Minder koeien, maar niet minder boeren

Minder koeien, maar niet minder boeren

Het is veel beter om álle boeren minder melk te laten produceren, stellen Frans Vollenbroek en Corina van Arnhem namens Grootouders voor het Klimaat. En om consumenten per liter melk tien eurocent extra te laten betalen om dat mogelijk te maken.

Over heel Nederland moet de uitstoot van stikstof (en het broeikasgas methaan) drastisch worden teruggebracht. De belangrijkste manier om dat te realiseren is volgens de plannen van het kabinet om melkveehouders op grote schaal uit te kopen. Maar niet de boeren zijn het probleem, het zijn hun koeien. Het terugbrengen van de melkveestapel naar een aanvaardbaar niveau zonder veel boeren uit te kopen, kan door opnieuw een melkquotum op te leggen.

Een melkquotum is het recht een bepaalde hoeveelheid koemelk te produceren. Dit werd in 1984 in de Europese Unie ingesteld om overproductie tegen te gaan. Iedere boer wist vanaf dat moment hoeveel melk hij jaarlijks mocht produceren en in combinatie met een stabiele melkprijs wist hij ook wat hij daaraan zou verdienen. Maar in 2015 werd het quotum afgeschaft. Boerenorganisaties, banken en melkfabrieken jubelden en riepen dat een groei van zeker 20 procent in het verschiet lag. Ook het ministerie deelde die verwachting en gaf subsidies aan boeren voor nieuwe stallen. De melkproductie steeg tot circa 14 miljard kilo in 2019.

Lees het hele opiniestuk.

In dit kader ook interessant:

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
5 juli 2024
De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast...
Ga naar de inhoud