereen van een ‘maar’ voorzien. In die zin was ook Dions samenvatting: beide opties moeten samengaan.

De jongeren mochten ten slotte nog op de toekomststoel gaan zitten en hun wensen voor de toekomst richting de Tweede Kamer uitspreken.

(Foto’s en video: Dick Akkerhuis en Marc Krier)

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
5 juli 2024
De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast...
Ga naar de inhoud