In Rotterdam is vanaf 8 maart 2023 een lokale Grootoudergroep gevormd.
Hier lees je het Jaaroverzicht 2023 Rotterdam
DIRECT AANMELDEN?
Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!
Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.
In Rotterdam is vanaf 8 maart 2023 een lokale Grootoudergroep gevormd.
Hier lees je het Jaaroverzicht 2023 Rotterdam
Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!
Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.
Shell heeft de rechtzaak gewonnen. Dus de aarde heeft verloren. En met haar de bewoners, zoals onze kleinkinderen.
Grootouders voor het Klimaat Rotterdam maakten een korte video.
Lokale groep Rotterdam gaat op 16 november, tegelijk met de intocht van Sinterklaas, in de stad een stand inrichten. Locatie: bij Hoogstraat 135, bij de Grote Markt.
Grootouders gaan zwerfafval opruimen, met hesjes aan en een praatje maken met geïnteresseerden. Er zullen activiteiten voor kinderen zijn: Rad van Fortuin, stoepkrijten, bootjes vouwen en helpen afval ruimen. Grootouders zingen onder andere ‘Zie ginds komt de cruiseboot’, verstrekken tips voor een duurzame Sint-viering en delen folders van Grootouders voor het Klimaat uit.
Op 6 september 2024 zijn aan de hand van stellingen panelgesprekken gevoerd met Rotterdammers en experts, over veiligheid en leefbaarheid/duurzaamheid in de Rotterdamse Haven.
In het getoonde gesprek neemt Carien Dagnelie deel namens Grootouders voor het Klimaat Rotterdam.
De Wereldhavendagen trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Er is veel te zien en te horen over de haven die nog altijd aan de top in de wereld staat. Dit alles maakt indruk en geeft een positieve sfeer. Maar kunnen we op onze lauweren rusten? Zijn er niet ook zorgen over de transitie en verduurzaming? En is de haven als grootste van Europa niet ook de meest vervuilende?
De haven heeft zich ontwikkeld van overslag van steenkool en bulkgoederen naar een containerhaven en groot petrochemisch cluster.
De haven staat nu voor de gigantische opgave om tot een transitie te komen naar duurzame energie en circulair te worden. Daarvoor zijn ambitieuze plannen ontwikkeld die de komende jaren gerealiseerd moeten worden. De tijd dringt en de uitstoot van CO2 daalt te langzaam om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Voor velen een bron van zorg omdat we om ons heen zien hoe de klimaatverandering zich manifesteert.
Wat kan er beter?
De afbouw van de fossiele bedrijvigheid en de noodzaak dat de bedrijven in het fossiele cluster versneld gaan meedoen met de energietransitie.
De ontwikkeling van groene waterstofprojecten loopt veel vertraging op (voetnoot 1). Ook wordt de importcapaciteit voor LNG, vloeibaar natuurlijk gas, uitgebreid terwijl we juist af willen van fossiele brandstoffen (voetnoot 2). En kunnen we het afvangen en opslaan van CO2 wel duurzaam noemen? En wie garandeert dat dit gaat werken? (voetnoot 3). Voor velen is dit alles zorgelijk omdat we om ons heen zien hoe de klimaatverandering onze leefwereld aantast en slachtoffers maakt. Ook blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar gezondheid in de buurt van zware industrie dat de zorgkosten in dit gebied per inwoner jaarlijks 158 euro hoger zijn dan gemiddeld (voetnoot 4). Dit onderzoek is geen bewijs dat die hogere zorgkosten het gevolg zijn van activiteiten van bedrijven.
In de haven zou meer vaart moeten worden gemaakt met de transitie. Laten we daarom alle bedrijven in de haven oproepen nog dit jaar hun klimaatdoelen te publiceren.
Misschien kunnen de Wereldhavendagen dan volgend jaar in het teken van deze klimaatplannen staan.
Kortom, als ‘Grootouders voor het Klimaat’ gunnen we alle bezoekers plezier deze dagen maar we willen ook onze zorgen delen met het publiek. Dat doen we met een muzikale verrassing én door met bezoekers in gesprek te gaan en te flyeren.
We hopen dat bezoekers daardoor niet alleen genieten van de dag maar ook aan de toekomst denken van henzelf en volgende generaties. Niet alleen in Rotterdam maar wereldwijd.
Noten
1 In Rotterdam wordt ingezet op waterstof (via wind en zon naar groene waterstof) als nieuwe energiedrager. Het is de grote mogelijkheid in de omschakeling van fossiel. Uiteraard zal dat met grote import volumes gepaard gaan. De Noordzee is te klein voor de enorme vraag naar windenergie.
2 Liquified Natural Gas (LNG). De Oekraïne oorlog heeft de inzet van LNG verhoogd omdat de afhankelijkheid van Russisch gas op korte termijn moest worden afgebouwd. LNG is geen eind oplossing. LNG moet snel worden uitgefaseerd.
3 Om op korte termijn al resultaten te boeken is het Carbon Capture and Storage, kortweg CCS, gestart, het Porthosproject. Met Porthos wordt circa 37 miljoen ton (Mton) CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven, getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee (2,5 Mton CO2 per jaar, gedurende maximaal 15 jaar).
4 Zorgkosten hoger in gebied rond zware industrie
Meer informatie:
https://janrotmans.nl/
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=jK9MZKmGypg
https://www.rtl.nl/nieuws/klimaat/artikel/5440063/rotterdamse-haven-moet-door-energietransitie-radicaal-op-de-schop
https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2022-09/DCMR_CO2_Monitor_Rotterdam_2021.pdf
Voorlichtingsbijeenkomst door Grootouders voor het Klimaat op 13 februari 2024 19:15-21:00 uur
Inloop vanaf 19:00 uur, koffie/thee (vrijwillige bijdrage).
Adres: Huis van de Wijk Post West, Tidemanstraat 80, Rotterdam
Duurzame energie van zon en wind betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen? Dat kan! Samen kunnen we dat voor elkaar krijgen. In onze eigen energiecoöperatie. Dus zonder winsten!
Bekijk de flyer: voorkant , achterkant
Wil je weten waarmee de lokale groep Rotterdam zich het afgelopen jaar mee heeft bezig gehouden? Lees dan ons jaaroverzicht.
Op woensdag 20 september om 19.15 uuris in de hal van het Stadhuis in Rotterdam, een Toekomststoel aangeboden aan de Commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat (MHEK) van de Rotterdamse Gemeenteraad. Aanwezig waren zo’n 20 mensen, grotendeels actief bij de Rotterdamse groep van Grootouders.De Toekomststoel staat symbool voor een extra zetel, de stem van toekomstige generaties bij alle besluiten. Het herinnert steeds aan de vraag: Is dit in het belang van het klimaat en van de leefomgeving van de generaties na ons? De Grootouders hebben de Commissie en de Gemeenteraad gevraagd om dit symbool te gebruiken bij alle te nemen besluiten en zo bewustwording te vergroten voor de kansen en risico’s voor de toekomstige leefomgeving, van álle Rotterdammers, alle overige Nederlanders en wereldburgers.De voorzitter van de Commissie, Diederik van Dommelen, heeft de Toekomststoel in ontvangst genomen en ons verzekerd dat de Stoel een mooie plaats zal krijgen in hun vergaderruimte.
We zullen hen de komende tijd helpen de toekomstige generaties in gedachten te houden bij hun beleid.
Ook hier was de pers geïnteresseerd: diezelfde dag was er een kort interview te horen op Radio Rijnmond –Lunchbreak – met Carien Dagnelie.
Op zaterdag 24 juni, de dag van de Urgentie, hebben op ons verzoek in Rotterdam om vijf voor 12 tien kerken hun klokken laten luiden, gedurende tien minuten.
Zo’n 15 Rotterdamse Grootouders en senioren hebben, vergezeld van enkele kinderen en kleinkinderen gedemonstreerd, een manifest voorgelezen, gezongen en flyers uitgedeeld aan het publiek en vele gesprekjes gevoerd.
Het was onze eerste gezamenlijke manifestatie, onder het motto: ‘De aarde trekt aan de bel!’ Open Rotterdam heeft er een filmpje over gemaakt, zie hiernaast.
Wij gaan opgewekt en met hoop voor de toekomst verder!