Als je je eerste stappen in het programmeren zet op een commodore computer, dan behoor je tot de senioren, zegt Hans Freriks. Hij is 71 jaar oud, woont in Nijmegen en kijkt met genoegen terug op zijn loopbaan. Van zijn besluit om zich na een studie politicologie om te laten scholen tot programmeur heeft hij nooit spijt gehad.

Wederzijdse waardering

Hans werkte afwisselend in vaste dienst of als zelfstandig ondernemer, eerst als programmeur, later als projectmanager. Vooral ziektekostenverzekeraars hebben van zijn knowhow gebruik gemaakt. Zijn mooiste opdracht? Alle cliënten van ’s-Heerenloo van internet voorzien (’s-Heerenloo is een landelijke organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking). Het leverde veel wederzijdse waardering op, van Hans voor de cliënten en van de cliënten voor Hans. Na zijn pensionering bleef er volop werk te doen, ledenadministraties en andere projecten. Maar ook een vaste oppasdag op de kleinkinderen staat in zijn agenda vermeld.
Daarnaast is er ruimte voor muziek. Ooit als drummer in diverse bands, nu als koorzanger en als luisteraar, vooral naar rock en metal.

Deel zijn van de oplossing

Een vriend vroeg hem om hulp bij de webpagina ‘digitale schoonmaak’ op de website van de Grootouders voor het Klimaat. Deze organisatie is Hans niet onbekend en past in zijn visie op de toekomst.
Maatschappelijke betrokkenheid zit in zijn systeem, hij verwoordt het treffend: ‘Ik wil deel zijn van de oplossing en niet van het probleem’. Hans heeft afscheid genomen van de social media, waar nauwelijks een vorm van gesprek mogelijk is en vooral wordt gescholden en elkaar de maat genomen.

Digitale clean-up

Digitale clean-up ligt na aan zijn hart. Digitale activiteit vergt zoveel energie, niet alleen bij het verzenden van berichten, maar vooral voor de opslag van data, en dan al die apparaten die dag en nacht aanstaan. Automatisering is prachtig, maar het kost bakken aan energie, we zullen daar echt iets aan moeten doen.

Positief

Toch is Hans geen doemdenker. Er zullen grote problemen op ons pad komen, maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen. Surfend op het internet komt hij diverse positieve beelden tegen, filmpjes die tonen hoe de toekomst er uit kán gaan zien. Beelden waar hij blij van wordt en hem stimuleren om zijn optimisme, hoe moeilijk soms ook, vast te houden.

 

Portret van Hans Freriks (interview Sia Kreeberg)

 

Hans Freriks

Meer actieve grootouders

Ga naar de inhoud