Waren we met 70.000 mensen, zoals de gemeente en de politie inschatten, of waren we met nog eens 15.000 mensen meer – zoals de organisatie denkt?
Wie zal zich er druk om maken.
Zeker is dat de hele route gevuld was met mensen die een mooi en krachtig signaal afgaven aan de politiek: zorg dat we de wereld beter gaan beschermen en werk maken van serieuze en vergaande klimaatmaatregelen.
Verklaring namens de Grootouders voor het Klimaat
De klimaatmars van 12 november was een groot succes: nog nooit zijn zoveel mensen opgekomen om zich uit te spreken over het terugdringen van de klimaatverandering. Wij zijn trots op de vele grootouders die ervoor hebben gezorgd dat ook onze inbreng goed over het voetlicht is gekomen!
Niet alle uitlatingen en spandoeken op 12 november gingen over het klimaat. Zo waren er ook mensen die aandacht vroegen voor de Palestijnse kwestie. Daarover komen bij ons vragen binnen, zoals: wat vinden “wij” als grootouders hiervan.. en.., hoe reageert het bestuur hierop?
Wij – Grootouders voor het Klimaat – kiezen voor focus en een duidelijke boodschap. Dat betekent dat we kiezen vóór het aanpakken van de klimaatproblematiek. Wij nemen nadrukkelijk geen standpunt in over andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de kwestie Palestina omdat dit onze boodschap en daarmee onze invloed vermindert. Bovendien zijn de meningen in onze achterban verdeeld over dergelijke politieke onderwerpen terwijl het klimaat ons allemaal aangaat. Om deze reden zijn we als “Grootouders” in 2022 uit het organiserend comité van de Klimaatcrisis Coalitie (KCC) gestapt toen daar het opnemen van “niet-klimaat” onderwerpen op de agenda werd gezet.
Wij vertrouwen erop dat we met deze uitleg de meeste vragen hebben kunnen beantwoorden en gaan graag samen met u de strijd verder aan ter verbetering van ons klimaat – voor onze kleinkinderen!
met vriendelijke groet, namens het bestuur GvhK,
Corina van Arnhem – voorzitter
Al met al een geslaagde dag. Waar we zeker drie van onze ambassadeurs hebben gespot!