Verkiezingen Europarlement: wake up call

Verkiezingen Europarlement: wake up call

Auteur: Vincent van den Bergen

De grote lijnen zullen niemand zijn ontgaan. De verkiezingen voor het Europees Parlement hebben winst, soms aanzienlijke winst, gebracht voor partijen die kritisch staan ten opzichte van het project Europa. Tegelijk wordt gesteld dat de Europees gezinde partijen uit het midden nog steeds op een meerderheid kunnen rekenen. Maar met name de groene partijen leveren fors in. Terwijl in Nederland GroenLinks/PvdA nog de grootste werd, wijzen de projecties uit dat in het nieuwe Europees Parlement de groene factie van de vierde naar de zesde plaats wordt geduwd. Dat komt vooral door verliezen in Duitsland en Frankrijk. De uitslag betekent dat het moeilijk gaat worden om de Green Deal in stand te houden en uit te bouwen. Voortekenen waren er al door onder meer het  afzwakken van beleid voor pesticiden en voor natuur bij de huidige meerderheid. Het zal er in de nieuwe samenstelling niet beter op worden. Een pas op de plaats?

Klimaat

Wat betreft klimaat zijn de komende vijf jaar cruciaal voor het halen van de 2030 doelen. Weliswaar is hiervoor in de afgelopen vijf jaar een flink pakket aan maatregelen aangenomen, niet eenvoudig terug te draaien. Maar een klimaat-sceptisch EU parlement kan bij herzieningen de komende jaren flink twijfel gaan zaaien, denk aan het uit faseren van auto’s op fossiele brandstof, dat ook nu al onder druk stond. Het vaststellen van een scherp doel voor 2040, belangrijk ook voor het halen van de 2030 doelen, waaronder bij landbouw, industrie en transport, zal er niet eenvoudiger op worden. En wat komt er terecht van de richtlijn voor het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen?

Kom in actie

Sombere wolken terwijl de huidige afspraken al niet voldoende zijn om oorzaak en negatieve effecten van klimaatverandering aan te pakken. Conclusie is dat de uitslagen van de EP-verkiezing een ernstige wake-up call zenden richting toekomst: kom als maatschappij in actie. Maar kennelijk zit de ernst van de klimaatverandering nog onvoldoende tussen de oren van burger en politiek. Samenwerking is hard nodig om hierin nog tijdig verandering te brengen.

 

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

13 juni 2024
De laatste Pleinbijeenkomst voor het zomerreces willen we onze Flash Mob nog een keer uitvoeren voor de vele voorbijgangers op...
6 juni 2024
Gast op onze Pleindemonstratie van 6 juni 2024 is Dion Huidekooper, namens het Jongeren Platform van de SER. Hij is...
5 juni 2024
Zal de migratiekwestie de doorslag geven bij de stemkeuze van de Europese kiezer? Grootouders voor het Klimaat roepen kiezers op...
Ga naar de inhoud