Primeur voor Eindhoven: Eerste gemeente met Toekomststoel

Primeur voor Eindhoven: Eerste gemeente met Toekomststoel

Wethouder Rik Thijs Met Toekomststoel
Wethouder Rik Thijs Met Toekomststoel

Om jongeren en toekomstige generaties een symbolische stem aan de vergadertafels in het Stadhuis van Eindhoven te geven, is Eindhoven nu de eerste gemeente met een Toekomststoel. Wethouder Rik Thijs nam de stoel in ontvangst. Deze werd overhandigd door GroenLinks raadslid Lotte Meerhoff, kandidaat voor de Provinciale Staten Laura van Hazendonk, Grootouders voor het Klimaat en vertegenwoordigers van lokale jongerenorganisaties, waaronder University Rebellion.

GroenLinks en klimaatorganisaties brengen Toekomststoel naar Stadhuis

Sinds kort rouleert een Toekomststoel langs de fractiekamers in de Tweede Kamer. Eindhoven krijgt de primeur als eerste stad waar jongeren en toekomstige generaties nu ook een stem aan de besluitvormingstafels krijgen. Laura van Hazendonk tijdens de uitreiking (nummer 3 op de lijst voor GroenLinks Brabant): “De effecten van besluiten die nu genomen worden, werken nog tientallen jaren door. Daarom is het belangrijk om niet alleen onze huidige economische belangen mee te wegen in besluiten, maar ook de belangen van de lange termijn. Van de toekomst.”

Bij de uitreiking waren verschillende jonge klimaatorganisaties aanwezig. De jongeren vinden het cruciaal om de stem van toekomstige generaties mee te laten wegen in de besluitvorming. Echter is de gemiddelde leeftijd van een raadslid 56 jaar, terwijl dat van een Statenlid na de vorige verkiezingen op 49 jaar lag. Van Hazendonk: “Met de actie hopen we dat er niet enkel óver de toekomst gepraat wordt maar dat de toekomst ook een symbolische stem in de besluiten krijgt.” Wethouder Thijs geeft aan de stoel een mooi plekje op het stadhuis te geven zodat de toekomst een stem krijgt tijdens overleggen.

De actie werd gesteund door Grootouders voor het Klimaat, GroenLinks, University Rebellion, Jong RES, Green Week, Go Green Office en DWARS.

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

17 mei 2024
Dat zou de titel kunnen zijn van een persbericht dat wij als Grootouders voor het Klimaat uitbrengen als reactie op...
13 mei 2024
Omdat het Bas Eickhout gezien zijn drukke schema niet lukt om 19:30 uur te beginnen, hebben we het aanvangstijdstip van...
9 mei 2024
Grootouders voor het Klimaat neemt deel aan de grote Klimaatmars op vrijdag 31 mei op de Zuidas in Amsterdam. De...
Ga naar de inhoud