Hoe gaat het verder met het voedselbos in Baexem?

Hoe gaat het verder met het voedselbos in Baexem?

Boer Mark Venner in Baexem (Limburg) werkt al een aantal jaar aan de omschakeling van het gangbare melkveebedrijf  van zijn familie naar een voedselbos én andere manieren van duurzame landbouw. Afgelopen december waren de Grootouders er ook om mee te helpen planten én om onze cheque aan te bieden. Moniek Wester Keegstra maakte de boeiende korte documentaire Farming for the Future (14 minuten) over het proces vanaf het begin tot aan het vertrek van de koeien. De documentaire is de moeite van het kijken waard en Mark heeft op de sociale media een aantal leuke reacties gehad.

Mark Venner Still Uit Farming For The Future
Mark Venner, Still Uit Farming For The Future

Telefoongesprek

In een telefoongesprek vertelt hij dat de aanplant van december er goed bij staat. Het heeft niet zoveel gevroren, als er veel regen valt is dat op de zandgrond snel weer weg en de nieuwe aanplant groeit, al blijven de noten nog een beetje achter. Mark ziet een mooie ontwikkeling, daarvan  heeft hij recent een paar fotootjes geschoten. Wat de URGENDA- Lindelaan betreft: linden zijn altijd een beetje laat met uitlopen, maar ze doen het goed en het weer was perfect. Het bestelde bord is aangekomen, maar wordt nog geplaatst. Urgenda blijft zich in meer algemene zin via Meer Bomen Nu inzetten voor boomaanplant.

Ontwikkelingen

Verdere ontwikkelingen zijn dat Mark vezelhennep gaat telen, dus van de akkers wordt een deel klaargemaakt voor het verbouwen van bouwmaterialen. Ook de patrijs gaat erop vooruit, want 1,5 ha wordt ingezaaid met een bloemenmengsel, gecombineerd met graan dat in de winter blijft staan. Voor deze vorm van agrarisch natuurbeheer krijgt Mark een vergoeding van Natuurrijk Limburg. In september  gaat de tuinderij van start. Ook wordt hij gevraagd om zijn kennis te delen, zelfs door het Ministerie van Landbouw.

Zo is er voorlopig nog genoeg te doen, en als de plannen voor de open dag vorm hebben gekregen, dan horen wij ervan!

Voedselbos Mahonia
Voedselbos Mahonia, Foto: Mark Venner
Voedselbos Olijfwilg
Voedselbos Olijfwilg, Foto: Mark Venner
Voedselbos Amandel
Voedselbos Amandel, Foto: Mark Venner
Voedselbos Els
Voedselbos Els, Foto: Mark Venner
Voedselbos Perzik
Voedselbos Perzik, Foto: Mark Venner

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
5 juli 2024
De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast...
Ga naar de inhoud