Harderwijk

In Harderwijk is sinds de zomer 2023 een lokale groep Grootouders voor het Klimaat actief.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Meehelpen bij de Boomfeestdag
6 maart 2024

Op 6 maart deden vier Grootouders uit Harderwijk mee aan de lokale Boomfeestdag.

Groots opgezet door Stichting voor natuur- en duurzaamheidseducatie De Hortus, de gemeente en deelnemende bedrijven met veel medewerkers en vrijwilligers!

Er waren een week lang activiteiten op 12 basisscholen en op woensdag 6 maart het bomen planten door groep 8. Wij hebben twee schoolklassen begeleid op een wandelroute met zes opdrachten. Dat waren o.a. een bomenquiz, houtblokken doorzagen en het zingen van een speciaal gemaakt Bomenlied. Daarna werden er bomen geplant.
De echte Boswachter Tim van de "Beestenbrigade" (NPO 3) was er ook bij!

We kregen veel vragen en positieve reacties, vanwege onze Grootouderhesjes.Ook van de wethouder (o.a. duurzaamheid) en de burgemeester. De wethouder en St. De Hortus willen graag een gesprek met ons.
Dat gaan we doen!

Actie bij Friesland Campina in Amersfoort
9 februari 2024

Als groep Grootouders voor het Klimaat Harderwijk e.o., hebben we met vijf mensen meegedaan aan een actie van de Grootouders in Amersfoort. Op vrijdag 9 februari was daar een demonstratie bij het hoofdkantoor van Friesland Campina. Het initiatief was in handen van Vereniging Milieudefensie en werd gesteund door Extinction Rebellion en de Grootouders voor het Klimaat. Er waren zo’n dertig demonstranten aanwezig, met spandoeken en sommigen met de Grootouderhesjes en paraplu’s. Een mooie samenwerking met als doel vermindering van de CO2 uitstoot van het bedrijf en wat meer tempo in de maatregelen daar naartoe!

Enkele rebellen van XR hadden zich uitgedost als “klimaatinspecteurs” met hoeden, verrekijkers, formulieren en donkere brillen. Ze hielden het bedrijf op deze vrijdag uitstekend in de gaten!

Behalve de Grootouders uit Amersfoort, was er dus een groep van vijf Grootouders uit Harderwijk en ook enkelen uit Nijkerk, Bunnik en Ommen.

Drie vertegenwoordigers van Friesland Campina hebben ons, zoals afgesproken, te woord gestaan. De woordvoerder van Milieudefensie bood de chief sustainability officer een plakkaat aan met de waarschuwing dat het zuivelbedrijf moet opschieten met een goed klimaatplan, want dat er anders een rechtszaak zou kunnen komen, net als tegen Shell en binnenkort ING.

De uitkomst was dat er na 20 februari een gesprek zou kunnen plaatsvinden met vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties. Op die datum wordt namelijk het jaarverslag van Friesland Campina gepresenteerd. Vervolgens kunnen er kritische vragen gesteld worden over de duurzaamheidsplannen daarin.

Ter afsluiting werd uit volle borst het Klimaatlied gezongen!

Demonstratie in de binnenstad van Harderwijk
14 oktober 2023

Afgelopen zaterdagmiddag liepen we met 7 mensen onze eerste stille demonstratie door de binnenstad van Harderwijk. Het was een publieksvriendelijke actie om bekendheid te geven aan onze beweging en waar die voor staat.
We droegen het spandoek “Een leefbare aarde voor alle kleinkinderen” en hesjes, die we gemaakt hadden van de Grootouderposters, naar het voorbeeld van Amersfoort. Negatieve reacties hebben we niet gekregen, meestal geïnteresseerde of onverschillige blikken en gelukkig ook enkele positieve reacties. Als mensen er open voor stonden, gaven we hen een kaart met informatie (“Geef je kleinkind het mooiste cadeau, een leefbare wereld”).
Na afloop gingen we napraten in een restaurant en hebben afgesproken zo’n demo de komende tijd met regelmaat te gaan doen, vooral gericht op de naderende verkiezingen. “Stem voor de kleinkinderen!”.

Verwelkomen van de fietsers van de Climate Classic
19 juni 2023

De eerste activiteit van de Grootoudergroep Harderwijk was het verwelkomen van de fietsers van de Climate Classic op maandag 19 juni 2023.
De Climate Classic is een tocht langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate en de Grootouders voor het Klimaat betreft nooit werkelijkheid mag worden.
Er kwamen hier 900 fietsers langs, we hebben geklapt,  gejuicht en succes gewenst en kregen veel positieve reacties.
We stonden er tussen 10 en 13:30 uur, met in totaal zo’n 10 Grootouders en ook Rebellen (niet allen tegelijk).
Fijn weertje erbij en de Climate fietsers hadden de wind mee!

Ga naar de inhoud