Plantdag Leuker Voedselbos

Plantdag Leuker Voedselbos

Zaterdag 10 december was er weer een plantdag in het Leuker voedselbos in Baexem (Limburg). Een groep Grootouders uit het bestuur en de oude kerngroep was aanwezig en René uit Hoensbroek had een flink aantal Limburgse Grootouders verzameld. Het was een koude en mistige dag, maar gelukkig droog. Hele rijen bomen en struiken staan nu in de grond en er is een aanvang gemaakt met de aanplant van de URGENDA-lindelaan. Boer Mark was heel tevreden over het werk dat is verzet en hij heeft zijn cheque van ruim €53.000 van de Grootouders met veel dank in ontvangst genomen, zoals blijkt uit de impressie die L1 maakte van de dag maakte. Onze donatie-campagne is hiermee voltooid. We blijven Leuker, zoals het nu heet, actief volgen.

We werden om 10.00 uur ontvangen met koffie en thee en ondanks het grijze en koude weer was het werk goed te doen.Bij de lunch was er heerlijke soep, zodat we weer warm konden worden. Mark had al het bestelde plantgoed ontvangen en hij had voorwerk gedaan, zoals maaien waar nodig en freeswerk, zodat het spitten wat gemakkelijker was.

Wat is er zoal aangeplant? Perzikbomen, hazelaars, mahonia (een gele winterbloeier die al vroeg bijen en insecten aantrekt), jostabes (een kruising tussen zwarte bes en kruisbes) en niet te vergeten de linden voor de URGENDA – lindelaan. Daarvoor was met GPS een strakke lijn uitgezet, waardoor het een prachtige laan kan worden. Voor de wat grotere bomen moest een flinke kuil gegraven worden, maar iedereen had er lol in en we kregen direct een mooi resultaat. Nog veel meer jonge bomen, o.a. zaailingen van Meer Bomen Nu, zijn ingekuild en worden later of in januari 2023 geplant.

Het door de Grootouders ingezamelde bedrag van € 53.697,50 is buiten met een cheque officieel aangeboden in een vrolijke stemming. Moniek was weer aanwezig, zij maakt een korte documentaire voor het buitenland over het opstarten van een flink voedselbos. Het Limburgs tv-kanaal 1L was er ook voor interviews en opnames (zie boven). Mooiste vraag: “En Mark, hoe is het bij jou met de stikstofuitstoot?”, met het antwoord “Niks!”

Al met al was het fantastisch om zo lekker praktisch en groen bezig te zijn, ook al is het de vraag of wij over tien of twintig jaar het resultaat zelf nog kunnen zien. Onze kleinkinderen kunnen later wel komen bekijken, hoe hun grootouders voor hun leefbare toekomst bezig zijn geweest. Het Leuker voedselbos, nu “Leuker” genoemd omdat op het gehele terrein nog meer ontwikkelingen zullen plaatsvinden, is nu al een voorbeeld voor de omslag die in de landbouw moet plaatsvinden. Ergens volgende zomer organiseert Mark een open dag, wij blijven betrokken en we zullen het tijdig melden. We kunnen trots zijn op het resultaat!!

Deel
Deel

Lees andere artikelen

21 juni 2024
Ruim 80 grootouders waren aanwezig bij de 131ste Pleinbijeenkomst. Te gast waren Frans Timmermans en Joris Thijssen van GroenLinks/PvdA. Voor...
19 juni 2024
De Toekomststoel zet haar tocht voort door de fractiekamers van de Tweede Kamer. De reis startte bij PvdA/GroenLinks en ging...
13 juni 2024
De laatste Pleinbijeenkomst voor het zomerreces willen we onze Flash Mob nog een keer uitvoeren voor de vele voorbijgangers op...
Ga naar de inhoud