Waarom digitaal opruimen?

Waarom digitaal opruimen?

Home

Dataverkeer kost meer dan je denkt

Onze wens dat apps, muziek, series, mail, social media altijd beschikbaar zijn, heeft een enorme impact op het milieu. Dat realiseren we ons vaak niet.

Probeer vooral de tabel “Hoeveel MB’s heb je nu verwijderd of bespaard” uit.

Aanvullende opmerkingen bij Digitale schoonmaak, 19 juli 2024

Schattingen en analyses van de milieuschade als gevolg van ons (online) dataverkeer en -opslag lopen sterk uiteen. Er is geen consensus over de mate waarin internetgebruik leidt tot meer stroomgebruik in datacentra en dus tot grotere CO2 uitstoot. Dat geldt ook voor de immense hoeveelheid data nodig voor het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI), wat de komende jaren sterk zal toenemen.

We hopen beter en reëler zicht te krijgen in de milieueffecten en verwelkomen goede informatie en analyses. Intussen roepen we allen op terughoudend te zijn in online dataverkeer en tot opruimen van overbodige data.

1. Bronnen die ons werk ondersteunen:
Zie Digital Waste Facts op de site Digitalcleanupday.
Van de bronnen die daar genoemd worden zijn die van Webfx en Sibelga met name interessant.
Kijk ook eens op de site van de Tallinn University TalTech

2. Bronnen die ons werk in twijfel trekken
Een presentatie van Rudolf van der Berg: Misconceptions about the internet hurt the activity
Hierin (slide 8) een ingezonden artikel van hem dat gemakkelijker te begrijpen is.

Invloed van datagebruik op het milieu

Datacenters vergen erg veel energie voor het opslaan van onze e-mails, documenten, foto’s, app-informatie en veel meer.

Vooralsnog werken datacenters voornamelijk nog op fossiele brandstoffen. De servers vreten energie. In datacenters wordt 40 –50% van de energie gebruikt voor koeling met water (Zhang et al, 2017; Marwah et al, 2010).

De infrastructuur vraagt tevens energie voor de verzending van data.

Voorbeelden van de grootte van het datagebruik

Google verbruikt 15.616 MWh energie per dag. Deze hoeveelheid energie zou een miljoen personen een dag lang van stroom kunnen voorzien.

Het totale aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot wordt nu als evenveel ingeschat als de gehele mondiale CO2 van de gehele luchtvaart.

Klikken, scrollen en streamen heeft nu al drie keer meer energie nodig dan alle zonnepanelen ter wereld op dit moment produceren.

Uit een onderzoek in België bleek dat elke Belg tussen de 12 en 16 ton CO2-uitstoot per jaar veroorzaakt door ICT te gebruiken. Per Belg komt dit overeen met 12 tot 16 retourvluchten Brussel- New York.

Volgens verschillende schattingen is het ICT-stroomverbruik als geheel zo’n 10% van het wereldwijde stroomverbruik (Whitehead, 2014) en 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (Whitehead, 2014; Corbett, 2018).

De verwachting is dat dit alleen maar verder zal toenemen.

Voor 2030 wordt geschat dat 20% van alle stroom gebruikt wordt voor het internet!

Samen

De milieu-impact van data is dan weliswaar niet indrukwekkend per gebruiksmoment, maar doordat we er zeer frequent en massaal gebruiken van maken, is de totale impact toch enorm.

Net zoals door minder vlees eten, vaker de fiets pakken en de thermostaat een graadje lager zetten, kun je het klimaat ook een handje helpen door verstandig om te gaan met je smartphone, laptop of PC. Zoals je in deze webpagina kunt ontdekken. En als we dit samen doen, heeft dat wel grote impact!

Ten goede

Natuurlijk zitten er ook veel goede kanten aan het gebruik van internet en social media.

Ze kunnen ook een educatieve functie hebben, kunnen informerend, verbindend, opiniërend zijn, of amusementswaarde hebben.

Ons eigen verbruik

Laten we eens berekeningen bekijken betreft ons eigen digitale verbruik.

Ons eigen dataverbruik bij e-mails

Het verzenden een enkele e-mail verbruikt weinig data, behalve als er foto’s of video’s als bijlage worden verzonden. Het verzenden van 20 e-mails per dag (met eventuele kleine () bijlage) van 1 MB, gedurende een jaar, stoot zo’n 3 kg CO2 uit.

Het CO2-equivalent hiervan komt overeen met dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot van een auto over een afstand van 30 kilometer. Als half Nederland dit doet, dan is dat een afstand van zo’n 30.000.000 km.

Ons eigen verbruik bij internetsurfen

Video’s kosten de meeste data, gevolgd door respectievelijk muziek, foto’s, webpagina’s en e-mails.

Een voorbeeld. Een jaar lang elke dag 5x op internet surfen met minimaal 3 resultaten (dat is gemiddeld niet gek veel), levert 11 kg CO2 op. Dat is vergelijkbaar met 109 km rijden met de auto. Als de helft van de Nederlanders dit vrij normale gedrag vertoont, dan is ons surfgedrag vergelijkbaar met 600.000.000 km autorijden per jaar.

Ons eigen verbruik bij Whatsapp

Bij WhatsApp hangt het er sterk vanaf hoe je de app gebruikt. Deel je bijvoorbeeld vaak foto’s, video’s of gifjes, dan ligt het dataverbruik hoger. Gebruik je Whatsapp alleen om tekstberichten te versturen, dan ligt je verbruik lager.

Ons eigen verbruik bij Instagram

Als je een keer kijkt op Instagram, kost dat 0,126 g CO2. Doe je dat 20 keer per dag, dan zit je al op 2,5 g. Tel daar het Nederlands gemiddeld gebruik van WhatsApp, YouTube en Spotify bij op en dan zit je al gauw op 1 kg CO2 per maand, wat overeenkomt met de uitstoot van een autoritje van zo’n 12 kilometer. Als de helft van de Nederlandse bevolking dit doet gaat het om 105.000.000 kg CO2 per jaar, gelijk aan meer dan 1.105.000.000 km autorijden.

Ons eigen verbruik bij een paar ander zaken

Tenslotte moet toch echt vermeld worden dat het minen van bitcoins extreem energie-intensief is. Op dit ogenblik is het bitcoin gebruik al gelijk aan het hele energieverbruik van Nieuw-Zeeland.

Dit grootverbruik zal waarschijnlijk in snel toenemende mate ook het geval zijn bij het gebruik van kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI). Als AI zich ontwikkelt zoals verwacht en in 2027 1,5 miljoen gebruikers heeft, komt het jaarlijks verbruik uit tussen 85,4 en 134 TWh en dit komt overeen  met de hoeveelheid stroom die heel Nederland in een jaar zal verbruiken.

Verbruik, en equivalent daarvan in CO2-uitstoot en autogebruik, per gebruiker

In de tabellen hieronder zie je een (grove!) schatting van hoe omvangrijk ons gebruik is van apparaten, internet en apps, in Megabytes (MB’s) en Gigabytes (GB’s), en hoeveel je dus kunt besparen.

De eerste tabel laat zien met hoeveel autokilometers dat te vergelijken is, per gebruiker. En in de tweede tabel hetzelfde voor wanneer dat geldt voor de helft van de Nederlanders.

Tabel 1A Dsd Def Klik op de tabel voor vergroting

Tabel 1B Dsd DefKlik op de tabel voor vergroting

Conversie GB naar CO2 kg.

  1. The overlooked environmental footprint of increasing internet use, 2021.(R..Obringer, e.a.)
  2. (E.Ortiz, 2022). De ware milieu – en klimaat impact van het internet.

Conversie van kg CO2 uitstoot naar km benzine-autorijden:

https://www.raivereniging.nl/actueel/nieuws/nederland-laagste-co2-uitstoot-per-nieuwe-auto-in-eu/#:~:text=In%20Nederland%20is%20de%20gemiddelde,Denemarken%20(95%2C3%20gr.

Conclusie

Uit bovenstaande opsomming van het gebruik van internet is het duidelijk, dat je de meeste energie en uitstoot bespaart door je apparaten weinig te gebruiken, en in ieder geval zo min mogelijk mails, foto’s, films, documenten, enzovoorts opgeslagen te houden.

Deze houding is goed voor jezelf en voor de levensduur van je apparaat. Bovendien help je er het wereldwijde milieu mee, voor onszelf en voor alle generaties na ons.


Startpagina Digitale Schoonmaak

Ga naar de inhoud