Gooise Meren

De lokale groep Gooise Meren (Bussum, Muiden en Naarden) bestaat uit ongeveer 50 abonnees op de Nieuwsbrief. Eind maart 2023 is de lokale groep van start gegaan. Een kerngroep van 8 personen is doende met het ontwikkelen van een aantal activiteiten.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

 

Deel
Familiediner in bibliotheek Huizen
20 maart 2024

Eten verbindt en past prima bij het thema van de Boekenweek dit jaar ’Bij ons in de familie’. Reden voor Bibliotheek Gooi+ om in alle zeven vestigingen in de regio een ’potluck’, een aanschuifdiner, te organiseren inclusief een ’familielid’ met inspirerende verhalen.

Met een schaaltje zelfgemaakte lasagne schuiven we aan bij de potluck in Huizen, waar Grootouders voor het Klimaat, voor het gemak afgekort tot ’Grootouders’ zijn verhaal deelt. Op de tweede etage is de aanschuiftafel vrolijk aangekleed en staan kannen fruitwater, bakken met stokbrood en wat salades al klaar. Al gauw druppelen de overige ’potluckers’ binnen en zetten hun gerecht ergens op tafel neer. ’Luck’ in potluck staat letterlijk voor geluk hebben wat er allemaal op tafel komt en dat hebben de tafelgasten, vijftien in totaal, zeker; met veel verschillende salades, pasta, brood, cakejes en een pompoensoep van de bibliotheek is er meer dan genoeg om je buik mee te vullen.

Duurzaamheid

Rode draad bij dit diner is duurzaamheid, logisch met de Grootouders als spreker. Ze zijn hier met drie oma’s en een opa aanwezig. „Zelfs het servies is duurzaam, dat hebben we van de Kringloop geleend en dat brengen we morgen schoongemaakt weer terug”, vertelt directeur van de Huizer bieb Renee de Graaf. Ook klimaatburgemeester van Huizen, René Pieterman, is van de partij. „Vanwege het onderwerp, het klimaat”, vertelt hij.

Krik van Zwet is sinds een klein jaar actief lid van Grootouders Gooise Meren. Op zijn shirt naast het logo van de beweging de vijf namen van zijn kleinkinderen. „Daar doen we het voor. In 2050 willen we klimaatneutraal zijn, dat ga ik niet meer meemaken”, zegt de 77-jarige opa als we naast hem aan tafel zitten. „Gooise meren heeft 60.000 inwoners, daarvan is een derde grootouder.

De goede voorouder

Met evenveel passie deelt zijn collega-activist Elze Schumm haar verhaal voor de groep. „We leven langer maar we denken korter, we koloniseren de toekomst”, betoogt ze bevlogen. Met het boek ’De goede voorouder’, van Roman Krznaric in haar hand vraagt ze haar toehoorders wat zij toekomstige generaties eigenlijk willen nalaten. „Krznarics boek leert je hoe je een goede voorouder voor toekomstige generaties kunt zijn.”

Toekomststoel

Marian van den Berge heeft ze zeker geïnspireerd. „Ik ben sinds 3,5 jaar grootmoeder.” Ze is leraar maatschappijleer, raadslid voor GroenLinks in Huizen en zet zich daarnaast via de Rotary in voor de gemeenschap. „De Grootouders hebben hun stoeltje meegenomen; een blauw kinderstoeltje met daarop ’toekomst’. Dat stoeltje zou eigenlijk bij elke Kamervergadering erbij moeten staan om Kamerleden eraan te herinneren dat ze bij al hun beslissingen moeten nadenken over de consequenties voor toekomstige generaties.”

Nieuwjaarsbijeenkomst in De Groene Ruijter
23 januari 2024

Ada Baars heet namens de kerngroep de 24 aanwezigen van harte welkom, met name de  Klimaatburgemeester Gooise Meren, Daan Dierdorp. Daan is net vader geworden en de kerngroep heeft gezorgd voor beschuit met roze muisjes. Ada memoreert dat de Initiatiefnemers van De Groene Ruijter, Rob Ebeling en Regina Berends, recent de "Bussumer van het Jaar"-award 2023 hebben ontvangen.

Daan Dierdorp vertelt daarna over de functie van klimaatburgemeester, hoe hij dat geworden is en hoe dit wordt ingevuld.

Lees het uitgebreide verslag van de bijeenkomst.

Bekijk de fotocollage.

Grootouders uit Gooise Meren bij de Klimaatmars
14 november 2023

Grootouders voor het Klimaat was massaal aanwezig bij de Klimaatdemonstratie in Amsterdam op 12 november. De Dominicuskerk was om 12 uur al stampvol met kinderen, ouders en grootouders.

Van daaruit sloten we aan bij de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland, meer dan 85.000 deelnemers!! Vanaf de Dam liep de route dwars door Amsterdam naar het Museumplein waar een aantal sprekers de menigte toesprak en er heerlijke muziek was.

Ook de Grootouders uit Gooise Meren waren natuurlijk aanwezig, in dit geval met al volwassen kinderen.

 

Bezoek aan de Groene Ruijter met 19 lezers van de Nieuwsbrief
17 oktober 2023

Op uitnodiging van de ‘kerngroep’ troffen 19 ontvangers van de landelijke Grootouders voor het Klimaat Nieuwsbrief in Gooise Meren elkaar voor het eerst als belangstellenden voor het initiatief “Grootouders voor het Klimaat – Gooise Meren” (GvhK-GM), Gastvrij werden zij ontvangen met koffie en zelfgemaakte taart. Leuk om te ervaren wat ieders motivatie en achtergrond is om mee te doen aan het initiatief van GvhK-GM. Het gezelschap bleek zeer divers.

Na de onderlinge kennismaking volgde een rondleiding, voor GvhK GM door de Groene Ruijter (GRRU) in Bussum : een inspirerende proeftuin, met toelichting over welke activiteiten al zijn opgezet of in voorbereiding zijn. Lees het uitgebreide verslag.

 

Kerngroep vergadert
9 augustus 2023

Tijdens de vergadering van de kerngroep op 9 augustus jl.  werd aandacht besteed aan een aantal onderwerpen:
* plan van samenkomen met alle Nieuwsbrief abonnees in Gooise Meren,
* de wenskaartenactie,
* sluiting van winkeldeuren,
* zwerfafval,
* de klimaatmars.

Lees het uitgebreide verslag hier.
De kerngroep bestaat uit de volgende personen: Ella van Dongen, Anja Roozeveld van der Ven, Ada Baars, Wilbert van Waes, Henriette en Krik van Zwet.

 

Toekomststoel en wenskaarten
12 juni 2023

De kerngroep, thans bestaande uit 6 grootouders, is op 20 april voor de tweede keer bijeen geweest en heeft zich voornamelijk bezig gehouden met de voorbereiding van de aanbieding van de Toekomststoel en de wenskaarten, die door basisschoolleerlingen ingevuld worden. In de gemeente Gooise Meren zijn 12 scholen benaderd met als (voorlopig) resultaat, dat er 130 kaarten zullen worden opgehaald. Deze worden op 12 juni 2023 aangeboden aan de Commissaris van de Koning, Gedeputeerden en Statenleden van de Provincie Noord-Holland, samen met ruim 550 kaarten van andere scholen in Noord-Holland. Het aanbieden van de Toekomststoel is op de langere baan geschoven, omdat deze door de Provincie zelf gefinancierd wordt en daarnaast nog niet klaar is.Verder is er tijdens die vergadering nagedacht over activiteiten, die wij in Gooise Meren kunnen gaan ontwikkelen. Verschillende ideeën kwamen ter tafel. Dit moet in volgende vergaderingen verder worden uitgewerkt.Daarnaast hebben een drietal leden van de kerngroep op 16 mei 2023 een gesprek gehad met het Statenlid Michel Klein van ChristenUnie. De bedoeling van dit gesprek was om Michel op de hoogte te brengen van onze beweging en om van hem te vernemen hoe zijn fractie staat tegenover klimaat en alles wat daarmee te maken heeft.Op zaterdag 3 juni 2023 hebben wij met een stand gestaan op het energiefestival in het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum, georganiseerd door energiecoöperatie Wattnu ter ere van haar 10-jarig bestaan. We spraken een groot aantal geïnteresseerden en deelden posters uit. Op deze manier zijn we zichtbaar, voor herhaling vatbaar.

 

Oprichting
20 maart 2023

Vanwege drukke agenda’s heeft de eerste bijeenkomst van dit groepje plaats gevonden op donderdag 30 maart jl. Na kennis gemaakt te hebben, hebben we gesproken over de oprichting van een lokale groep GvhK Gooise Meren. Alle deelnemers waren het er over eens, dat dit een goede zaak is en ook een goede zaak dient. Inmiddels is de oprichting van GvhK Gooise Meren aangemeld bij het landelijk bestuur van de Stichting Grootouders voor het Klimaat. De volgende vergadering is bepaald op donderdag 20 april a.s.Als belangrijk agendapunt is uitgebreid gesproken over het volgende initiatief. Dit initiatief komt vanuit Grootouders voor het Klimaat (GvhK) landelijk. De bedoeling is, dat een zogenaamde Toekomststoel (bedacht door Jan Terlouw) in alle provincies aan de Provinciale Staten wordt aangeboden. De stoel geeft symbolisch aan, dat de Provincie bij het nemen van ieder besluit zich bewust dient te zijn van de consequenties voor de komende generaties. De lokale groepen in onze provincie Noord-Holland (ongeveer 7 groepen) hebben besloten, dat de aanbieding van de stoel in onze Provincie eind mei zal plaatsvinden.Naast de aanbieding van de stoel is het plan om briefkaarten met een afbeelding van de stoel en een tekst (met eventueel een tekening) achter op de kaart door scholieren van basisscholen (groep 7 en 8) en middelbare scholen (klas 1 en 2) te laten invullen. Deze kaarten zullen aan alle statenleden worden aangeboden, voordat de aanbieding van de stoel plaatsvindt, zodat de statenleden al van te voren zijn voorbereid op wat er staat te gebeuren.

 

 

 

Ga naar de inhoud