Amersfoort

Elke vrijdag, marktdag, lopen 2 of 3 van onze groep een uur met het Grootouders-spandoek heen en weer door een drukke winkelstraat in Amersfoort. We lopen daar met als doel aandacht te vestigen op het klimaatprobleem en op de Grootouders natuurlijk, zonder het winkelend publiek actief te benaderen, zonder “bedreiging” dus. We krijgen leuke reacties (duim omhoog, goed bezig!) en worden af en toe aangesproken, wat tot interessante gesprekken leidt. We hopen dat onze boodschap door de wekelijkse herhaling op de één of andere manier bij een groter publiek blijft hangen.

De groep in Amersfoort groeit flink en daarom is er nu ook ruimte voor nieuwe activiteiten. We gaan themabijeenkomsten beleggen, de lokale politiek volgen en proberen activiteiten voor kinderen en met jongeren te organiseren.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Toekomststoel bij Friesland Campina
12 april 2024

Op 12 april had een Amersfoortse delegatie van Milieudefensie, Grootouders en XR een pittig gesprek met Mireille Einwachter, de Chief Sustainability Officer (CSO) van Friesland Campina(FC) en haar staf. Het gesprek volgde op de ludieke overhandiging van een statement dat we FC in de gaten blijven houden, ook al focust Milieudefensie zich nu op Shell en ING.

Bestudering van het jaarverslag over 2023 laat zien dat FC zich als bedrijf inspant om duurzamer te worden. De CSO verdient daarvoor zeker een compliment. Maar het probleem zit hem in de klimaat-, milieu- en natuurbelasting door de circa 10.000 toeleverende melkveebedrijven. Een klein deel daarvan zit in een transitie naar een circulair bedrijf. Een peloton van zo’n 60% is zoekende naar een rendabele bedrijfsvoering in veranderende omstandigheden. Friesland Campina zet in op volledige ondersteuning van deze groep om te komen tot de gewenste regeneratieve landbouw. We hebben aangegeven dat we FC kritisch blijven volgen. Afgesproken is dat we elkaar direct na de zomervakantie weer zullen ontmoeten.

Na het gesprek hebben we de Toekomststoel overhandigd als tastbare reminder dat in de besluitvorming van het bestuur het mensenrecht van klimaatveiligheid steeds geborgd moet zijn.

Klimaatcoalitie waarschuwt Friesland Campina
9 februari 2024

Op vrijdag 9 februari was er in Amersfoort een actie bij het hoofdkantoor van Friesland Campina.                      

Het initiatief was in handen van Vereniging Milieudefensie en werd gesteund door Extinction Rebellion en de Grootouders voor het Klimaat. Er waren zo’n dertig demonstranten aanwezig, met spandoeken en sommigen met de Grootouderhesjes en paraplu’s. Een mooie samenwerking met als doel vermindering van de CO2 uitstoot van het bedrijf en wat meer tempo in de maatregelen daar naartoe!

Enkele rebellen van XR hadden zich uitgedost als “klimaatinspecteurs” met hoeden, verrekijkers, formulieren en donkere brillen. Ze hielden het bedrijf op deze vrijdag uitstekend in de gaten!

Behalve de Grootouders uit Amersfoort, waren er vijf Grootouders uit Harderwijk en ook enkelen uit Nijkerk, Bunnik en Ommen.

Drie vertegenwoordigers van Friesland Campina hebben ons, zoals afgesproken, te woord gestaan. De woordvoerder van Milieudefensie bood de chief sustainability officer een plakkaat aan met de waarschuwing dat het zuivelbedrijf moet opschieten met een goed klimaatplan, want dat er anders een rechtszaak zou kunnen komen, net als tegen Shell en binnenkort ING.

De uitkomst was dat er na 20 februari een gesprek zou kunnen plaatsvinden met vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties. Op die datum wordt namelijk het jaarverslag van Friesland Campina gepresenteerd. Vervolgens kunnen er kritische vragen gesteld worden over de duurzaamheidsplannen daarin.

Ter afsluiting werd uit volle borst het Klimaatlied gezongen!

De actie is niet onopgemerkt gebleven, getuige de openingspagina van de AD/Amersfoortse Courant op de volgende (zater-)dag.

Avond Wind en Zon voor Iedereen
1 februari 2024
Samen met Soester energie coöperatie  en de 'Grootouders voor het Klimaat' is deze avond georganiseerd.
Jessica, voorzitter van de Soester coöperatie, heet ons welkom en vertelt dat:
  • ze inmiddels met 90 leden zijn
  • een warmtenet gerealiseerd hebben voor 1200 huishoudens door de warmte van het water uit de omliggende vijvers te gebruiken
  • er acht elektrische deelauto's zijn.
Dick van Elk en Philip Beekman, deskundigen op het gebied zonne- en windenergie van onze landelijke organisatie, verzorgen een presentatie met beamer.
Dick vertelt dat:
  • Het nog 5 1/2 jaar duurt tot de 1 1/2 graad opwarming bereikt is.
  • De zon geeft de aarde 10.000 keer zoveel zonne-energie dan we nodig hebben.
  • Hij een bedrijf heeft, 'Windvogel', waarmee hij nieuwe burgercoöperaties ondersteunt om het project te realiseren.
  • Inmiddels is dat op zeven plaatsen in ons land gelukt.
  • Hij ondersteunt ook 'Windkracht Eemland', zie hieronder.
Op de volgende websites vind je nog meer informatie:
- Grootouders voor het Klimaat landelijk onder het kopje 'Campagnes', Wind en Zon zijn van ons
Samen demonstreren, best spannend!

Eens moet de eerste keer zijn. Of misschien niet de eerste keer, maar wel lang na die vorige keer, ooit. Voor je mening uitkomen door te demonstreren is voor iedereen spannend. En zeker als je het niet of bijna nooit hebt gedaan.
Maar misschien kriebelt het nu wel. En wil je voor de generatie van de kleinkinderen wel laten zien dat je je grote zorgen maakt over hun bestaanszekerheid. Want het is nogal iets, wat op ons afkomt door klimaatverandering. En laten we de kleinkinderen daarvoor de rekening betalen? We moeten nú doortastend klimaatbeleid voeren om te zorgen dat de aarde over 30 jaar leefbaar blijft. Als we nu investeren en doorpakken is er nog veel mogelijk. Kijk naar het succes van de zonnepanelen. Maar dan moeten nu de juiste keuzes worden gemaakt.
Wil je je daarvoor uitspreken? Wil je daarvoor de straat op, maar vind je het wel spannend?
Dan bieden we een helpende hand. Als je mee wilt naar de grote klimaatdemonstratie in Amsterdam op zondag 12 november, dan kan je met ons mee. Dan vangen we je op station Amersfoort op en reizen we samen naar Amsterdam. Dan kan je met ons en nog veel meer ouderen uit het hele land meelopen in het blok van Grootouders voor het Klimaat.
Voor een leefbare aarde voor alle kleinkinderen.
Wil je met ons meereizen? Meld je dan aan op gvhkamersfoort@gmail.com Dan zorgen wij dat je bericht krijgt over de precieze afspraken.

Week voor de Toekomstige Generaties
21 - 27 september 2023

Bij de start van de Week voor de Toekomstige Generaties organiseerde de grootoudergroep in Amersfoort samen met het Humanistische Verbond Eemland een avond onder de titel Klimaatverandering: hoe komen we tot ander gedrag? Klimaatpsycholoog Reint Jan Renes (HvA) nam de meer dan 70 deelnemers mee in de mechanismes die ander gedrag stimuleren of juist hinderen. De term van de avond was ecologische handafdruk. Wat dat betekent valt te lezen in het verslag.

Hesjes van protestborden
20 mei 2022

Dit zijn de “hesjes” die we in onze Amersfoort groep gebruiken.

De teksten zijn op plastic gedrukt, gaan dus heel lang mee.  Je hebt per persoon 2 stuks nodig, één voor en één achter.  Op de 4 hoeken zijn gaatjes geponst, waaraan een lusje van touw wordt gemaakt.  Voor de koorden zijn veters gebruikt.  Aan de bovenkant zitten ze vast aan de lusjes van touw zodat je het hesje zo over je hoofd kan trekken.  Aan de onderkant bind je ook een veter, doe dat aan de achterkant zodat je gemakkelijk de veter aan de voorkant kunt vastknopen links en rechts.  De veter moet niet te kort zijn om ook over een rugzak te kunnen passen!  Dat is het!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar de inhoud