"Gaat u zitten, welkom op de Toekomststoel" in de rubriek Ter Plekke:
Almelose Toekomststoel staat symbool voor een leefbare aarde voor onze kleinkinderen
HENK VAN SCHUPPEN
Almelo begroet dezer dagen een opmerkelijk symbolisch fenomeen. Een groet uit een tijdperk dat nog moet komen. Of een waarschuwing van de ongeboren mens die het leven nog tegoed heeft. Een virtuele figuur die zijn tijd ver vooruit is en even een hartig woordje wil spreken met zijn voorouders.
Dat kan. Gaat u zitten. Welkom op de Toekomststoel. Almelo heeft er een. De officiële doop is zaterdag 14 juni. Maar de mysterieuze zetel staat al te wachten in de coulissen van het Natuurhus. Niemand heeft er oog voor. Ter Plekke wel.
De Toekomststoel moet beslissers eraan herinneren om duurzaamheid mee te wegen bij de afspraken van vandaag. In de geest van Jan Terlouw. Voormalig politicus, minister, schrijver. Beschermheer van klimaat, natuur, burgerschap en rechtsstaat. Terlouw stierf vorige maand op 93-jarige leeftijd. Zijn gedachtegoed moet voortleven in de door hem bedachte Toekomststoel. De Stichting 'Grootouders voor het klimaat' heeft het omarmd en wil dat de zetel in allerlei varianten een plek krijgt in zalen waar wordt gepraat over het hier en nu. En de toekomst.
Het Natuurhus is de uitgelezen plek voor de Toekomststoel. In dit park gaan natuur, duurzaamheid, recreatie en educatie hand in hand. Ontmoetingsplaats voor jong en oud in een groene oase. Hier groeit en bloeit alles in volle glorie. Biodiversiteit is een vanzelfsprekendheid. Respect voor Moeder Natuur is grenzeloos.
Tijd voor een eerste ontmoeting met De Almelose Toekomststoel. Die is geen indrukwekkend exemplaar. Een nederig product. Als dit lullige, instabiele stoeltje van karton symbool staat voor alles wat ons nog te wachten staat is het begrijpelijk dat Defensie momenteel meer prioriteit heeft dan duurzaamheid.
"Het idee is mooi, de gedachte sympathiek. Maar het is wel een ielig ding", zegt Joke Ploegmaker (77), bezoekster van het Natuurhus. "Het model is goed. Als het is bedoeld voor kinderen kan het wel. En karton is afbreekbaar. Dus het materiaal klopt ook."
De Almelose Toekomststoel (ondertitel: 'Een leefbare aarde voor alle kleinkinderen') is een initiatief van de lokale milieuhoeder Marinus Trommel en de klimaatburgemeesters Judith Kraak en Willem Dijkema. Hij zegt: "Waar beslissingen worden genomen moet deze stoel prominent aanwezig zijn. Zodat iedereen zich afvraagt: wat betekent dit voor de toekomst voor onze kleinkinderen." Dijkema wil dat er ook in het stadhuis zo'n stoel komt. "Als virtuele zetel voor jongeren die zo kunnen meepraten over de toekomst."