Hoe ik met Grootouders voor het Klimaat in aanraking kwam weet ik eigenlijk niet meer precies. Ik denk dat het was via de website van Urgenda. Ik had een HOVO-cursus over transities gevolgd bij DRIFT in Rotterdam. En was mij aan het verdiepen in alles wat met klimaatverandering te maken heeft en hoe ik mij daarvoor kon inzetten. Bovendien hadden Ans en ik toen 6 kleinkinderen (inmiddels 8) en we maakten ons zorgen over de wereld waarin die zouden gaan opgroeien.
Nadruk op politieke actie
Wat mij erg aansprak bij de Grootouders was de nadruk die gelegd werd op de noodzaak van politieke verandering. Het is belangrijk dat je zelf ook je leven meer en meer inricht in de richting van die noodzakelijke verandering, maar de besluiten moeten op het niveau van de regering en de grote bedrijven genomen worden, anders is het dweilen met de kraan open. Bovendien werd me al snel duidelijk dat er een hoop deskundigheid vertegenwoordigd is in deze burgerbeweging. Dus ik ging meedoen met de Pleindemonstraties, die toen nog echt op het Plein in Den Haag plaats vonden.
In mijn werkzame leven heb ik veel verschillende dingen gedaan. Als afgestudeerd theoloog heb ik gewerkt in het kerkelijk jeugdwerk en bij de doopsgezinde vredesgroep, en ben ik korte tijd predikant geweest. Na een flinke burn-out heb ik me omgeschoold tot digitaal document specialist en ben komen te werken op de communicatieafdeling van een grote pensioenadministrateur en vermogensbeheerder in Den Haag. Daar hield ik mij de laatste jaren in een klein team bezig met het onderhoud en beheer van 14 websites.
De website als communicatie-instrument
De website van de Grootouders had dan ook direct mijn interesse en mijn aanbod om daarover mee te denken werd indertijd op prijs gesteld. Zo heb ik de afgelopen 5 jaar mijn kennis en vaardigheden kunnen inzetten om de website door te ontwikkelen tot een actueel aantrekkelijk instrument van externe en interne communicatie. Nu de beweging van ons Grootouders voor het Klimaat groeit en ruim veertig lokale groepen kent is het belang van communicatie alleen maar groter geworden. Hoe groeien we organisch door tot een veelkleurige levende beweging, die toch een duidelijk profiel heeft met focus op het beëindigen van de opwarming van de aarde en de daarvoor noodzakelijke transities: energie, landbouw, grondstoffen, mobiliteit en dat alles onder de noodzakelijke voorwaarde van rechtvaardigheid.
Open en uitnodigend
We hebben dringend behoefte aan een klein groepje mensen dat zich hier doorlopend mee bezig houdt. En dan gaat het om veel meer dan de website, het gaat ook om onze aanwezigheid in de gedrukte media, op TV, in de sociale media, en op de markten en de pleinen van onze dorpen en steden. Er zijn ruim voldoende mensen in ons land die zich zorgen maken om de opwarming van de aarde (ruim 70%!), de vraag is kunnen wij ons open en uitnodigend opstellen om hen plek te geven in onze beweging?
Ik blijf zeker nog betrokken bij de Grootouders voor het Klimaat, ik wil graag actief blijven bij de lokale groep in Leiden, maar ook bij de campagne Wind en Zon voor Iedereen en bij de lokale energiecoöperaties waar we lid van zijn.