Zwitserse KlimaSeniorinnen in het gelijk gesteld
Die KlimaSeniorinnen, Foto © Miriam Künzli / Greenpeace

Zwitserse KlimaSeniorinnen in het gelijk gesteld

Wij volgden de rechtszaak van onze generatiegenoten, de Zwitserse KlimaSeniorinnen, met grote belangstelling. Hun organisatie kreeg vandaag gelijk van de hoogste rechter in Europa.
De uitspraak bevestigt de plicht van de overheid om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Die plicht bestaat op grond van mensenrechten.

De overheid onderneemt onvoldoende actie om bijvoorbeeld bedrijven te reguleren en kan daar voor worden gedagvaard. Het is gek dat anderen dat moeten doen, zoals bijvoorbeeld nu Milieudefensie een zaak tegen Shell aanspant. De staat moet zorgen voor wetgeving en naleving en is dus te dagvaarden als ze dit nalaat.

In de grondwet moet de plicht van de overheid om de gezondheid van de bevolking te beschermen worden verankerd, zodat de rechter dit kan toetsen.
De uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is een stimulans om door te gaan met onze inzet voor een leefbare aarde. Voor onze kleinkinderen en alle toekomstige generaties.

Lees ook de reactie van Urgenda.

Foto boven: Die KlimaSeniorinnen, Foto © Miriam Künzli / Greenpeace

 

Deel
Deel

Lees andere artikelen

17 mei 2024
Dat zou de titel kunnen zijn van een persbericht dat wij als Grootouders voor het Klimaat uitbrengen als reactie op...
13 mei 2024
Omdat het Bas Eickhout gezien zijn drukke schema niet lukt om 19:30 uur te beginnen, hebben we het aanvangstijdstip van...
9 mei 2024
Grootouders voor het Klimaat neemt deel aan de grote Klimaatmars op vrijdag 31 mei op de Zuidas in Amsterdam. De...
Ga naar de inhoud