Omslag - Het Klimaatboek 784x1200

Het Klimaatboek

Wat een boek, wat staat er allemaal niet in. Een standaardwerk dat je niet mag missen. Ik vond het geweldig om te lezen, al zijn er delen waar je niet vrolijk van wordt. Toch uiteindelijk een hoopgevend boek. In korte goed geschreven hoofdstukken worden een scala aan onderwerpen, die met klimaatverandering te maken hebben behandeld.

Luc van Overloop schreef er op de website van de Belgische Grootouders voor het Klimaat een prachtige recensie over, beter kan ik dat zeker niet, ik neem hieronder graag en met toestemming zijn recensie over.

Het boek focust op vijf centrale aspecten van de klimaatcrisis. Hoe het klimaat werkt, hoe onze planeet verandert, hoe het ons beïnvloedt, wat we eraan hebben gedaan en finaal wat we nu moeten doen. Het register dat het boek afsluit is een spiegel van de rijke inhoud.

Het tweede deel van de titel is eerlijk. Greta Thunberg schreef dit boek niet alleen. Zij is er wel in geslaagd een schare van zeer gekwalificeerde experts in allerlei domeinen te overtuigen om met haar dit standaardwerk te schrijven. Haar bijdrage is nochtans essentieel en hoogstaand naar inhoud. Onze wereldbekende activiste verbaast door haar bijzonder erudiete kennis van de klimaatuitdagingen én schrijft vlot en zeer overtuigend. Zij opent elk deel van dit werk met een confronterend artikel en sluit elk deel af met een knappe synthese die flink wat doordenkers presenteert.

Deel 1, Hoe het klimaat werkt, start bij het rake inzicht van Greta Thunberg dat ‘we dit probleem alleen kunnen oplossen als we het begrijpen’. Vervolgens reiken drie artikels de lezer dit inzicht aan via De lange geschiedenis van koolstofdioxide, Onze invloed op de evolutie, Beschaving en uitsterven. Verschillende experts tonen aan dat het wetenschappelijk bewijs onweerlegbaar is. En op het einde van dit deel schrijft Thunberg terecht: ‘Dit is het belangrijkste verhaal ter wereld’.

Deel 2, Hoe onze planeet verandert, ondersteunt zij met drie bijdragen: Het weer lijkt op hol geslagen, De sneeuwbal is aan het rollen gebracht en zij waarschuwt op scherpe wijze Het is veel dichterbij dan we denken. Twee dozijn experts onderbouwen haar statements, met als uitsmijter de vraag die helaas almaar scherper op ons afkomt Wat gebeurt er bij 1.5, 2 en 4° C opwarming? Want de les van COP27 is even triest als duidelijk: we halen de 1.5° van Parijs niet meer.

Deel 3, Hoe het ons beïnvloedt evoceert ‘de koorts die de wereld treft’. Zoomt in op de dimensie van het klimaatonrecht want, schrijft Thunberg terecht, ‘we zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje’. En ze waarschuwt dat ‘er ons nog enorme uitdagingen te wachten staan’.

In Deel 4, Wat we eraan hebben gedaan presenteert deze onvermoeibare activiste ons enkele doordenkers van formaat: hoe kunnen we ons falen goedmaken als we niet kunnen toegeven dat we hebben gefaald? Ze legt de vinger op de wonde door te wijzen op de hypocrisie die haar uitermate stoort dat ‘ze het ene zeggen en het andere (blijven) doen’. Terwijl het hoog tijd is dat er gekozen wordt voor ‘een compleet nieuwe manier van denken’.

Ten slotte Deel 5 Wat we nu moeten doenIn de vorige delen schreef Thunberg over de ernst van de klimaatuitdagingen waar we voor staan. In dit afsluitend deel opent zij een perspectief op hoop. Maar dit perspectief op een goede toekomst is niet gratuit, maar komt er slechts als cruciale voorwaarden worden vervuld. Zij schrijft op beklijvende wijze over hoop, maar voegt er helder aan toe: ‘hoop moet je verdienen’. Onszelf informeren is de beste manier om uit deze ellende te komen, stelt zij. En ze blijft geloven dat we kunnen veranderen wat politiek haalbaar is. Maar dat politiek dan moet inzetten op ‘eerlijkheid, integriteit, solidariteit en klimaatrechtvaardigheid’.

Beste collega-Grootouder voor het Klimaat: stap een goede boekhandel binnen, pak het Klimaatboek aan de Top 10 van Non-fictie, blader even door dit boek, lees de titels, bekijk de experts met wereldklasse die meeschreven.. Ga naar de kassa, betaal € 30. En lees, lees en lees. Informeer je!

Luc van Overloop Grootouders voor het Klimaat België.

PS Noot Lowie van Liere: Het boek telt 480 pagina’s en weegt 970 gram. Als e-book is het goedkoper € 8 minder, en makkelijker om mee te nemen en bij je te houden en er steeds weer in te lezen.

 

 

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud