Hilversum

Intro: Een filmpje gemaakt door Julian Fillekers, stagiair bij NH Nieuws, 14 maart 2021 (even naar beneden scrollen op de pagina die zich opent).

De Hilversumse groep bestaat tot nu toe vooral uit Bea en Jogchum Kooi, de twee initiatiefnemers, soms aangevuld met Yohanna of Ellen. Met regelmaat sturen we een nieuwsbrief naar 15+  emailadressen. Lees hier onze voorgeschiedenis.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Duurzame 4 dagen
5-8 oktober 2023

In oktober doen we mee aan de “Duurzame 4 Dagen” die van 5-8 oktober worden gehouden in Hilversum.

 

Duurzaamheidsmarkt
9 september 2023

We waren deelnemer bij een Duurzaamheidsmarkt in de Hilversumse Meent.

Klimaatmars naar de A12
4 en 5 september 2023

We liepen, ondanks de hitte, een paar etappes (Bussum-Hilversum-Utrecht) mee met de klimaatmars georganiseerd door XR, onderdeel van de 3 marsen die vanuit verschillende steden gelijktijdig werden gehouden en na 6 marsdagen op 9 september eindigden in Den Haag.
Op 5 sept. sloot in Utrecht een jong meisje bij de mars aan, samen met haar moeder. Na (basis)schooltijd kon ze nog net aansluiten bij de groep die naar het centrum ging. Ze had een bord gemaakt met een mooie tekening en een duidelijke tekst. De foto toont Kiki met het bord.
Kinderen, de groep waar de Grootouders zich voor inzetten, laten gelukkig zelf ook van zich horen.Een kinderstem hoorden we ook eerder dit jaar toen Tess, de Haarlemse kinderburgemeester, de commissaris van de Koning, Gedeputeerden en Statenleden toesprak. Zij zei:
“In het jaar dat ik kinderburgmeester ben hebben wij veel geleerd en gepraat over het klimaat.
Liever hadden we ons alleen met speelplekken bezig gehouden. Maar helaas heeft de kinderraad geleerd dat het niet goed gaat met het klimaat. En dat er echt te weinig aan gedaan wordt. Het lijkt wel of het niet belangrijk genoeg is. Maar namens alle kinderen die deze kaarten geschreven hebben wil ik zeggen:
Het is wel belangrijk om nu de juiste beslissingen te nemen. zorg dat u bij al uw besluiten denkt aan ons: de kinderen die graag leven in een leefbare wereld. Alle kinderen rekenen op u.  Dank u wel.”

Kaarten: "Geef de volgende generaties een stem"
augustus 2023

Het na- en voorjaar kampten Bea en Jogchum beiden met hun gezondheid. Van actievoeren kwam niets terecht. Helaas hebben zich in Hilversum nog steeds geen grootouders gemeld die met ons samen willen werken. Een invaller was er tijdens onze uitval dus ook niet. Hulp is zeer welkom, dat merkten we toen extra goed.
Inmiddels zijn we goed genoeg hersteld om weer met de actiebakfiets op stap te gaan. Meestal met z’n tweeën, een minigroepje dus. Soms staan we bij het winkelcentrum in Kerkelanden, soms in het centrum. Altijd op een vrijdag en/of een zaterdag. Helaas laat het weer het dit jaar op de geplande dagen regelmatig afweten. Niet goed voor de bakfiets en niet goed voor actie omdat het publiek zich dan toch geen tijd gunt voor onze actie. Wij blijven dan thuis. Soms is het trouwens te koud. Dan brengen we de bakfiets wel naar een drukke opvallende plek maar gaan zelf weer naar huis.

Het voorjaar was voor ons dus geen succesvolle actietijd. Gelukkig kregen we door het contact met de PvdD (17 jan., zie verderop) een gemakkelijke ingang bij het bestuur van de provincie. Handig in het jaar waarin verkiezingen werden gehouden voor Statenleden.

Nadat de Grootouders in het najaar met veel succes een Toekomststoel hadden aangeboden aan de vergadering van de Tweede Kamer werd besloten ook de provincies te voorzien van zo’n stoel. De Noord-Hollandse GvhK-groepen besloten voor het aanbieden van zo’n stoel ook gebruik te maken van onze contacten met kinderen, de groep waar we ons ernstig zorgen over maken. We maakten kaarten met aan de ene kant een plaatje van de stoel en de tekst “Geef de volgende generaties een stem””. Aan de andere kant is ruimte om een klimaatwens op te schrijven. Die kaarten werden verspreid onder veel basisscholen in de provincie, met de vraag om de kaarten uit te delen aan de leerlingen van  groep 8. Ook de leden van de kindergemeenteraden in Hilversum en Haarlem werden benaderd. Al met al kregen we 700 wensen terug.

Kinderburgemeester Tess spreekt de leden van PS Noord-Holland toe
12 juni 2023

 Nadat Margriet (GvhK-Amsterdam) en Jogchum op 1 juni de interim-commissie van de provincie hadden toegesproken, gingen we op 12 juni weer naar Haarlem. Nu met meer Grootouders en een aantal kinderen. Die dag kwamen de Statenleden in vergadering bijeen. Voorafgaand aan de vergadering hadden we de leden buiten bij een mooie boom uitgenodigd. Behalve een aantal Statenleden waren ook de Commissaris van de Koning en Gedeputeerden aanwezig. Tess, de kinderburgemeester van Haarlem, sprak hen toe en we overhandigden de 700 wenskaarten. Tess heeft een indringende boodschap uitgesproken. De Commissaris kreeg, net als de gedeputeerden, een poster met daarop een oproep van de Grootouders, aangevuld met een aantal kinderwensen (zie foto, gemaakt door Jogchum). Hij had zijn agenda speciaal aangepast om toch bij onze bijeenkomst te kunnen zijn. Hij reageerde, namens het provinciebestuur, erg positief op de toespraak van Tess. Hij zou de poster ophangen zodat hij elke dag zou worden herinnerd aan onze boodschap en aan de kinderwensen. Fien, de kinderburgemeester van Hilversum, was ook uitgenodigd, maar ging die dag op schoolkamp waardoor zij er niet bij kon zijn.
Het aanbieden van onze Toekomststoel kreeg een andere wending omdat de Statenleden een eigen toekomststoel laten maken. Daar wordt nog aan gewerkt. Zodra die gereed is gaan we weer naar Haarlem.
Later die maand was Jogchum, samen met 3 andere grootouders, betrokken bij de opname van een filmpje gemaakt door Lulu Linders. Het filmpje werd gepubliceerd op 24 juni, de dag die in 2022 door de Grootouders was uitgeroepen als de Dag van de Urgentie omdat precies 7 jaar eerder de rechter een belangrijke uitspraak deed bij het klimaatproces dat Urgenda tegen de overheid had aangespannen.

Drie generaties voor Klimaat
17 januari 2023

Jogchum werd door de Partij voor de Dieren uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een avond (17 januari 2023) met als thema “Drie generaties voor Klimaat”. Het persbericht dat werd verstuurd was voor de lokale radio “NH Gooi” reden om hem uit te nodigen voor een interview, samen met Ines Kostić, Lijsttrekker en Statenlid PvdD Noord-Holland. Ook de redactie van Hilversum100, de organisatie van Duurzame Doeners, schreef er over.
Het interview is hier te beluisteren.
Lees het bericht dat werd verspreid op de website van Hilversum100
Leden van de partij brachten later een verslag uit: Ze schreven o.a.:

Jogchum Kooi, oud-Shellwerknemer en actief lid van ‘Grootouders voor het Klimaat’ had prachtige verhalen over hoe hij zijn volhardende geloof in een schoon klimaat, gestalte geeft. Op een bakfiets en vergezeld van zijn vrouw Bea, deelt hij kleine briefjes met barcodes uit waarop informatie over klimaatverandering te vinden is. Jong en oud is onder de indruk van deze energieke grootouder die maandelijks bij de Tweede Kamer demonstreert en vecht voor een schonere planeet.

Deze bijeenkomst kreeg een vervolg toen we op 29 maart welkom waren bij de vergadering van de Hilversumse kindergemeenteraad, nadat we een paar weken eerder onze stem konden uitbrengen op één van de mogelijke Statenleden. In onze toespraak vertelden we de kinderen dat we een Toekomststoel willen plaatsen in het Provinciehuis in Haarlem en dat zij een toekomstwens kunnen schrijven die we samen met de stoel aan de commissaris van de Koning gaan overhandigen. Dat bleek een schot in de roos want een paar minuten eerder had de kinderburgemeester al verteld over de Toekomststoel. Samen met een 100-tal andere kinderburgemeesters hadden zij zo’n stoel in Leeuwarden overhandigd tijdens hun bijeenkomst van “het nederlands genootschap van kinderburgemeesters”. Tenslotte boden we alle 16 leden van de raad een kinderklimaatboek aan. Het was een kado van de Grootouders voor het Klimaat, geïnspireerd door de jaarlijkse verkiezing van het “kinderklimaatboek van het jaar”, opgezet door haar leesgroep.

De burgemeester kreeg een extra boek, het winnende kinderklimaatboek van 2022. De gemeente plaatste een verslag op hun facebookpagina. De begeleidster van de kinderen kreeg inmiddels al verzoeken van hun scholen om wenskaarten te leveren.
Ons verslag kwam op de website van Hilversum100:  https://hilversum100.nl/actie-toekomststoel-breidt-uit/

Een paar dagen later kregen we nog een kans om jongeren te vertellen over de Toekomststoel. Ook hen gaven we wenskaarten. Deze protestantse jongeren waren betrokken bij een vastenactie vooruitlopend op de Paasdagen.

Interview PAX Magazine
7 april 2022

Op 7 april verscheen PAX Magazine met op de achterkant een stukje over Bea en Jogchum Kooi. Klimaat en Vrede, met uitleg over de Grootouders voor het Klimaat. Bij een latere bijeenkomst mochten we ook nog een korte toelichting geven op ons werk. Daar vertelden we dat naar onze mening Klimaat en Vrede hand in hand gaan. Na afloop werd een groepsfoto gemaakt. Daarbij kreeg Jogchum de penning die ICAN ontving als aandenken aan de hun toegekende “Nobelprijs voor de Vrede” aangereikt (foto: Julian Fillekers). Onze strookjes met QR-codes kwamen daar goed van pas.

Foto-opdracht studenten Hogeschool voor de Journalistiek
14 juni 2022

20 Studenten presenteerden het resultaat van hun foto-opdracht bij de Hogeschool voor Journalistiek te Utrecht. Voor ieder was er een paneel beschikbaar. Julian maakte een portret van ons. Zo kwamen de foto’s die hij van ons maakte op zo’n paneel (zie foto). Ook kwamen we in de begeleidende catalogus terecht en in de digitale expositie.

Brieven naar gemeenteraadsleden
15 april 2022

We schreven 2 brieven naar de leden van de gemeenteraden. De ene brief naar de 37 leden van de formele gemeenteraad. De andere naar de 20 leden van de kindergemeenteraad. De verbinding tussen beide brieven is ons boekje “Lieve kleinkinderen”.

City Run Hilversum
3 april 2022

Jogchum Kooi deed mee aan de City Run in Hilversum. In aangepaste kleding, begeleid door een frisse hagelbui.

Bakfietsboete?
16 maart 2022

Een jaar eerder, maart 2022, hadden we de bakfiets op verkiezingsdag bij het Hilversumse Raadhuis geplaatst. Later die dag werd ons door Handhaving verteld dat we een bekeuring zouden krijgen omdat we onze bakfiets bij “stemlokaal” Raadhuis hadden neergezet. We schreven die dag de volgende reactie die breed werd verspreid. De krant reageerde dezelfde dag ook nog. Op voorstel van de wethouder werden we uitgenodigd voor een gesprek. Daarna werd de bekeuring geseponeerd.

Ga naar de inhoud