Correctie bericht ANP

Grootouders voor het Klimaat stelt veiligheid voorop bij Klimaatalarm

 

Op basis van een onjuiste brief van burgemeesters heeft het ANP vandaag een persbericht gepubliceerd met de stelling dat wij (als mede-organisator) a.s. zondag geen enkele beperking van het aantal demonstranten bij het Klimaatalarm zouden accepteren.

Milieudefensie, Greenpeace, Fridays for Future en Grootouders voor het Klimaat reageren als volgt:

Geen van de genoemde organisaties heeft om onbeperkte aantallen demonstranten gevraagd. De Klimaatcrisis Coalitie is erop gebrand zich aan alle afspraken te houden. Tegelijkertijd vinden de vijf organisaties die de brief stuurden dat een aantal gemeentes onnodig veel beperkingen opleggen. Het is niet logisch is dat ene gemeente veel meer demonstranten toelaat dan de andere.

De landelijke Klimaatcrisis Coalitie bereidt het Klimaatalarm al maanden zorgvuldig voor en heeft altijd, ook naar de gemeenten toe, zeer duidelijk gemaakt dat veiligheid voorop staat, voor alle deelnemers, sprekers en omstanders. Het klimaatalarm is decentraal georganiseerd om reisbewegingen te beperken. Het gaat om stilstaand protesten op anderhalve meter afstand van elkaar, waarbij mondkapjes verplicht zijn. Voor deelnemers die niet lokaal mee willen of kunnen doen, is er een online programma.

We hebben van alle organisatoren die zich bij de klimaatcrisis coalitie hebben aangemeld contactgegevens. Zij hebben vandaag van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie een mail met de volgende tekst gekregen: “Helaas hebben veel plaatsen door het land (zoals verwacht) te maken met beperkingen in het aantal deelnemers vanwege de pandemie. Zorg ervoor dat deze beperkingen goed bij ons, het landelijke team bekend zijn. Donderdag gaat er namelijk een mailing uit naar deelnemers in steden waar er meer fysieke deelnemers aangemeld zijn dan kunnen deelnemen. Er vindt dan een tweede inschrijvingsronde plaats voor het fysieke protest. Laat voor morgen 12:00 uur weten hoeveel deelnemers er welkom zijn bij jullie fysieke protest.”

De deelnemers die door restricties niet op de gewenste locatie kunnen deelnemen, vragen we om online deel te nemen.

Ga naar de inhoud