We erven de wereld niet van onze ouders, maar hebben haar te leen van onze kinderen”, deze bekende uitspraak van de Canadese Haida indianen onderschrijft Jantine Peters, 62 jaar, van harte. Getrouwd met veeboer Jaap Grolleman, moeder van drie kinderen en oma van een kleinkind, wordt ze blij van de positieve insteek door de GvhK.

Kennismaken met het boerenbedrijf

Als zeventienjarige kwam ze haar huidige echtgenoot tegen en maakte kennis met het boerenbedrijf, een melkveehouderij.
Zelf werd ze pedagoge, wijdde zich aan effectief communiceren met kinderen, ontwikkelde zich tot mindfulness trainer, en hielp waar nodig mee in het bedrijf.

Ruilverkaveling maakte het mogelijk om drie kilometer verderop, aan de rand van een natuurgebied, een nieuwe boerderij met een nieuwe stal te bouwen.
Jaap kreeg problemen met zijn rug, de kinderen gaven geen blijk van interesse om het bedrijf over te nemen, een stoppersregeling voor de afbraak van de schuur lonkte, en toch, deze mooie plek opgeven?

Een toekomst voor boerenbedrijven

Een onbetrouwbare overheid met nauwelijks visie op de toekomst maakt het er niet eenvoudiger op. Naar Jantine’s mening is er veel te veel vee in ons land, het moet echt minder. Te lang zijn boeren gestimuleerd tot meer koeien en hogere productie. En het is de samenleving die dit in stand houdt. Zijn we als samenleving bereid om andere keuzes te maken, zoals meer plantaardig eten, dan is er wel degelijk een toekomst voor boerenbedrijven.

Jantine en Jaap besluiten zelf ‘aan natuur’ te gaan doen. Sloten worden gedicht, grond vernat, de boerderij blijft voor de helft een veehouderij, de andere helft wordt een natuurboerderij. Hun doel is om het landschap van rond 1850 terug te brengen door natuurlijk beheer.

Natuurboerderij

Nu het vooral om natuur gaat blijken de kinderen toch interesse in het bedrijf te hebben. De oudste dochter gaat de verantwoording nemen over de verhuur van enkele recreatiehuisjes en de jongste dochter over het inrichten en onderhouden van een voedselbos, de zoon gaat een dag minder werken om op de natuurboerderij bij te kunnen springen.

Daarnaast zet Jantine, als Grootouder voor het Klimaat, haar knowhow over gespreksvoering in om via workshops anderen te leren hoe je het klimaat bespreekbaar maakt in je directe omgeving, zonder tegen haren in te strijken.
De touwtjes zelf in handen nemen en daarmee de verantwoordelijkheid voor een gezonde toekomst, dat is Jantine ten voeten uit.

Jantine Peters

Meer actieve grootouders

Ga naar de inhoud