Gooise Meren

De lokale groep Gooise Meren (Bussum, Muiden en Naarden) bestaat uit ongeveer 30 abonnees op de Nieuwsbrief. Op 10 februari jl. is aan deze 30 adressen een mail gestuurd, waarin aangekondigd werd, dat eerst met een kleine groep van ongeveer 5 personen vergaderd zal worden om de oprichting van een locale groep te bespreken.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Grootouders uit Gooise Meren bij de Klimaatmars
14 november 2023

Grootouders voor het Klimaat was massaal aanwezig bij de Klimaatdemonstratie in Amsterdam op 12 november. De Dominicuskerk was om 12 uur al stampvol met kinderen, ouders en grootouders.

Van daaruit sloten we aan bij de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland, meer dan 85.000 deelnemers!! Vanaf de Dam liep de route dwars door Amsterdam naar het Museumplein waar een aantal sprekers de menigte toesprak en er heerlijke muziek was.

Ook de Grootouders uit Gooise Meren waren natuurlijk aanwezig, in dit geval met al volwassen kinderen.

Bezoek aan de Groene Ruijter met 19 lezers van de Nieuwsbrief
17 oktober 2023

Op uitnodiging van de ‘kerngroep’ troffen 19 ontvangers van de landelijke Grootouders voor het Klimaat Nieuwsbrief in Gooise Meren elkaar voor het eerst als belangstellenden voor het initiatief “Grootouders voor het Klimaat – Gooise Meren” (GvhK-GM), Gastvrij werden zij ontvangen met koffie en zelfgemaakte taart. Leuk om te ervaren wat ieders motivatie en achtergrond is om mee te doen aan het initiatief van GvhK-GM. Het gezelschap bleek zeer divers.

Na de onderlinge kennismaking volgde een rondleiding, voor GvhK GM door de Groene Ruijter (GRRU) in Bussum : een inspirerende proeftuin, met toelichting over welke activiteiten al zijn opgezet of in voorbereiding zijn. Lees het uitgebreide verslag.

Kerngroep vergadert
9 augustus 2023

Tijdens de vergadering van de kerngroep op 9 augustus jl.  werd aandacht besteed aan een aantal onderwerpen:
* plan van samenkomen met alle Nieuwsbrief abonnees in Gooise Meren,
* de wenskaartenactie,
* sluiting van winkeldeuren,
* zwerfafval,
* de klimaatmars.

Lees het uitgebreide verslag hier.
De kerngroep bestaat uit de volgende personen: Ella van Dongen, Anja Roozeveld van der Ven, Ada Baars, Wilbert van Waes, Henriette en Krik van Zwet.

Toekomststoel en wenskaarten
12 juni 2023

De kerngroep, thans bestaande uit 6 grootouders, is op 20 april voor de tweede keer bijeen geweest en heeft zich voornamelijk bezig gehouden met de voorbereiding van de aanbieding van de Toekomststoel en de wenskaarten, die door basisschoolleerlingen ingevuld worden. In de gemeente Gooise Meren zijn 12 scholen benaderd met als (voorlopig) resultaat, dat er 130 kaarten zullen worden opgehaald. Deze worden op 12 juni 2023 aangeboden aan de Commissaris van de Koning, Gedeputeerden en Statenleden van de Provincie Noord-Holland, samen met ruim 550 kaarten van andere scholen in Noord-Holland. Het aanbieden van de Toekomststoel is op de langere baan geschoven, omdat deze door de Provincie zelf gefinancierd wordt en daarnaast nog niet klaar is.Verder is er tijdens die vergadering nagedacht over activiteiten, die wij in Gooise Meren kunnen gaan ontwikkelen. Verschillende ideeën kwamen ter tafel. Dit moet in volgende vergaderingen verder worden uitgewerkt.Daarnaast hebben een drietal leden van de kerngroep op 16 mei 2023 een gesprek gehad met het Statenlid Michel Klein van ChristenUnie. De bedoeling van dit gesprek was om Michel op de hoogte te brengen van onze beweging en om van hem te vernemen hoe zijn fractie staat tegenover klimaat en alles wat daarmee te maken heeft.Op zaterdag 3 juni 2023 hebben wij met een stand gestaan op het energiefestival in het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum, georganiseerd door energiecoöperatie Wattnu ter ere van haar 10-jarig bestaan. We spraken een groot aantal geïnteresseerden en deelden posters uit. Op deze manier zijn we zichtbaar, voor herhaling vatbaar.

Oprichting
20 maart 2023

Vanwege drukke agenda’s heeft de eerste bijeenkomst van dit groepje plaats gevonden op donderdag 30 maart jl. Na kennis gemaakt te hebben, hebben we gesproken over de oprichting van een lokale groep GvhK Gooise Meren. Alle deelnemers waren het er over eens, dat dit een goede zaak is en ook een goede zaak dient. Inmiddels is de oprichting van GvhK Gooise Meren aangemeld bij het landelijk bestuur van de Stichting Grootouders voor het Klimaat. De volgende vergadering is bepaald op donderdag 20 april a.s.Als belangrijk agendapunt is uitgebreid gesproken over het volgende initiatief. Dit initiatief komt vanuit Grootouders voor het Klimaat (GvhK) landelijk. De bedoeling is, dat een zogenaamde Toekomststoel (bedacht door Jan Terlouw) in alle provincies aan de Provinciale Staten wordt aangeboden. De stoel geeft symbolisch aan, dat de Provincie bij het nemen van ieder besluit zich bewust dient te zijn van de consequenties voor de komende generaties. De lokale groepen in onze provincie Noord-Holland (ongeveer 7 groepen) hebben besloten, dat de aanbieding van de stoel in onze Provincie eind mei zal plaatsvinden.Naast de aanbieding van de stoel is het plan om briefkaarten met een afbeelding van de stoel en een tekst (met eventueel een tekening) achter op de kaart door scholieren van basisscholen (groep 7 en 8) en middelbare scholen (klas 1 en 2) te laten invullen. Deze kaarten zullen aan alle statenleden worden aangeboden, voordat de aanbieding van de stoel plaatsvindt, zodat de statenleden al van te voren zijn voorbereid op wat er staat te gebeuren.

Ga naar de inhoud