Rosi Braidotti

Rosi Braidotti heeft de Italiaanse- en Australische nationaliteit en doceerde vanaf 1988 aan de Universiteit Utrecht. Van oorsprong filosoof, werd ze hoogleraar Vrouwenstudies in de Geesteswetenschappen. In 2011 werd ze er benoemd tot Universiteitshoogleraar en in 2022 ging ze met emeritaat. In 1995 richtte zij de Nederlandse Onderzoekschool voor Vrouwenstudies op. Ook was zij de oprichter van het European Network for Women’s Studies ATHENA, dat in 2010 de “Erasmus prijs voor excellentie” ontving van de EU. Van 2006 tot 2016 leidde zij het Centrum voor de Geesteswetenschappen. Braidotti was gasthoogleraar aan vele universiteiten.

Braidotti’s publicaties gaan over continentale filosofie, feministische theorievorming, en de hedendaagse geesteswetenschappen vanuit een posthumanistische invalshoek. Zij heeft uitgebreid geschreven over het verband tussen geavanceerde technologische ontwikkelingen en de aantasting van het milieu.

“In mijn visie is het feminisme een voorganger van klimaatactivisme. We kunnen veel leren van ecofeministen, inheemse en decoloniale feministen over het belang van de bescherming van de aarde en het doorgeven van waarden aan toekomstige generaties. Klimaatverandering kun je niet los zien  van sociale en transnationale rechtvaardigheid. Hoewel we allemaal van elkaar verschillen, zitten we toch in hetzelfde schuitje.  Laten we dus samenwerken om verandering ten goede teweeg te brengen.”

Meer Ambassadeurs

Ga naar de inhoud