The Ministry for the Future
Omslag - Ministry for the Future 535x840

The Ministry for the Future

The Ministry For The Future is a masterpiece of the imagination, the story of how climate change will affect us all over the decades to come. Its setting is not a desolate, post-apocalyptic world, but a future that is almost upon us – and in which we might just overcome the extraordinary challenges we face. The Ministry of the Future is (nog) niet in het Nederlands vertaald,

Ondanks dat het verhaal fictie is geeft het veel informatie over allerlei goede en minder verstandige maatregelen om de opwarming van de aarde te reduceren.

Het boek begint met een beschrijving van een ontzettende hittegolf in India, zoals momenteel ook aan de gang is. Bij ontwikkelingswerker Frank May veroorzaakt het een ernstig trauma.

Maar het is ook de aanzet voor India om drastisch te veranderen, beginnend met klimaatmanipulatie, een andere manier van landbouw en sterke inzet op duurzaam geproduceerde energie. India wordt zo een voorbeeld voor alle andere landen. Maar er zijn ook de Children of Pali die CEO’s en miljardairs ombrengen en (in andere landen dan India) de veestapel decimeren met ziekteverwekkende biologische agentia. Later in het boek blijkt dat ook het Ministry for the Future een ‘zwarte tak’ heeft die buitenwettelijke actie niet schuwt. Het Ministry for the Future is een mondiaal opererend instituut met betrekkelijk weinig macht, veel moet onderhandeld worden, de minister is de Ierse Mary Murphy. Het ministerie wordt beschreven door verhalen er over, notulen van vergaderingen, gesprekken in kroegen en tijdens wandelingen. Er zijn terugblikken naar de Parijs Conventie en eerder gehouden COP’s. Na een lange omzwerving ontvoert Frank Mary, eigenlijk alleen om een gesprek met haar te hebben. Na zijn arrestatie bezoekt Mary hem in de gevangenis en er ontstaat een vriendschapsrelatie die verder als een rode draad door het boek loopt.

Allerlei maatregelen woorden minutieus beschreven, ik licht er een uit: het boren van gaten in de ijsmassa van Antarctica zodat het opwellend water aan het oppervalk bevriest en de ijskap hersteld.

Een belangrijke aanzet tot herstel van de klimaatcrisis is de introductie van een Crypto Carbon Coin. We volgen de onderhandelingen van Mary met verschillende nationale ministers van financiën. Carbon Coins zijn te verdienen door de CO2 uitstoot te verminderen of te voorkomen. De werking wordt wel uitgelegd, maar mijn economische kennis is te beperkt om het te begrijpen. Kate Raworth meldt in haar Twitteraccount dat ze het erg interessant vindt.

Al die zaken, maatregelen, ander economie, andere landbouw, ander vervoer, andere manier van leven enzovoorts maken dat de aarde herstelt van de mondiale opwarming. Het boek eindigt met de beschrijving van een reis per zeppelin over de wereld, waarvan inmiddels de helft bestaat uit natuurgebieden, waarna terug in Zürich de Fasnacht (Carnaval) gevierd kan worden.

 

Meer boeken bekijken

Ga naar de inhoud