Nieuws over ons Voedselbos

Nieuws over ons Voedselbos

Ons voedselbos in Baexem is de zomerhitte en droogte grotendeels prima doorgekomen, het gewas groeit goed. Boer Mark Venner beschikt gelukkig over een mogelijkheid om te beregenen, alleen op een kleine plek lukt dit niet.

Dit jaar is er een nieuwe kaart gemaakt (zie onderaan dit bericht) waarop het voedselbos van 5,5 ha en de andere toekomstige ontwikkelingen op de rest van de 20 ha, te zien zijn. Half december gaan de koeien van vader Peter weg, Mark houdt 8 kalfjes over. Rechts op de kaart is de eenzame oude eik, omgevallen na het maken van de eerste foto’s, te zien. Er zijn 12 linden omheen geplant, een cadeau voor onze ondersteuner Vita Sligter. Die linden groeien goed en op die plek is ook een poel gegraven voor de verbetering van de biodiversiteit.

Recente cijfers:

  • 55.000 m2 voedselbos
  • 15.730 bomen geplant
  • 67 verschillende soorten

Op de kaart is ook een rij bomen te zien langs het voedselbos. Op 6 september jl., zijn op de Inspiratiedag van de Grootouders, deze bomen als blijk van dank en waardering aangeboden aan Marjan Minnesma, zij heeft de Grootouders meer dan 5 jaar ondersteund, met haar medewerkers van Urgenda. De bomenrij wordt een laan van vijf- of zevenhonderd meter, en wel de Urgenda-Lindelaan. Linden zijn inheems en erg waardevol voor de biodiversiteit.

Onze inzameling om de aanplant van het voedselbos te financieren, heeft tot nu toe € 40.000, – opgebracht, het doel is €50.000,- .

Om de donateurs een idee te geven van de manier waarop het geld wordt gebruikt, volgt hier een lijstje van de bomen en struiken die Mark allemaal nog nodig heeft.

  •   5,- bessenstruik (aalbes of zwarte bes)
  • € 10,- honingbes, duindoorn, vijg of olijfwilg
  • € 15,- appel, peer of pruim
  • € 25,- nashipeer of perzik
  • € 50,- walnoot of kastanjeboom

Er is veel gebeurd, sinds 5,5 jaar geleden in Den Haag op het Plein bij de Tweede Kamer het idee van “zelf een bos aanplanten” door een oma werd geopperd. In de Nederlandse landbouw moet veel veranderen, wij dragen daar via het voedselbos een steentje aan bij. Het is en wordt een prachtig voorbeeldproject, waar CO2 wordt opgeslagen, de biodiversiteit verbetert en over een jaar of 5, 6 gezond voedsel wordt geoogst. Nu de laatste € 10.000,- nog, maar ook daarna blijven de Grootouders bij het Leuker Voedselbos betrokken!

20220401 Leuker 1818 Overzicht Kopiëren
Kaart Leuker Voedselbos

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

28 november 2023
In de loop van 2023 hebben de Europese Grootouders voor het Klimaat (www.grandparentsforclimate.eu) besloten een vereniging op te richten vooral...
24 november 2023
Moet de economie krimpen om binnen de planetaire grenzen te blijven? Volgens Frans Vollenbroek hoeft dit niet. Het gaat erom...
23 november 2023
Ondanks de lage kosten van opwek van duurzame energie betalen we hoge tarieven aan de (vaak buitenlandse) energieleveranciers. De lokale...
Ga naar de inhoud