De Bilt / Bilthoven

Met een aantal actieve en enthousiaste grootouders zijn we begin juni 2023 gestart met een lokale groep van Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven en u bent van harte welkom om aan te sluiten!
Ons werkgebied is gemeente De Bilt (6 kernen), Den Dolder, Zeist en Bunnik.

Door demonstraties, educatie, voorleesacties, klimaatgesprekken, lezingen, voorlichting en samenwerking werken we aan politieke beïnvloeding, bevordering van klimaatbewustzijn en duurzame gedragsverandering.
Met overtuiging, zachte kracht en wijsheid motiveren wij onze generatiegenoten om op te staan en in actie te komen.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Nieuwsbrief De Bilt/Bilthoven
1 mei 2024

Met deze Nieuwsbrief informeren wij jullie over de nieuwe campagne van Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven. En... we vragen jullie hulp en betrokkenheid om van deze campagne een succes te maken!

Het komend halfjaar reist de Toekomststoel door gemeente De Bilt om aandacht te vragen voor klimaat en duurzaamheid.

Lees hier de gehele nieuwsbrief.

Burgemeester stuurt Toekomststoel op reis door De Bilt
18 april 2024

Velen weten het: een van de middelen om klimaatbewustwording te stimuleren is de Toekomststoel, een idee van schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. In gedachten zitten op deze symbolische stoel kinderen met nog een toekomst voor zich.

Met een ‘toekomstgerichte’ bijeenkomst op donderdag 18 april om 16.00 uur in gemeentehuis Jagtlust te Bilthoven vragen de Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven aandacht voor een leefbare wereld voor volgende generaties. Burgemeester Sjoerd Potters zal de aftrap geven voor een reis die de Toekomststoel vanaf eind april tot eind oktober gaat maken door de gemeente De Bilt.

Marianne Houkamp, lid van de kerngroep Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven, legt daarbij uit hoe de reis van Toekomststoel werkt: op alle tussenstops kunnen jong en oud hun klimaatwensen inbrengen.

Hoe dat werkt, maakt Klimaatburgemeester Elke Rabé deze middag in Jagtlust duidelijk. Zij schrijft als eerste haar duurzame wens(en) voor De Bilt op een grote klimaatwenskaart.

Vanaf 16.15 uur gaat het ‘voorprogramma’ over in een buitengebeuren op en rond het bordes van Jagtlust. Zoveel mogelijk kinderen en (groot)ouders zijn daar van harte uitgenodigd om klimaatburgemeester Elke Rabé uit te wuiven. Onder trompetgeschal zal zij mét Toekomststoel en klimaatwenskaart wegfietsen voor de eerste reisetappe.

Voorlezen uit kinderklimaatboeken
30 maart 2024

De Biltse Grootouders voor het Klimaat zijn drie gezellige zaterdagmiddagen te gast bij de Bilthovense Boekhandel. Ze gaan voorlezen uit prenten- en verhalenboeken over de natuur en over de kwetsbare planeet aarde. Kinderen van 4 t/m 9 jaar zijn uitgenodigd, maar ook (groot)ouders mogen mee op 6 en 20 april, en 18 mei tussen 14.00 en 15.00 uur.

De voorleesboeken zijn gekozen uit de shortlist van de beste Kinderklimaatboeken van 2022 en 2023. Een landelijke jury maakt 26 juni bekend welke drie boeken zij de beste vinden. Met die prijswinnende boeken sluiten de Grootouders hun voorleesmiddagen feestelijk af op zaterdag 29 juni. Waaruit natuurlijk ook weer wordt voorgelezen!

Nieuwsbrief voorjaar 2024
15 maart 2024

We zijn het jaar begonnen met een inspirerende en gezellige ontmoetingsbijeenkomst waar ruim 35 grootouders en senioren aanwezig waren. Vanuit deze bijeenkomst zijn nieuwe plannen gemaakt op het gebied van politiek, educatie, lezingen/voorlichting, publieksacties en campagnes. Verschillende grootouders zijn actief geworden in de (nieuwe!) werkgroep politiek of hebben zich aangesloten bij de werkgroep educatie.

Lees er alles over in onze nieuwsbrief (online) of in onze nieuwsbrief (als pdf).

Geslaagde eerste ontmoetingsbijeenkomst Grootouders voor het Klimaat
17 januari 2024

Op woensdag 17 januari vond de eerste ontmoetingsbijeenkomst van de lokale groep Grootouders voor het Klimaat plaats bij Café Miltenburg. Ruim 35 grootouders en senioren waren aanwezig om met elkaar van gedachten te wisselen over de doelen, acties en activiteiten van deze groep.

Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven bestaat nu een half jaar en heeft inmiddels meer dan 70 leden. De groep is onderdeel van de landelijke beweging  die zich sinds 2016 inzet voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties.

De bijeenkomst werd geleid door Ilona Hofstra, journaliste en tv-presentatrice (o.a. bij Kenmerk, IKON en Veronica).

In het programma werd verslag gedaan van acties en activiteiten die al zijn uitgevoerd (voorlezen in de bibliotheek, Schooldag van de Duurzaamheid, kraam op de Streekmarkt, flyeren voor de verkiezingen, lezing in de Woudkapel en samenwerken met andere duurzame initiatieven)

Met de aanwezige grootouders werden nieuwe plannen gemaakt voor het komend jaar op het gebied van politiek, educatie, lezingen/voorlichting en publieksacties en campagnes.

Het was een inspirerende bijeenkomst die zeker vervolgd gaat worden. Grootouders en senioren die zich willen aansluiten zijn van harte welkom. Aanmelding kan rechtstreeks via deze website of via mail grootoudersklimaatdebilt@gmail.com.

UITNODIGING gezellige ontmoetingsbijeenkomst 17 januari
17 januari 2023

Graag nodigen wij grootouders uit voor een koffie & kennismakingsbijeenkomst op 17 januari in Café Miltenburg te Bilthoven. Op deze ochtend willen we met elkaar van gedachten wisselen over doelen, acties en plannen voor het nieuwe jaar. Alle grootouders en senioren zijn van harte welkom, ook als je nog niet actief bent of alleen eerst even wil komen kennismaken.

Lees hier onze Uitnodiging en meld je meteen aan!

Grootouders gezocht!
5 december 2023

De lokale groep De Bilt/Bilthoven bestaat inmiddels uit ruim 60 leden. Het is prachtig om te zien dat we snel groeien, maar dat vraagt ook om wat meer menskracht om een en ander goed te organiseren.

Nieuwe leden voor de Kerngroep
In onze prettige en fijne kerngroep (Ad, Liesbeth en Marianne) hebben we behoefte aan uitbreiding op het gebied van communicatie en PR.
We zoeken iemand die het leuk vindt om regelmatig persberichten te schrijven, sociale media bij te houden, contacten te onderhouden met plaatselijke kranten en onze netwerkcontacten en relaties te onderhouden. Tevens zoeken we kerngroep-leden die mee willen helpen met het organiseren van activiteiten.

Grootouders die willen voorlezen
Wat is er nu mooier dan voorlezen voor kinderen; veel grootouders genieten daarvan.
Voorlezen gaat wat ons betreft behoren tot de vaste activiteiten want er is veel enthousiasme en belangstelling vanuit scholen en de bibliotheek. Wil je ook af en toe een keertje voorlezen uit prentenboeken over dieren, natuur en klimaat? Meld je dan aan, je hulp is erg belangrijk.

Grootouders met belangstelling voor de (lokale) politiek
Grootouders voor het Klimaat vertegenwoordigen de stem van de oudere generatie en we kunnen onze lokale politici ‘bij de les houden’ op het gebied van klimaat en het beleid beïnvloeden.
Ben je geïnteresseerd in politiek of heb je belangrijke netwerkcontacten voor een lokale politieke lobby? Dan komen we graag met je in contact.

Campagne Stem voor alle kleinkinderen – Kies voor het Klimaat!
2 november 2023

In de aanloop naar de 2e Kamer Verkiezingen op 22 november zijn de Grootouders uit Bilthoven een paar keer de straat op gegaan om met mensen in gesprek te gaan en hen te vragen op een klimaatvriendelijke partij te stemmen.

Zo waren wij te vinden op de vrijdagmarkt op de Planetenbaan en hebben we flyers uitgedeeld bij Winkelcentrum Kwinkelier. We hebben veel mensen gesproken en een aantal nieuwe leden hebben zich aangemeld.

Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid Amsterdam
12 november 2023

Op 12 november hebben we met een aantal grootouders uit De Bilt/Bilthoven meegelopen met de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Grootouders uit het hele land verzamelden zich bij de Dominicuskerk, waar we aansloten bij het Familieblok (met kinderen en ouders).

Het was een bijzonder indrukwekkende actie waarbij wij als grootouders goed vertegenwoordigd waren. 85.000 mensen samen voor een goed klimaatbeleid! Oud & jong, veel kinderen en jongeren. Bezorgd, betrokken, liefdevol en hoopvol! Dit geluid kan door de politiek en door beleidsmakers niet meer genegeerd worden.

Allereerste Nieuwsbrief van Grootouders De Bilt/Bilthoven
oktober 2023

We hebben als lokale groep nu ook een eigen Nieuwsbrief! Op deze manier willen we onze aangesloten grootouders informeren en betrekken bij de activiteiten.

Inmiddels hebben we al 57 leden en we blijven gestaag groeien!

U kunt de Nieuwsbrief hier lezen.

Lezing Herman Wijffels in plaatselijke boekwinkel
25 oktober 2023

Met lokale groep De Bilt/Bilthoven aanwezig bij de lezing van onze Ambassadeur Herman Wijffels in plaatselijke boekwinkel. Hij brak een lans voor meer vrouwen-energie bij het aangaan van een nieuwe circulaire wereld voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties. Een energie die ook mannen is bij te brengen en staat voor minder concurrentie en competitie en meer samenwerking.

Marianne Houkamp geeft lezing in de Woudkapel
8 oktober 2023

Op zondag 8 oktober heeft Marianne Houkamp een lezing gegeven in de Woudkapel over haar klimaatactivisme. De Woudkapel in Bilthoven is een ontmoetingsplaats voor bezinning en verdieping van spirituele en levensvragen. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst vertelde Marianne wat haar raakt, beweegt en inspireert om zich in te zetten voor een leefbare aarde voor alle kleinkinderen. Tevens was er volop aandacht in de presentatie en na afloop voor de lokale groep van Grootouders voor het Klimaat in De Bilt/Bilthoven wat resulteerde in verscheidene nieuwe aanmeldingen.
Marianne Houkamp (67) is moeder, grootmoeder èn klimaatactivist. Na haar pensioen in 2022 wordt zij actief in de klimaatbeweging, voert actie met Extinction Rebellion en start in Bilthoven een lokale groep van Grootouders voor het Klimaat.

Ga naar de inhoud