Waterlandse Klimaatcoalitie

In Waterland zijn de Oma’s en Opa’s for Future actief, zij trekken de Klimaatcoalitie Waterland, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die zich voor het klimaat inzetten. Zij organiseren diverse acties van verschillende pluimage, altijd weer met andere organisaties. Waterlandse grootouders voor het klimaat zijn hun vaste partner.

Kijk ook op de website van Oma’s for Future!

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
De Waterlandse Oma’s op actiebezoek in Lelystad!
27 oktober 2023

Op uitnodiging van de Grootouders voor het Klimaat Flevoland zijn we afgelopen zaterdag naar Lelystad getogen. De klimaatburgemeester Janneke Pikkert had in de gemeentehal een grote klimaatmarkt georganiseerd met 25 marktkramen, workshops, rondetafelgesprekken met bekende Nederlanders, modeshow met ‘second hand’ kleding en veel meer. Fantastisch!
Het was gezellig in de grote ruimte, er viel bij de diverse marktkramen van alles te beleven, te ervaren en te leren, en dat onder het motto ‘wat kan je zelf doen’. Veel organisaties hadden aan de oproep gehoor gegeven, een leuk voorbeeld is de aanpak door de leerlingen van het Porteum campus, zij hadden een app gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan en serveerden de gehele dag heerlijke pompoensoep en cake, gemaakt van oud brood!
De `die-in` van Extinction Rebellion maakte indruk !
Ook de bekende Oma-formule met het aanbieden van up/recyclingproducten en het spelen van de milieuquiz met het rad van fortuin viel in de smaak. Lievelingsvraag van de kids: waarom worden de eekhoorntjes steeds dikker? A ze weten waar je de lekkerste taartjes kunt vinden B ze kunnen gemakkelijker eten vinden omdat er amper nog sneeuw ligt C ze klimmen minder vaak in de bomen.
Wil je het antwoord weten neem contact op met waterland@omasforfuture.eu.

FNV, Grootouders voor het Klimaat en Omas for Future samen op de duurzaamheidsmarkt in Purmerend

Deze keer waren sommigen van ons een beetje verder van huis. Ter afsluiting van hun duurzaamheidsweek had de gemeente Purmerend een klimaatmarkt georganiseerd in de nieuwe markthal aan de Koemarkt. Grootouders uit Amsterdam, Omas en Opas uit Waterland en de FNV uit Purmerend hebben afgelopen zaterdag de handen ineen geslagen en zijn het gesprek met de marktbezoekers over klimaat, duurzaamheid en gezondheid aangegaan.
Ook in Purmerend werkte de ‘Oma-formule’ prima: de milieuquiz spelen met de kid, prijzen winnen, voorbeelden van up-/recycling producten tonen, het gesprek aangaan met de ouders. De creaclub van de Omas for Future verwerkt gebruikte en overgebleven materialen tot nieuwe producten, om zo het plasticverbruik terug te dringen, grondstoffen duurzaam te benutten en het energiegebruik te reduceren, en met de opbrengsten kunnen we de quizprijzen financieren.
Heel goed viel het gezondheidsboekje in de smaak, hier wordt in de vorm van een quiz het verband gelegd tussen je eigen welzijn en duurzaamheid.
Het event zelf had wel meer bezoekers verdiend, de lekkere hapjes en de producten van de andere kramen waren zeer de moeite waard. Enfin, het was een lange dag, veel gepraat met mensen uit zeer diverse kringen, goede contacten gelegd dus we zijn dan ook tevreden naar huis gegaan.

 Klimaatkraam op Broeker feestmarkt
12 augustus 2023

Ook dit jaar waren we er weer bij: de Klimaatcoalitie Waterland organiseerde een klimaatkraam op het Kerkplein, samen met leden van de Oma’s For Future, Groene Kerk, Grootouders voor het Klimaat en FNV!

Behalve de bekende formule zoals quiz spelen met het rad van fortuin met prijzen, het verdelen van infomateriaal en re-/upcycling producten aanbieden werd er dit jaar gezongen. Renée had haar accordeon meegebracht en passerende bezoekers stemden in. Op de wijs van `Farce Majeure` of `Bella Ciao` kon iedereen heel snel het klimaat toezingen. Ook onze plek voor de kraam was fantastisch, na wat regen werd het toch weer warm en we stonden naast de biologische ijskar `Johnny’s Gelato`. Spelletjes en ijs pasten prima  bij elkaar, de bezoekers waren speellustig en geïnteresseerd en zo roerend: een kleine jongen doneerde van zijn zakgeld, omdat hij de muziek zo leuk vond. Prima stemming !

Klimaatlezing door Bas Eickhout
Vrijdag 10 februari 2023
  •  Op een prachtige lokatie, de Broekerkerk in Broek in Waterland, gaf Bas Eickhout (Europarlementarier van Groen Links) een bevlogen klimaatlezing voor een breed publiek. Daarin natuurlijk veel aandacht voor de rol van de EU.
    De Klimaatcoalitie van Waterland, bestaande uit Oma’s For Future, Grootouders voor het Klimaat en de Groene kerken was er bij met een marktkraam, flink gevuld met infomateriaal, boeken, milieuquiz, upcycle producten…..  Ook diverse andere duurzame organisaties uit Zaanstreek-Waterland  namen deel aan de infomarkt.  De bezoekers hadden veel belangstelling voor de aanwezige organisaties. En er zijn veel belangwekkende gesprekken gevoerd. De bewustwording van en de behoefte om wat te doen tegen de opwarming van de aarde wordt steeds groter, merken wij.
    Dat geeft ons de moed om door te gaan.
Ga naar de inhoud