Het kabinet heeft geen actieplan ingediend voor het herstel van de biodiversiteit en stuurt niemand naar de wereldwijde VN biodiversiteitstop COP16, die op 21 oktober, is begonnen in de Colombiaanse stad Cali. Twee jaar geleden is Nederland wel naar de biodiversiteitstop in Montreal gegaan en heeft zich samen met 200 andere landen vastgelegd om in 2030 30% van land en oceaan te beschermen.
Alle landen beloofden toen om voor de top in Cali een eigen actieplan te maken hoe die 30% gerealiseerd moest worden. In augustus moesten de plannen klaar zijn. Ambtenaren, wetenschappers, natuurorganisaties en bedrijven werkten hard aan een plan en waren tevreden over het resultaat. Tot hun grote teleurstelling besloot de regering het plan niet in te dienen…
‘Het kost meer tijd om het concept in lijn te brengen met het huidige regeerprogramma, het hoofdlijnenakkoord en de prioriteiten van het kabinet’, zo luidt de officiële versie. De woordvoerder van Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) deed het nog eens dunnetjes over en verklaarde tegen de pers dat ‘de regering andere prioriteiten in eigen land heeft’.
Dit standaardantwoord kennen we inmiddels van het kabinet: er zijn andere prioriteiten en daarom moet de biodiversiteit maar in de ijskast met alle desastreuse gevolgen van dien. Zonder een ambitieus biodiversiteitsbeleid halen we bijvoorbeeld de klimaatdoelen niet. Bovendien verspeelt Nederland door zo te acteren zijn mondiale positie en inbreng. Het schijnt dit kabinet allemaal niet te deren. ‘Andere prioriteiten’ hebben voorrang. De toekomst van onze (klein)kinderen hoort daar blijkbaar niet bij.
Corina van Arnhem
Actief bij de Grootouders voor het Klimaat