Omslag - Palmen op de Noordpool

Palmen op de Noordpool

Wat nu? Een recensie over een kinderboek? Ja! En het is al vijf jaar oud? Het moest er toch maar eens van komen. ‘Palmen op de Noordpool’ is inderdaad geschreven voor kinderen die al goed kunnen lezen. Maar het is uiterst geschikt voor volwassenen. En zeker voor ouders en grootouders om het gesprek over klimaatverandering met hun kinderen/kleinkinderen te voeren.

En zijn de kinderen jonger? Dan is er ‘Scheten uit de Schoorsteen’ een prachtig voorleesboek. In ‘Scheten uit de schoorsteen’ vind je alle antwoorden over klimaatverandering, op kleuterniveau. Maar dat vind je hier: https://grootoudersvoorhetklimaat.nl/scheten-uit-de-schoorsteen/

Korte heldere verhalen

‘Palmen op de Noordpool’ is een kinderboek, maar als 79 jarige, in de vorige eeuw een klein beetje betrokken geweest bij het klimaatonderzoek van het RIVM, heb ik zonder meer intens genoten van dit boek. Dit ondanks het onheilspellende van de klimaatverandering. Waarom? Korte heldere verhalen over een scala aan onderwerpen, met prima illustraties van Wendy Panders.

Alle onderwerpen passen op twee pagina’s. Het boek bestrijkt vele facetten van het ontstaan van de aarde en het klimaat dat daarbij hoort. En natuurlijk ook over de klimaatverandering, die momenteel in een versnelling raakt. Het hoe en waarom wordt glashelder uitgelegd. Het broeikaseffect, de rol van kooldioxide en methaan. Natuurlijke en door de mens aangestuurde processen. Wat kan er gebeuren, maar ook: wat kunnen we er aan doen. Jezelf en de politiek. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd. Klimaatontkenners en klimaatsceptici; de rol van de pers in de informatievoorziening over de klimaatverandering.

Afscheidsbrief

Heel mooi is de ‘afscheidsbrief’ aan steenkool, aardgas en aardolie. Ook de ‘alternatieve’ energiebronnen mogen zelf vertellen wat hun mogelijkheden zijn. Eigenlijk is het een heel positief boek. Daar ben ik blij mee en kan het dan ook aan iedereen aanraden, zeker ook aan volwassenen. Het biedt een uitstekende mogelijkheid om met de volgende generatie van gedachten te wisselen. Koop het voor je kind/kleinkind en lees het samen. Daar heb je wat aan. Sorry voor alle superlatieven, maar dat is het boek waard.

De Belgische Grootouders voor het Klimaat waren net zo enthousiast als ik over het ‘Palmen op de Noordpool’: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/palmen-op-de-noordpool/

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud