Wageningen e.o.

Op 25 augustus 2022 is de groep Grootouders voor het Klimaat Wageningen e.o. opgericht.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Avond “Wind en Zon zijn van Ons”
juni 2023
Wij hebben in juni een avond georganiseerd met Philip Beekman om het initiatief zon en wind voor iedereen te bespreken. Er waren genodigden van energiecoöperaties en andere belangstellenden. Er waren goede discussies. Philip was er blij mee. Een aantal mensen hebben het formulier getekend om zich op te geven als €1 lid van de op te richten coöperatie. Het zou mooi zijn als andere lokale groepen dit voorbeeld volgen.
Wij hebben vervolgens een A5 pamflet gemaakt om rond te delen, in onze volgende klimaatcafés, of naar belangstellenden te mailen, en menen dat deze ook geschikt kan zijn voor andere regio’s, voor mensen om kennis te nemen van dit initiatief en €1 leden te werven. Dan moet de achterflap natuurlijk nog even worden aangepast. Bekijk het pamflet hier of download de Word-versie.
Voorlezen in de Wageningse Bibliotheek
4 februari 2023

 Elke veertien dagen op zaterdag leest een Wageningse grootouder voor aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Al eens lupine gegeten?
21 november 2022

Lupinebonen zijn lekker en gezond, goed voor de lokale boeren en voor het milieu.
Grootouders voor het Klimaat Wageningen heeft samen met actieve mensen van Duurzaam Wageningen, Lekker Lupine en de gemeente Wageningen, een actiemaand opgezet om de lupineboon te promoten, in maaltijden, als snack, als toetje. De promotie van de lupineboon is onderdeel van de overgang van vlees en vis naar meer plantaardig eiwit in ons eten (de eiwittransitie). De lupineboon is goed voor de lokale boeren, voor de bodem (vlinderbloemige), de hommels en andere insecten (bloei van lupine), ons klimaat (minder CO2 uitstoot door minder kunstmest en gewasrotatie), een lekkere maaltijd en een goed gevoel. De actie werd ook voorbereid samen met lokale horeca en winkels. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Grootouders voor het Klimaat kunnen samenwerken met lokale partijen om een concrete bijdrage te leveren.

Van Troost naar Trots
10 november 2022

GvhK Wageningen heeft een avond georganiseerd met andere lokale klimaatgroepen over het begrip Troost en Trots. Lees de inleiding over dit onderwerp. Tijdens de avond was er na de inleiding een korte meditatieve sessie, onder leiding van Harriet van Weelen van Positive by Nature. Dit omdat het begrip Trots niet alleen te maken heeft met wat je doet qua concreet handelen maar ook met transities in je eigen levensstijl en diepere innerlijke drijfveren. Daarna vertelde een lokaal bedrijf, de Gieterij, over hun nieuwe winkel waarbij helemaal geen plastic of andere verpakking wordt gebruikt, en hun motivatie om hiertoe te komen. De avond riep veel weerklank op, velen herkenden zich er in dat je in je communicatie over Klimaat mensen kan bewegen door Trots te zijn op je eigen veranderingen, zowel qua manier van denken en innerlijke motivatie als in je concreet handelen.

Oprichting Grootouders voor het Klimaat Wageningen en omgeving
25 augustus 2022

Een kerngroep bestaande uit Lia Avis, Leida van den Berg, Sietse Brouwer, Ottolien Haze en Jan Joost Kessler heeft besloten een afdeling van Grootouders voor het klimaat (GvhK) op te richten voor de regio Wageningen en omgeving.
Onder de regio Wageningen en omgeving valt de gemeente Wageningen, alsmede de dorpen Bennekom (gemeente Ede) en Renkum & Heelsum (gemeente Renkum) omdat veel inwoners van deze 3 dorpen ook sterk op Wageningen zijn georiënteerd.
Vooralsnog willen wij ons op de volgende activiteiten richten:

    • Grootouders werven in Wageningen e.o. met communicatiemateriaal en een lokale campagne (het huidige aantal is 37 maar onbekend hoe actief die willen zijn)
    • Samen naar klimaatmarsen gaan (zoals onlangs in Rotterdam)
    • Deelnemen aan landelijke bijeenkomsten, zoals 6 september in Utrecht 
    • Voorlezen op scholen en/of BSO met gebruik maken van het materiaal van het landelijk 
    • 50+ ers/pensionado’s aanspreken op hun verantwoordelijkheid, met daarbij aandacht voor actuele en specifieke thema’s. Op dit moment denken wij aan:
      • Stimuleren klimaatgesprekken, algemeen bewustwording
      • Biologisch voedsel kopen (als je het kan betalen), link naar stikstof crisis
      • Optimaal woning verduurzamen, link naar energiecrisis
      • Idee uitwerken van energiebudget en energiegeld delen, link naar energie-
Ga naar de inhoud