Wageningen e.o.

Op 25 augustus 2022 is de lokale groep Grootouders voor het Klimaat Wageningen e.o. opgericht. De groep richt zich op Wageningen, Bennekom (gemeente Ede), Renkum & Heelsum (gemeente Renkum) en Rhenen, omdat veel inwoners van deze plaatsen ook sterk op Wageningen zijn georiënteerd. Een aantal Grootouders is in hun werkzame leven verbonden (geweest) met kennisinstellingen zoals Wageningen University and Research, waardoor er veel klimaatkennis binnen de groep is. We zijn blij dat we ook Grootouders met andere achtergronden aan boord hebben, zodat we een brede blik houden. Want we willen er graag zijn voor alle bezorgde grootouders!

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Binnen Wageningen houden we ons o.a. bezig met het mede-organiseren van maandelijkse klimaatcafé’s en lezen we elke 14 dagen voor in de openbare bibliotheek. We doen regelmatig mee met acties die door de lokale gemeente, andere lokale groepen en door GvhK landelijk worden georganiseerd. Daarnaast zijn we in gesprek met de gemeente Wageningen hoe wij als Grootouders kunnen bijdragen aan de uitvoering van de Routekaart Wageningen Klimaatneutraal 2030-40 en aan de uitvoering van de Voedselagenda. In 2024 hebben we een flyer gemaakt met onze visie met daarin een inlegvel met tips, deels toegespitst op de Wageningse situatie. We hebben op initiatief van de Grootouders ook een lokaal klimaatkoor opgericht.

We staan altijd open voor nieuwe Grootouders (en andere senioren!) om ons te versterken, of je nu vol ideeën zit en meteen in actie wilt komen of niet. Je bent welkom en we zijn blij met je bijdrage!

Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier hierboven of via ons e-mailadres grootoudersklimaat.wageningen@gmail.com.

Deel
Rapport over het promoten van de consumptie van bonen in Wageningen
21 juli 2024

Grootouders voor het Klimaat zet zich in voor bewustwording en oplossingen voor het klimaatprobleem. Daarbij past ook het bijdragen aan de eiwittransitie, van (minder) vlees eten naar (meer) eten van bonen in ons dagelijks menu. In December 2022 hebben wij daarom de lupine boon gepromoot, in samenwerking met (de voedsel agenda van) de gemeente Wageningen, Lekker Lupine en lokale horeca. Voorjaar 2024 organiseerden wij een bonenpraatmaaltijd, nu ook in samenwerking met de WUR (Wageningen University and Research), Boon – Jamael Food Group, en Food of Cultures . Met alle activiteiten om bonen te promoten ontstond de vraag wat hiervan het effect is op de bewustwording en het gedrag van burgers in Wageningen. Daartoe werd een onderzoeksvoorstel geschreven en samenwerking gezocht met studenten van de WUR. Deze hebben in het kader van hun opleiding een onderzoek uitgevoerd naar de bewustwording en het daadwerkelijk eten van bonen door burgers in Wageningen, en de factoren die dit gedrag bepalen. Grootouders voor het Klimaat hebben als commissioner de studenten in het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek begeleid en er mede toe bijgedragen dat er een heel goed onderzoeksrapport tot stand is gekomen.

Opinie: Stikstof? Kijk eerst naar de haven van Rotterdam!
11 juli 2024

Mestprobleem? Stop eerst de mega-import van diervoer. Dáár raakt de grond uitgeput, hier vervuilen sloot en grondwaters, schreven Wageningse grootouders in een opiniestuk voor Trouw op 11 juli 2024.

Lees het artikel in Trouw

Voorlezen voor Wageningen klimaatneutraal 2040
23 juni 2024

Wageningen heeft het voornemen om in 2040 klimaat neutraal te zijn. Generatie 2040 (die dan 18 jaar oud wordt) zal dan als eerste hun eigen volwassen keuzes kunnen maken in een klimaatneutrale gemeente. Daarom organiseert de gemeente voor deze generatie, die dus in 2022 geboren is, ieder jaar een bijzonder event.

De Wageningse Grootouders hebben deze groep (nu nog) kleintjes voorgelezen tijdens het evenement van dit jaar. Dat deden we maar liefst 4 keer, met beeld en met muziek.

"Het voorlezen door de grootouders over het klimaat was echt een hit." schreef de projectcoördinator naderhand. Een mooi voorbeeld van hoe wij samenwerken met de gemeente.

Update seizoen 2023-2024
22 juni 2024

Het afgelopen (school)jaar zijn we flink actief geweest. De uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november vormde aanleiding tot een moment van reflectie. We deelden gevoelens van zorg en moedeloosheid, maar ook van de overtuiging dat we juist nu present moeten blijven in woord en daad in onze lokale samenleving.

We zijn bezig geweest met:

  • de (mede)organisatie van maandelijkse Klimaatcafé's
  • meedoen met het maandelijkse klimaatalarm van XR Wageningen
  • de oprichting van Klimaatkoor Wageningen
  • een actie bij kartonfabriek Parenco in Renkum tegen grondwateronttrekking
  • het ontwikkelen van onze Wageningse GvhK-visie
  • op ontwikkelen van een Wageningse GvhK-flyer met onze visie en een inlegvel met praktische tips
  • deelnemen aan een actiedag Biodiversiteit
  • een studentenproject over de bereidheid om meer bonen te eten in het kader van de eiwittransitie

Meer hierover staat in het verslag dat wij hierover hebben geschreven.

Biodiversiteitscafé
17 juni 2024

Op 17 juni organiseerden wij met Platform Duurzaam Wageningen, de gemeente en Wageningen University and Research (WUR) een extra klimaatcafé, in het teken van de biodiversity challenge van de WUR, die liep van 22 mei - 22 juni.

Binnenkort komt er een Biodiversiteitsplan van de gemeente uit, naast het al ontwikkelde Bomenbeleidsplan. Via "ecosysteemdiensten" zoals bestuiving, verkoeling, luchtfiltering etc. levert natuur ons niet alleen "zachte" waarden op, maar ook concrete economische waarde die in geld valt uit te drukken.

Lees hier het verslag Biodiversiteit café 17 juni 2024.

Avond “Wind en Zon zijn van Ons”
juni 2023
Wij hebben in juni een avond georganiseerd met Philip Beekman om het initiatief zon en wind voor iedereen te bespreken. Er waren genodigden van energiecoöperaties en andere belangstellenden. Er waren goede discussies. Philip was er blij mee. Een aantal mensen hebben het formulier getekend om zich op te geven als €1 lid van de op te richten coöperatie. Het zou mooi zijn als andere lokale groepen dit voorbeeld volgen.
Wij hebben vervolgens een A5 pamflet gemaakt om rond te delen, in onze volgende klimaatcafés, of naar belangstellenden te mailen, en menen dat deze ook geschikt kan zijn voor andere regio’s, voor mensen om kennis te nemen van dit initiatief en €1 leden te werven. Dan moet de achterflap natuurlijk nog even worden aangepast. Bekijk het pamflet hier of download de Word-versie.
Voorlezen in de Wageningse Bibliotheek
4 februari 2023

 Elke veertien dagen op zaterdag leest een Wageningse grootouder voor aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Al eens lupine gegeten?
21 november 2022

Lupinebonen zijn lekker en gezond, goed voor de lokale boeren en voor het milieu.
Grootouders voor het Klimaat Wageningen heeft samen met actieve mensen van Duurzaam Wageningen, Lekker Lupine en de gemeente Wageningen, een actiemaand opgezet om de lupineboon te promoten, in maaltijden, als snack, als toetje. De promotie van de lupineboon is onderdeel van de overgang van vlees en vis naar meer plantaardig eiwit in ons eten (de eiwittransitie). De lupineboon is goed voor de lokale boeren, voor de bodem (vlinderbloemige), de hommels en andere insecten (bloei van lupine), ons klimaat (minder CO2 uitstoot door minder kunstmest en gewasrotatie), een lekkere maaltijd en een goed gevoel. De actie werd ook voorbereid samen met lokale horeca en winkels. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Grootouders voor het Klimaat kunnen samenwerken met lokale partijen om een concrete bijdrage te leveren.

Van Troost naar Trots
10 november 2022

GvhK Wageningen heeft een avond georganiseerd met andere lokale klimaatgroepen over het begrip Troost en Trots. Lees de inleiding over dit onderwerp. Tijdens de avond was er na de inleiding een korte meditatieve sessie, onder leiding van Harriet van Weelen van Positive by Nature. Dit omdat het begrip Trots niet alleen te maken heeft met wat je doet qua concreet handelen maar ook met transities in je eigen levensstijl en diepere innerlijke drijfveren. Daarna vertelde een lokaal bedrijf, de Gieterij, over hun nieuwe winkel waarbij helemaal geen plastic of andere verpakking wordt gebruikt, en hun motivatie om hiertoe te komen. De avond riep veel weerklank op, velen herkenden zich er in dat je in je communicatie over Klimaat mensen kan bewegen door Trots te zijn op je eigen veranderingen, zowel qua manier van denken en innerlijke motivatie als in je concreet handelen.

Oprichting Grootouders voor het Klimaat Wageningen en omgeving
25 augustus 2022

Een kerngroep bestaande uit Lia Avis, Leida van den Berg, Sietse Brouwer, Ottolien Haze en Jan Joost Kessler heeft besloten een afdeling van Grootouders voor het klimaat (GvhK) op te richten voor de regio Wageningen en omgeving.
Onder de regio Wageningen en omgeving valt de gemeente Wageningen, alsmede de dorpen Bennekom (gemeente Ede) en Renkum & Heelsum (gemeente Renkum) omdat veel inwoners van deze 3 dorpen ook sterk op Wageningen zijn georiënteerd.
Vooralsnog willen wij ons op de volgende activiteiten richten:

    • Grootouders werven in Wageningen e.o. met communicatiemateriaal en een lokale campagne (het huidige aantal is 37 maar onbekend hoe actief die willen zijn)
    • Samen naar klimaatmarsen gaan (zoals onlangs in Rotterdam)
    • Deelnemen aan landelijke bijeenkomsten, zoals 6 september in Utrecht 
    • Voorlezen op scholen en/of BSO met gebruik maken van het materiaal van het landelijk 
    • 50+ ers/pensionado’s aanspreken op hun verantwoordelijkheid, met daarbij aandacht voor actuele en specifieke thema’s. Op dit moment denken wij aan:
      • Stimuleren klimaatgesprekken, algemeen bewustwording
      • Biologisch voedsel kopen (als je het kan betalen), link naar stikstof crisis
      • Optimaal woning verduurzamen, link naar energiecrisis
      • Idee uitwerken van energiebudget en energiegeld delen, link naar energie-
Ga naar de inhoud