Nieuws over ons voedselbos en de boerderij in Baexem

Nieuws over ons voedselbos en de boerderij in Baexem

Hoe gaat het nu in Baexem? Boer Mark Venner, eigenaar van Leuker1818, praat er enthousiast over: “Zeker vergeleken met de winter, toen de Grootouders er waren om te planten, is er veel veranderd. Het is een wereld van verschil, nu er blad aan de bomen zit.” Naast het voedselbos van 5,5 ha is het geheel van 20 ha nu grotendeels ingericht. Zelfs de eerste jam is gemaakt, én weggegeven! Het is voor boer Mark nu echt leuk om rondleidingen te geven en de eerste open dag komt in zicht.

Wat is er zoal veranderd?

Overzicht Voedselbos Leuker 1818
Overzicht Voedselbos Leuker 1818
Voedselbos Van Mark Venner
Voedselbos Van Mark Venner
Tamme Kastanje In Het Voedselbos Leuker 1818
Tamme Kastanje In Het Voedselbos Leuker 1818

De melkveestal is leeg en er is een nieuw kantoortje gemaakt. Er komt 1 ha moestuin. Door twee pachters zullen daar ongeveer honderd verschillende soorten groenten gekweekt worden, waarop mensen volgend jaar een groente-abonnement kunnen nemen. De kippenkar is er al een poosje, elke dag zijn er ongeveer 230 eitjes, die met een abonnement door klanten afgenomen worden. Een volgende stap is 1 ha bomen, waar de kippen onderdoor kunnen lopen. De eerste jam van rode en zwarte bessen, en perziken is weggegeven aan de afnemers van de eieren.

Er gaat nog veel meer veranderen

Zo zijn er plannen om meer grond bij te pachten voor natuurvriendelijke akkerbouw, waardoor het mogelijk wordt eigen brood te leveren.
Alles gaat veel sneller dan verwacht en op het hele terrein kan Mark nu van alles laten zien. Er is al een beetje vezelhennep geteeld, dat kan worden gebruikt als isolatiemateriaal.
Natuurlijk zijn sommige dingen af en toe frustrerend, zoals de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Dat had er ook weer mee te maken, dat de eigen plannen van Mark steeds veranderden door nieuwe inzichten. Hopelijk komt de wijziging er nu versneld door.

Urgenda – Lindelaan

Van de vijftig aangeplante bomen op de Lindelaan doen achtenveertig het goed, de overige twee worden nog vervangen. Het bordje Urgenda –Lindelaan is geplaatst!
Al met al is er nu veel meer te zien dan een paar jaar geleden, toen was er al interesse, maar rondleiden voelde nog niet zo zinvol. Nu is er veel belangstelling, zoals van de RVO, de Rijksdienst voor ondernemen. Mensen komen zelfs met touringcars en ze vinden het erg leuk, voor Mark zelf is rondleiden nu ook erg leuk om te doen.
Er wordt nu gedacht aan een open dag volgend jaar april of mei.

Het bedrijf, Leuker1818, is actief op sociale media, zoals Instagram en LinkedIn. De website www.leuker1818.nl
Ook worden er regelmatig dronebeelden gemaakt:

Deel
Deel

Lees andere artikelen

17 mei 2024
Dat zou de titel kunnen zijn van een persbericht dat wij als Grootouders voor het Klimaat uitbrengen als reactie op...
13 mei 2024
Omdat het Bas Eickhout gezien zijn drukke schema niet lukt om 19:30 uur te beginnen, hebben we het aanvangstijdstip van...
9 mei 2024
Grootouders voor het Klimaat neemt deel aan de grote Klimaatmars op vrijdag 31 mei op de Zuidas in Amsterdam. De...
Ga naar de inhoud