Geslaagde actie op 24 juni “Dag van de Urgentie”

Geslaagde actie op 24 juni “Dag van de Urgentie”

Spandoek Uitsnede

Met dit spandoek trokken we veel belangstelling van zowel pers als passanten, toen we op 24 juni met ruim 30 grootouders tegenover het gebouw van de Hoge Raad stonden. We waren boos.

Het was die dag precies 7 jaar geleden dat de rechter het Urgenda-vonnis uitsprak. Daarin werd de Staat gesommeerd zich te houden aan de afspraak om voor 2020 25% reductie van CO2-uitstoot t.o.v. 1990 te realiseren. In plaats van als een haas aan het werk te gaan tekende de Staat tot 2 maal toe beroep aan. In beide gevallen verloor de Staat en werd het Urgenda-vonnis bekrachtigd. Er zijn zo 7 kostbare jaren verloren gegaan. Tot de dag van vandaag negeert de overheid deze rechterlijke uitspraak.

Urgentie

Wij voelen de urgentie van krachtige maatregelen die de opwarming van de aarde remmen dagelijks. Soms kunnen we er niet van slapen. Dit gevoel van urgentie werd door 10 grootouders – in de leeftijd van 55 tot 80 jaar – vanuit hun persoonlijk perspectief op indrukwekkende wijze uitgesproken.

Dat we – ten onrechte – weggestuurd werden door de veiligheidsdienst van de Hoge Raad en naar de overzijde (Ministerie van Financiën) moesten vertrekken genereerde overigens extra belangstelling. Vooral de passerende groepen scholieren toonden zich geïnteresseerd en betrokken. Een extraatje was de onverwachte komst van Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) die door RTL 4 was uitgenodigd om haar visie te geven op het belang van samenwerking tussen de jongere en oudere generaties in de klimaatbeweging.

We haalden o.m. het nieuws op RTL 4 Editie NL, een artikel op RTL, een interview in AD/ Regio Groene Hart en Den Haag en een column van Margriet Oostveen in de Volkskrant.

Whatsapp Image 2022 06 24 At 7.05.35 Pm
Voor De Hoge Raad Der Nederlanden

Lees hier de persoonlijke teksten uitgesproken door deelnemers aan de actie:

Deel
Deel

Lees andere artikelen

19 juli 2024
Interview Philip Beekman met Duurzaam investeren
10 juli 2024
Het klimaat is niet links of rechts. Energiegemeenschappen van burgers*, hebben volgens Europa het volste recht hun eigen energie te...
5 juli 2024
De Pleindemonstratie op 4 juli startte met de bekende Grootouders-flashmob met begeleiding door enthousiaste musici. Daarna ontvingen we onze gast...
Ga naar de inhoud